Izbjegavajte ovih pet stvari pri uređenju dnevne sobe

Piše: Redakcija

Da li ste ikada imali osjećaj da nešto u vašoj dnevnoj sobi jednostavno „ne štima”, ali nikako ne možete otkriti o čemu se tačno radi? Dnevne sobe su definitivno najčešće korištene prostorije u domu i stoga je izuzetno važan kvalitetan raspored koji omogućava dobro kretanje kroz prostoriju. Dobra postavka namještaja i raspored svih aksesoara i drugih elemenata u prostoru ključni su za komfor i funkcionalnost. Prilikom uređenja dnevne sobe obavezno uzmite u obzir sljedeće stavke i nećete više imati taj misteriozni i nedefinisani osjećaj da ste nešto pogriješili u dekoru.

Neka ulaz uvijek bude raščišćen

Pobrinite se za to da imate dosta slobodnog prostora na samom ulazu u sobu. Najgora moguća verzija ulaska u dnevnu sobu je kada naletite na kauč, stolicu ili biljku. Veoma je važno da na samom ulazu prostorija odaje osjećaj prostranosti i prozračnosti.

Ne zaboravite pravilo o idealnom rastojanju

U idealnom slučaju trebalo bi da imate oko 92 centimetra rastojanja za hodanje oko prostorije. Na ovaj način će vam biti najugodnije i možete hodati tako da se ne sudarate s namještaj i udarate u zidove. Svaki tip namještaja uključujući vrata i ladičare trebaju imati isto rastojanje između sebe kako bi prostor izgledao otvoreno i pristupačno.

Neka namještaj ima ’lelujajući’ efekt

Nemojte gurati namještaj odmah do zida. Umjesto toga postavite sofu ili neku drugu vrstu namještaja za sjedenje barem dvadesetak centimetara dalje od zidova. Na ovaj način će prostor izgledati mnogo udobnije i pristupačnije i imat ćete mogućnost da izbjegnete jedan veliki i čest problem: kreiranje gomile čudnog i nedefiniranog prostora u sredini prostorije koje nastaje ako se sav namještaj pogura na zidove prostorije.

Posvetite pažnju odabiru tepiha

Ako imate dobar i mekan tepih situirajte sve komade namještaja za sjedenje u potpunosti na površini tepiha ili izvan njega, nikada ih ne postavljajte tako da budu na ivici ili jednom polovinom na tepihu, a drugom na parketu. Osim toga, trudite se da ne postavite tepih na mjestima gdje se uvijek mnogo kreće kako biste izbjegli mogućnost da ljudi zapnu za njega.

Osvjetljenje- jedna od najvažnijih stavki

Ako imate stone lampe pobrinite se za to da njihov abažur ne bude prevelik kako ne bi odskakao od ostatka dekora i kako biste izbjegli da ga neko slučajno ’zakači’ i prevrne lampu. Svi gajtani i produžni kablovi trebaju biti sigurno gurnuti u čoškove ili ispod namještaja kako niko ne bi zapeo za njih – piše kucica.net.

Pročitajte još