Kada ste posljednji put očistile četkice za make-up

Piše: Redakcija

Vjerovatno vam je nanošenje make up-a neizostavan svakodnevni ritual, no koliko često vodite računa o četkama kojima nanosite make-up? Nipošto ne biste smjele zaboraviti na redovnu higijenu pribora za make-up (aplikatora za nanošenje šminke. Posljedice poput teških infekcija ili ozbiljnih iritacija kože nisu nimalo bezazlene. Ponekad zbog nakupina stare šminke na četkicama i spužvicama nanošenje postane otežano, pa šminka djeluje teško. Ukoliko se desi da se na mjestima gdje nanosite šminku pojavi crvenilo, onda je vrlo moguće da dobijete infekciju, zbog nečistog make-up pribora.

Kao što peremo kosu, zube, lice i tuširamo se, od iste važnosti je i održavanje higijene make-up aplikatora. Čišćenje će vam oduzeti svega nekoliko minuta, ali će donijeti mnogo koristi na duge staze. Osim što će nanošenje šminke postati lakše, te ćete se zaštititi od infekcija, također ćete uštedjeti novac za kupovinu novih četkica i spužvica.

KAKO ČISTITI ČETKICE?

Izvadite sve četke koje imate i svaku stavite pod mlaz mlake vode.. Nemojte kvasiti dršku, već samo gornji dio, a potom uzmite blagi sapun ili dječiji šampon i stavite  malo na četku. Stisnite četku prema van i vidjet ćete kako ostaci šminke izlaze. Dobro isperite te ponovite postupak. Nakon drugog sapunjanja, dobro isperite  kako na četki ne bi ostalo sapuna ili šampona koji također mogu iritirati kožu. Obično su dva sapunanja dovoljna, no ako i kod drugog ispiranja vidite da iz četkice još izlazi šminke, ponovite još jednom. Nakon zadnjeg ispiranja jako stisnite četkicu, te je otresite nekoliko puta kako bi izašlo što više vode. Nakon ovoga, stavite je na čist peškir.

Koliko sušiti?

Ovisno o vlazi u kući, sušenje može potrajati i do 48 sati. Bitno je da se četkica dobro osuši jer je mokra četkica pomiješana sa šminkom pravi raj za nove bakterije. Četkice je dobro staviti u čašu ili slično kako bi se do kraja osušile. Bitno je da gornji dio, sama četka, ništa ne dodiruje.

KAKO ČISTITI SPUŽVICE?

Spužvice za nanošenje šminke možete prati na isti način kao i četke.

PET DODATNIH SAVJETA

  1. Vatu za nanošenje pudera ne možete prati. Stoga ju je najbolje zamijeniti svakih otprilike šest sedmica.
  2. Spužvice i četkice za nanošenje šminke trebate prati svakih šest sedmica. Ukoliko imate izrazito masnu kožu, preporučuje se i češće, odnosno svake četiri sedmice.
  3. Nemojte ni s kim dijeliti aplikatore za šminku ili samu šminku, pa čak ni s najboljom prijateljicom ili članovima porodice. Svako ima različitu kožu i svoje bakterije i ne znate kako će njihove reagirati na vašoj koži.
  4. Kreme nemojte nanositi prljavim prstima, jer ćete tako unijeti bakterije koje će vas čekati kada za njom posegnete idući put. Najbolje je koristiti komadić vate koji ćete samo jednom umočiti u kremu.
  5. Torbicu za šminku također trebate držati čistom. Kada perete četkice i spužvice, istresite sve iz torbice i prebrišite je vatom namočenom u malo alkohola.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti