Avantura zvana boho stil

Piše: Redakcija

Dom je mjesto u kojem se prvenstveno trebamo osjećati dobro i ugodno. Za nekog to podrazumijeva neutralne boje, tople tonove koji se dobro uklapaju u svaku vrstu prostorije i igranje na sigurno, dok su drugi spremni da se upuste u avanturu prilikom uređenja interijera. To podrazumijeva hrabrost pri upotrebi boja i tekstura, izlazak iz standardnog okvira i popriličnu količinu motivacije.

Boho ili boemski stil na jedinstven način spaja moderne trendove, eklektičnost, romantiku i ležernost. Kada uđete u neku prostoriju koja je uređena u boho stilu vrlo vjerovatno ćete imati osjećaj da vas bombarduju s bojama, ali kada se malo naviknete shvatit ćete kako takva prostorija odiše nekom posebnom energijom.

U knjigama o dizajnu ovaj stil najčešće opisuju kao „egzotičnu alternativu prihvaćenim dizajnerskim i modnim pravcima u određenom periodu“. Uopće ne čudi što se ovaj stil tradicionalno veže za umjetnike, pisce i intelektualce koji su kroz historiju rušili predrasude i pomjerali granice dizajna. Boemski stil ima elemente etničke mode i stilova raznih zemalja, a prikupio je razne elemente kroz historiju koji su se spojili u jedinstven i prepoznatljiv stil.

NEMA PRAVILA

Koje su tipične boje boho stila? Pravilo je da nema pravila. Kada se radi o boho dekoracijama može se reći da generalno preovladavaju toplije, zemljane boje, ali i metalik varijacije. Smeđa, terakota i zlato neke su od najpopularnijih boja koje se koriste pri preuređenju stana u ovom stilu. Omiljene su i sve nijanse narandžaste, tamnije ljubičaste i električna plava, koje se najčešće primjenjuju na tapiserijama. Boja koja se rijetko povezuje s ovim stilom je bijela.

Dizajneri savjetuju da savršeni boho dizajn interijera mora izgledati pomalo namjerno „neuredno“ kako bi bio autentičan. Sugeriraju i upotrebu što više slojeva (tepiha, jastuka, tapiserija) kako bi se postigla komforna atmosfera. Prilikom odabira namještaja, preferiraju se komadi koji imaju nomadske i etno elemente. Materijali karakteristični za boho stil su tekstil u svim formama i oblicima, drvo, životinjsko krzno i metalni aksesoari.

Savjet

Da ste pogodili u srž boho stila znat ćete kada vam soba bude izgledala kao da ste upravo prikupili sve zanimljive stvari koje ste donijeli s putovanja, kombinirali ih s dobrim knjigama koje ste pročitali, a zatim pomiješali sve s nekoliko starih porodičnih portreta u pozlaćenim okvirima

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti