Zdrava i sjajna koža: Zaštite se od hladnoće na pravi način

Piše: Redakcija

Hladan vjetar može dugotrojno oštetiti kožu. Ona se suši i puca, a najosjetljivije su usne, ruke i očna zona. Da ne bi došlo do oštećenja potrebna je pravilna i posebna njega.

Ono što je veoma bitno je i pravilna ishrana. Unos dovoljno vitamina i kvalitetna hrana poboljšat će imunitet. Što je tijelo zdravije, bolje će se boriti protiv svega što iritira kožu.

Nekoliko pravila kako se zaštiti od hladnoće: 

–  Ispucale usne jednom sedmično pred spavanje izmasirajte vlažnom četkicom za zube, a potom ih namažite pantenolom. Prije nego što izađete napolje obavezno ih namažite balzamom.

– Ogrnite se velikom šalom, tako ćete zaštititi vrat, kosu i dio lica. Čim temperature počnu opadati, počnite da nosite rukavice.

– Koristite dnevnu hranljivu kremu i za tijelo i za lice. Postoje posebne kreme za hladne dane, ali bilo koja hranljiva krema održat će kožu vlažnom i čvrstom.

– Prije nego što izađete napolje, namažite kremu sa zaštitnim faktorom 15 koji štiti od vjetra isto kao i od sunca.

– Izbjegavajte tople kupke i tuširanje vrelom vodom.

– Obavezno pijte što više vode.  Hidrirana koža je otpornija.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti