Claudia Schiffer: Otišli smo vlasnicima i rekli im: Želimo vaš dvorac!

Piše: Redakcija

Volim biti majka i veoma sam zadovoljna odgojem svoje djece. Imam mnogo više samopouzdanja nego prije. Sve to dugujem svojoj djeci i suprugu. Znam šta radim, šta želim i imam kontrolu nad sobom zbog čega se osjećam odlično


Da i u 47. godini Claudia Schiffer izgleda savršeno, dokazala je na nedavno održanoj reviji u čast Giannija Versacea na Fashion Weeku u Milanu, kada je prošetala pistom u društvu kultnih modela 90-ih Naomi Campbell, Cindy Crawford, Carle Bruni i Helene Christensen. Zanosna Njemica tokom svoje trideset godina duge manekenske karijere je zaradila 104 miliona dolara, te je stoga sasvim očekivano da živi i u kući kao iz bajke. U pravom dvorcu.

Naime, Claudia je ovaj dvorac kupila sa svojim tadašnjim momkom, filmskim producentom, Matthewom Vaughnom prije 15 godina. Ova historijska kuća imala je svoje vlasnike, no par ju je toliko silno želio da su je morali imati u svom vlasništvu. Otišli su do imanja u nadi da će uspjeti kupiti dom iz snova.

ENGLESKI DVORAC

– Zapravo, nismo imali pojma hoće li  će je tadašnji vlasnici prodati. Jednostavno smo im rekli da nam se kuća veoma sviđa i da bismo je željeli kupiti. Oni nisu imali pojma ko smo mi – rekla je Claudia.

Samo nekoliko mjeseci poslije vlasnici su kuću prodali Claudiji i Matthewu, koji su se čak u njoj i vjenčali 2002. godine, u prisustvu 120 odabranih zvanica.

Ovaj stari engleski dvorac izgrađen je 1574. godine u obliku slova H, u čast kralja Henryja VIII, a ime Coldham Hall dala mu je kraljica Elizabetha I. Legenda kaže kako kraljica nije bila oduševljena posluženom šunkom tokom svog boravka na imanju pa mu je iz tog razloga dala ime „Hladna šunka“. Nekada je ovaj dvorac, koji posjeduje 14 soba, služio kao utočište za katoličke svećenike tokom progona. Budući da i  dalje posjeduje skrovišta u kojima su se sakrivali svećenici, ona su danas savršena mjesta za igranje Claudijine djece.

– Kada se idu igrati, uvijek sa sobom nose magnete ili žice te provjeravaju postoji li nešto vrijedno – kaže Schiffer, dodajući kako još ništa nisu pronašli.

Uprkos srednjovjekovnoj prošlosti dvora, bračni par je za interijer, ipak, izabrao moderni stil.

Namještaj je mješavina naslijeđenih porodičnih komada, antikviteta i restauriranih predmeta pa, kako Claudia kaže, svaki komad namještaja u njihovom domu priča neku priču.

I zidovi njenog doma ispunjeni su umjetnošću koji su savršena pozadina tradicionalnom namještaju. Schiffer  je veliki ljubitelj savremenih umjetnika pa su se na njenim zidovima našla umjetnička djela Andreasa Gurskog, Damiena Hirsta i Candide Höfer.

Ljubav prema umjetnosti 47-godišnji model osjetila je kada je u Parizu posjetila izložbu Andyja Warhola. Tada je samoj sebi obećala da će jednog dana, ukoliko bude posjedovala novac, imati jedno takvo djelo.

– Sve na izložbi Andyja Warhola bilo je čarobno. U tom momentu razmišljala sam o tome kako bih jednog dana, kada zaradim mnogo novca,  u svom domu voljela imati bar jednu takvu sliku – rekla je Claudia, koja je majka troje djece, 14-godišnjeg Caspera, 13-godišnje Clementine  i šestogodišnje Cosime.

Stari engleski dvorac izgrađen je 1574. godine u obliku slova H, u čast kralja Henryja VIII, a ime Coldham Hall dala mu je kraljica Elizabetha I. Legenda kaže kako kraljica nije bila oduševljena posluženom šunkom tokom svog boravka na imanju pa mu je iz tog razloga dala ime „Hladna šunka“

JOGA I PILATES

– Volim biti majka i veoma sam zadovoljna odgojem svoje djece. Imam mnogo više samopouzdanja nego prije. Sve to dugujem svojoj djeci i suprugu. Znam šta radim, šta želim i imam kontrolu nad sobom zbog čega se osjećam odlično – rekla je lijepa Njemica i otkrila kako je nisu oduvijek smatrali atraktivnom, te da je zbog izgleda često bila predmet ismijavanja.

– U školi sam uvijek sjedila u posljednjem redu. Druga djeca su me stalno zadirkivala jer je moja zadnjica štrčala više nego kod ostalih djevojčica. Uz to sam bila vrlo mršava i viša od ostalih. Mislila sam da je to loše. Onda sam upoznala agenta, koji mi je rekao da bih mogla da budem model. Tada sam shvatila da su moje mane, zapravo, prednost u svijetu modelinga.

U školi sam uvijek sjedila u posljednjem redu. Bila sam vrlo mršava i viša od ostalih. Mislila sam da je to loše. Onda sam upoznala agenta koji mi je rekao da bih mogla da budem model. Tada sam shvatila da su moje mane, zapravo, prednost u svijetu modelinga

Budući da i u 47. godini života i dalje plijeni pažnju besprijekornim izgledom i savršenom puti, dobar izgled, kako kaže, duguje jogi i pilatesu, ali i svakodnevnim beauty ritualima.

– Imam dnevni režim hodanja od 30 do 60 minuta svakog dana, potom radim jogu i pilates. Nakon toga, na kožu nanosim Cliniqueov piling za lice namijenjen muškarcima, a potom i ulje od Clarinsa. Već dugo koristim kremu za lice Erna Laszla s visokim zaštitnim faktorom ako se izlažem Suncu. Jako vodim računa i o kosi, i na nju uvijek stavljam preparate sa zaštitnim faktorom – rekla je Claudia, koja i danas snima probrane modne editorijale, a nedavno je u saradnji s beauty brendom Art Deco dizajnirala i svoju make-up liniju.

– Tokom tridesetogodišnje karijere u svijetu modelinga, stalno sam potpisivala ugovore s različitim make-up brendovima. Prestala sam brojati sate koje sam provela na stolicama za šminkanje dok su profesionalci mom licu davali potpuno novi izgled. Isprobala sam sve iz prve ruke i sada želim podijeliti to stečeno znanje – rekla je Claudia o svom novom poslovnom poduhvatu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti