Dizajn koji ostavlja bez daha: Neobične police koje mijenjaju oblik

Piše: Redakcija

Broj predmeta koje posjedujemo ne mora ostati konstantan tokom vremena, pa to isto važi i za naše sisteme polica… Namještaj koji mijenja oblik može učiniti sobu spremnom u svim promjenljivim prilikama naših života, bilo da se selimo u nov prostor ili želimo da predstavimo sva blaga s našeg prošlog putovanja. Ovakve police takođe mogu predstavljati čistu radost i donijeti mnogo zabave prilikom postavljanja i prilagođavanja.

WAVE – police studija Lorier

Kada nije u pravom, potpuno uspravnom položaju, Wave polica studija Lorier izgleda potpuno obično. Međutim, kada individualnim segmentima pružite malo kinetičke energije, možete radikalno transformirati ukupan oblik police, stvarajući bilo šta od cik-cak oblika talasa, u zavisnosti na koji način ih gurate ili vučete. Ova polica ne posjeduje nikakve ušrafljene ili zakucane dijelove i kreirana je od čvrstog javorovog drveta, u individualnim segmenatima koji lako mogu biti dodati ili uklonjeni kako bi izmijenili visinu sistema.

SHIFT – police kompanije Layer

Ono što na prvi pogled djeluje kao ravan zidni panel, otkriva svoje tajne kada počnete da utičete na njegove površine. Shift police brenda Layer predstavljaju fleksibilan sistem kreiran od industrijskog tekstilnog otpada s nultim metalnim komponentama radi držanja segmenata na mjestu. Umjesto njih, dizajneri su kreirali stabilne žljebove u svakom panelu, koji omogućuju da se svaki dio savija, zajedno sa komponentama koji se podvlače jedna ispod druge, nudeći podršku svakom nivou ispod sebe.

T.SHELF sistem dizajnera Jaewona Choa, iz J1 studija, koristi trougaone segmente kao osnovnu formu, postavljajući modularne drvene komponente zajedno u različitim i beskrajnim konfiguracijama. Postavljanje ovih dijelova zajedno predstavlja zabavan dizajnerski poduhvat, iz razloga što njegov rezultat potpuno zavisi od vas. Višestruke kombinacije ovih polica mogu biti pomiješane zajedno kako bi kreirale geometrijske instalacije preko cjelokupne površine zidova, ako se osjećate dovoljno inspiriranim.

Kada se preselite u novi dom, postoje velike šanse da će dimenzije vaših novih prostorija biti nešto drugačije od onih na koje ste se navikli. Kada ove police proširite i razvučete, nikada više nećete morati da brinete od komadima koje volite i o tome kako se možda neće uklopiti u vaš ambijent. SET police Stephanie Hornig posjeduju uvijene čelične površine, koje su upravo i samo to, postavljene povrh šina dizajniranih u sklopu velikog drvenog rama.

REK – sistem polica Reiniera de Jonga

S ovim policama nikada nećete ostati bez dovoljno prostora za svoju sverastuću kolekciju knjiga. REK sistem Reiner de Jonga startuje kao kompaktna, pokretna jedinica, kada su svi segmenti pokrenuti zajedno, ali povučeni na krajevima, kako bi se police proširile koliko god je moguće u svojim proporcijama. Zbog načina na koji se svi segmenti ovih polica uklapaju zajedno, možete dobiti nekoliko različitih veličina i koristiti ih kako bi na njihovim površinama držali najmanje romane i najglomaznije tomove, bez ikakvih problema.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti