Amela Ivković-O’Reilly  prvi put otvara vrata svog luksuznog doma: Kuhinja je moj raj

Piše: Redakcija

Članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije, Amela Ivković – O’Reilly, prvi put za jedan medij otvara vrata svog luksuzno uređenog doma u Sarajevu. Predsjednica Skupštine Udruženja „Green Council” i jedan od rijetkih educiranih nutricionista u našoj zemlji, s „Azrom” je podijelila najdraže uspomene iz svoje porodične oaze.

Stolica i žirafa iz Južne Afrike, uspomene su s medenog mjeseca
Tri slona za tri člana porodice: Prema afričkoj mitologiji slonovi donose sreću
Soba za goste na četvrtom spratu kuće

Narodna izreka kaže – ako želiš nekoga uistinu da upoznaš, uđi mu u kuću. Same će se, jedna po jedna, otkrivati, ne samo navike domaćina, već i njegova filozofija življenja. Mi smo prošle sedmice bili gosti Amele Ivković -O’Reilly, koja je i van naše zemlje poznata kao vrsna nutricionistkinja.

Uz mnogo znanja i kreativnosti je uredila svaki kutak porodičnog doma. Ovo je prvi put da Amela jednom mediju pokazuje svoju oazu koju je organizirala sa suprugom i sinom, nakon što se u rodno Sarajevo vratila iz Irske, gdje je jedno vrijeme živjela i radila. Dočekala nas je širokog osmijeha, i mogli smo primjetiti da se iskreno obradovala našem dolasku, kao i mi ulasku u njen topli porodični dom.

Radna kancelarija u kojoj provodi najviše vremena
Terasa na kojoj je Dino Merlin snimao spot za pjesmu „Školjka"
Dnevna soba na trećem spratu
Kutiju za nakit od mahagoni drveta, dobila je od suprugove majke, tradiciju će nastaviti i ona, te će je kad za to dođe vrijeme pokloniti supruzi sina

Čim za sobom zatvorite ulazna vrata osjetite mir i pozitivnu energiju. Da je pasionirana ljubiteljica umjetnosti, “govori” gotovo svaki zid i ćošak ove prostrane kuće. U svakom dijelu kroz koji nas je provela nalaze se slike i umjetnine koje su uspomene s raznih putovanja. Tri slona su dopremljena iz Južne Afrike. Prema starom vjerovanju, priča nam Amela, slonovi donose sreću, u njenoj kući su tri, jedan za supruga, jedan za sina, i jedan za nju. Pažljivo čuva i kutiju za nakit od mahagoni drveta. Dobila ju je od suprugove majke, tradiciju će nastaviti i ona, te će je kad za to dođe vrijeme pokloniti supruzi svoga sina.

Naša domaćica ima poseban ormar za odjeću i obuću, a ovo je samo dio njene kolekcije
Naša domaćica ima poseban ormar za odjeću i obuću, a ovo je samo dio njene kolekcije
U sklopu kuće su i teratana i sauna
U dnevnom boravku na drugom spratu porodica O'Reilly provodi mnogo vremena

– Suprug i ja volimo umjetnost, posebno cijenimo lokalnu umjetnost. Kad god prođemo nekim djelom kuće, podsjete nas na mjesto u kojem smo boravili – govori Amela, dok nas provodi do posljednjeg sprata kuće na kojem se nalaze dvije sobe i kupatilo za goste, u kojima često prenoće njeni prijatelji.

JUTARNJI POKLON

Kuća je prvobitno bila izgrađena kao rezidencija za holandskog ambasadora. Međutim, prethodni vlasnik nije stigao na vrijeme izgraditi objekat, pa je on završio na prodaji. 2008. godine Amela i njen suprug su u oglasu vidjeli da se kuća prodaje, čim su je vidjeli, njen suprug je rekao da će kupiti kuću. Bila je to ljubav na prvi pogled.

– Kuća je bila crvene boje, morali smo sve renovirati, jer nije bila toliko kvalitetno napravljena. Svaki ćošak smo uredili onako kako smo željeli. Mnogo volim cvijeće, umjetnost i ono što je vizuelno lijepo. U mojoj kući se uvijek nešto dešava, iako nas je troje, uvijek je puna pozitivnih ljudi. U kuhinji se uvijek nešto lijepo kuha, u baru nešto lijepo proba. Vrlo je aktivna atmosfera. Ali, ne smeta mi ni da ostanem sama, a tada uživam uz dobru kupku, čašu vina i dobru knjigu. To je neki moj smiraj. Svako jutro osjetimo to predivno sarajevsko jutarnje sunce i uvijek kažem da trebamo svako jutro uzimati kao neki poklon – govori Amela.

Vrijeme je za obilazak trećeg sprata ovog komfornog zdanja. Na samom ulazu smješten je klavir koji svira njen osmogodišnji sin Liam. Pored te prostorije, nalazi se dnevni boravak u kojem često s mužem i sinom provodi večernje sate uz tihi pucketaj vatre u kaminu i razgovor. Iz dnevnog boravka izlazi se na terasu gdje nas je, iako je bio maglovit dan, posebno oduševio pogled na sarajevsku Vijećnicu i grad. S ovog mjesta osjetite veličinu i ljepote grada Sarajeva. Ljepotom terase je bio oduševljen i Dino Merlin, te je na njoj snimao spot za pjesmu „Školjka”.

– Mama i ja smo pravile rođendansku listu za Liama. Sjedili smo u kuhinji, nakon čega je neko pozvonio na vrata. Mama je otišla pogledati ko je i vratila se rekavši kako je došao Dino Merlin da pita može li snimati spot u kući. Mislila sam da se šali, međutim kada sam vidjela da je zaista moj komšija Dino tu, shvatila sam da nije riječ o šali. Kazao je kako je pogled s terase vrlo specifičan i da bi volio snimiti dio za spot. Bilo mi je zadovoljstvo pustiti ga da to uradi – pojašnjava Amela, nakon čega prolazi teta Mirsada koja je zadužena za čistoću kuće.

LJUBAV PREMA SARAJEVU

Svaki dan iznova se zaljubljuje u Sarajevo, a to joj omogućuje i položaj kuće, budući da se nalazi u mahali gdje može osluškivati ljepote grada. Posebnu čar za nju imaju zvukovi ezana i crkve. Vraćamo se unutrašnjosti kuće i odlazimo u dio gdje se nalazi  sauna i mala teretana u kojoj se naša domaćica trudi provesti što više vremena. Prostor u kojem također provodi mnogo vremena je njena kućna kancelarija. Osim poslovnih knjiga, svoje mjesto su našle i privatne fotografije sina koje joj daju dodatnu motivaciju za rad. Na drugom spratu kuće smještena je još jedna dnevna soba u kojoj muški članovi porodice često gledaju utakmice. Ovdje su tata i sin potpuno svoji. Dnevna soba nas vodi na još jednu terasu. Na istom spratu je i Liamova soba i malo kupatilo opremljeno samo za njega. Bračna soba nas uvodi do Amelinog najdražeg kutka, kojim smo i mi oduševljeni. U njemu je mnoštvo cipela, poredanih po bojama, nakit, odjeća, te dio u kojem se nalazi kozmetika i prostor za presvlačenje.

Soba za goste na četvrtom spratu kuće

– Ženi nikad nije dovoljno prostora, svaki kutak je postao moj. Suprug Denis mi često kaže kako je kupatilo postalo feminističko. Volim organizaciju i sređenost. U kutku gdje se nalazi obuća sve je složeno prema sezoni, i bojama. Sama to sređujem – govori Amela i na stepeništu koje vodi na samo prizemlje pokazuje nam fotografije sa svog vjenčanja koje se, otkriva nam, održalo na petak 13., u Irskoj.

U prizemlju je i kuhinja. Slučajno se kaže nam, desilo da je ona u samom prizemlju, i ukoliko ikada bude ponovo renovirala kuću, kuhinja će dodaje, zauzeti visočije mjesto. S obzirom na njeno zanimanje, ne iznenađuje nas što je ovo jedan od njenih omiljenih prostora, u kojem za svoje ukućane i goste sprema samo najzdravije obroke i slastice.

– Kuhinja je uvijek puna ljudi, često je ovdje i sin s prijateljima. Uvijek se nešto dešava. Insistiram na tome da se zdravo hranimo. Moja kuhinja je moj mali raj – kaže Amela i prati nas do još jedne terase gdje njen sin često igra fudbal, ali i gdje se ljeti za društvo i prijatelje upali roštiljska vatra.

– Ljubav prema sinu i suprugu poprilično čuvam za sebe, ali ovo je prvi put da otkrivam nekome svoju intimu – govori nam Amela na kraju posjete.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti