Pri uređenju doma ne zapostavljajte kupatilo!

Piše: Redakcija

Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su fleke od kamenca na njima uočljivije nego na svijetlim pločicama. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu s bojom pločica, a usklađena s bojom kupatilskog namještaja



Često se dešava da se pri uređenju doma novac nekako „izvuče“, a pritom kupatilo ostane zapostavljeno. Ako ste mislili da je to nebitna, mala prostorija na koju niko ne obraća pažnju ukoliko je sve ostalo u domu sređeno, varate se. Izgled i čistoća kupatila ostavit će vašim gostima utisak o cijeloj kući.

Uređenju kupatila je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako pri renoviranju podnih i zidnih površina, tako i prilikom izbora sanitarija i kupatilskog namještaja. Zidne i podne površine u kupatilu moraju biti prekrivene materijalima koji se lako održavaju. Najpogodnije su keramičke pločice, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da izaberete odgovarajuće pločice i namještaj za vaše kupatilo.

Izbor pločica

Kako je kupatilo prostorija u stanu u kojoj je konstantna vlaga i kondenzacija, vrlo je važno prilikom izbora keramičkih pločica za pod obratiti pažnju da budu s vrlo niskim koeficijentom klizavosti. To su pločice s mat površinom. Za zidove u kupatilu se preporučuju glatke pločice s visokim sjajem, mada se mogu koristiti i mat pločice. Pored koeficijenta klizavosti, vrlo je važno obratiti pažnju i na koeficijent mržnjenja keramičkih pločica, kako ne bi došlo do pucanja u zimskim mjesecima. Zidove možete prekriti pločicama cijelom površinom ili u visini do 1,5 metara od poda. Prva varijanta je mnogo pogodnija po pitanju održavanja.

Boje u kupatilu

Boje pločica u kupatilu birajte prema njegovoj veličini. Skučena kupatila će izgledati vizuelno veća s pločicama svijetlih nijansi. Kupatilo će izgledati šire i ako sredinom zida poprečno postavite red pločica koje se razlikuju od ostalih. Jako tamne pločice nisu pogodne za kupatila jer su fleke od kamenca na njima uočljivije nego na svijetlim pločicama. Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu s bojom pločica, a usklađena s bojom kupatilskog namještaja. Sanitarije u bijeloj boji su uvijek dobar izbor.

Izbor namještaja

Kupatilo mora biti dovoljno veliko da u njega stanu lavabo, wc šolja, kada i kupatilski namještaj za odlaganje sredstava za ličnu higijenu i peškira. Za kupatila malih dimenzija tuš kabina je daleko bolje rješenje nego kada. Police u kupatilu nikada nisu suvišne. Prostor ispod lavaboa obavezno iskoristite tako što ćete napraviti police zatvorenog tipa. Time ćete dobiti bolje iskorišten prostor, ali i poboljšati vizuelni izgled kupatila. Prostor iznad lavaboa treba da je rezerviran za ogledalo. Najbolja varijanta je viseći element s ogledalom na vratima. Komode za odlaganje peškira treba da su što dalje od kade i izvora vlage. Pored ovih elemenata poželjno je da se u kupatilu nađe prostor i za veš mašinu.

Azra savjetuje: Kako čistiti kupatilo

Čistite češće

Iako zvuči logično, veoma često zaboravljamo na ovo. Ipak, ne smetnite s uma da je kupatilo mjesto prepuno bacila i raznih mikroorganizama. Upravo zbog ovoga, neophodno ga je dobro očistiti bar jednom sedmično, dok vam detaljno čišćenje preporučujemo barem jednom mjesečno.

Koristite kiselinu

Kada uobičajeni komercijalni hemijski preparati za čišćenje toaleta, slivnika, masnoća, ne urode plodom, vrijeme je za kiselinu za čišćenje. Ostavite kiselinu da odstoji preko noći u WC šolji i slivnicma i ujutro pomoću stare četkice za zube sastružite masnoće i nečistoću s površina vaših sanitarija.

Koristite četkicu za zube

Buđ i razna prljavština se veoma lako zavuče u fuge između pločica, baš kao i na spojevima sanitarije i pločica. Ova mjesta ne mogu se ničim očistiti bolje nego starom četkicom za zube. Malo kiseline ili sode za čišćenje uz nešto više truda i vaše kupatilo će biti u sjajnom izdanju.

Izaberite dobru četku

Četka za čišćenje WC šolje je veoma važan detalj svakog kupatila. Dobra četka se neće brzo razresati ili iskriviti i tako ćete uštedjeti novac, ali još važnije, kvalitetno i efikasno ćete čistiti prljavštinu sa zidova WC šolje.

Vlažne maramice

Upotreba antibakterijskih vlažnih maramica nije dobra samo za vas i članove vaše porodice, ona je dobra i za kupatilo i njegovu čistoću. Upotreba ovih maramica sprečava pojavu mikroorganizama i bakterija.

Dezinfikujte

Korištenje hemijskog sredstva za dezinfekciju brave, slavina i drugih elemenata koji su vam svakodnevno pod rukama, spriječit će pojavu bakterija i njihovo širenje. Iz tog razloga izbjegavajte postavljanje stazica na podu ili daski WC šolje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti