7 načina da maksimalno iskoristite usku kuhinju

Piše: Redakcija

Vrlo malo ljudi će ući u neki stan po prvi put i s divljenjem pohvaliti usku kuhinju, ali ovi suženi prostori kakvi se često mogu viđati na brodovima ili nekim drugim prostorima ograničenih dimenzija postali su sve češća svakodnevica u modernom vremenu gdje su domovi sve manji. Ključ je u tome da maleni prostor iskoristite na što efikasniji i funkcionalniji način, te da izvučete ono najpozitivnije iz loše situacije na jedan od narednih sedam načina.

Izbacite ormariće koji su na visini

Dobar način da vizuelno ’olakšate’ ionako usku kuhinju je da smanjite broj ormarića koji se nalaze na većoj visini na zidovima iznad radne površine.Pametan način da ovo postignete je da stavite frižider i ostvau u jedan prostor, kako biste samo u tom jednom dijelu prostorije stavili fokus na držanje stvari. Taj dio rezervirajte za visoke aparate i ormariće kako biste oslobodili ostatak zidova. Samo zato što je kuhinja uska ne znači da treba biti puna ormarića od plafona do poda.

Unesite svjetlost i tamu

Hodnik je jedno,a uska kuhinja drugo- dekoraciju koju koristite u jednoj od ovih prostorija ne morate koristiti u drugoj. Kako vaša kuhinja ne bi podsjećala na hodnik malo vizuelno razbijte kuhinju prema vrstama materijala koje se koristi pa tako donji dio s ormarićima treba biti od nekog tamnijeg i težeg materijala dok se za donje ormariće odlučite za svjetliju varijantu.

Vizuelno ju otvorite

Prije nego što u naletu bijesa uzmete čekić u ruke i srušite sve moguće zidove u domu (ovo mislimo samo figurativno naravno) razmislite o mnogo boljoj alternativi: otvaranju uske kuhinje prema susjednom prostoru. To možete učiniti tako što ćete na neki način stvoriti vizuelnu konekciju sa susjednom prostorijom bilo da se radi o dnevnoj sobi, trpezariji ili bilo kojoj drugoj prostoriji uz pomoć otvorenih polica koje će razbiti osjećaj razdvojenosti.

Ubacite malo sjaja

Ono što jako dobro izgleda u kombinaciji s osvjetljenjem su sjajne površine od kojih se svjetlost može odbijati i tako vizuelno širiti prostor na zanimljiv način. Preporučujemo da koristite pločice kao i kuhinjske aparate poput onih od nehrđajućeg čelika koji imaju dobar odsjaj.

Upotrijebite drvo

Svi prirodni materijali uključujući drvo imaju neki nedokučivi efekt koji instanto mijenja atmosferu u svakoj prostoriji i čini ju toplijom. Jedan dobar način da povežete usku kuhinju s ostatkom prostora je ugradnja drvenih ormarića i otvorenih polica od drveta.

Osvjetlite prostoriju na pravi način

Osvjetljenje je od velikog značaja za svaku prostoriju u domu,a to je pogotovo slučaj u vezi kuhinje. Važno je da strateški pozicionirate osvjetljenje na pravi način i istovremeno odaberete lampe i sijalice koje će poslužiti i kao dekoracija prostora.

Otvorena i čista kuhinjska površina

Kod uske kuhinje sve se okreće oko maksimizacije prostora. Dobro bi bilo da imate što više ugradbenih ormarića i polica kako bi ionako ograničena radna površina bila maksimalno oslobođena nereda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti