Maska: Ključna tajna ljepote koju ne smijete propustiti

Piše: Redakcija

Živimo u svijetu velikih psihičkih i fizičkih naprezanja, pa smo primorani svakodnevno da unosimo ogromne količine medikamenata, koji loše djeluju na naše zdravlje, ali i zdravlje naše kože. U posljednje vrijeme savremena kozmetika sve se više okreće ka korištenju biljnih i aromatiziranih sirovina za izradu svojih proizvoda, a u mnogim zemljama svijeta sve se više napuštaju sintetska sredstva u liječenju kože, ali i drugih dijelova čovjekovog tijela.

Koža se smatra jednim od najvažnijih čovjekovih organa. Prekriva cijelo tijelo i štiti ga od raznih spoljnih utjecaja. Koža ima veliku čvrstoću, elastičnost i napetost, naročito u mladosti. Prvi znaci starenja jesu bore, a nastaju kada se smanji elastičnost kože.

Postoji nekoliko tipova kože, a ukoliko niste u mogućnosti otići kod kozmetičara da vam odredi kakav ten, odnosno tip kože imate, to možete napraviti i sami uz nekoliko jednostavnih koraka. Za određivanje tipa kože potrebna vam je papirna maramica ili pak ogledalo. Očistite vaše lice te na određeno mjesto prislonite i ostavite nekoliko trenutaka. Prema dobijenom otisku znat ćete koji tip kože imate.

 Mastan tip kože

Ukoliko se na otisku jasno vidi reljef kože, odnosno ukoliko se pojave tragovimasnoće u vidu mrlja u pitanju je izraziro mastan tip kože. Ovakav tip trpi pojačano lučenje lojnih žljezda i najčešće ima lošu cirkulaciju, pa se zbog toga na koži pojavljuju razne deformacije. Ovaj tip kože je prepoznatljiv i bez otiska jer često se već na prvi pogled primjeti sjaj, naročito na nosu, bradi i čelu.

 Suh tip kože

Da je u pitanju suh ten kože jasno se može vidjeti ukoliko je vaša koža fine strukture, napeta, ako se ne vide pore, a ten vam je mat. Često tom tipu je koža lagano hrapava i nedostaje joj sjaj u predjelu očiju. Za razliku od masne, suha koža u osnovi ima sve uslove da bude lijepa, ali joj je potrebna stalna njega.

 Mješovit tip kože

Ona djelimično pokazuje osobine masne i osobine suhe ili pak normalne kože. Srednji dio lica, čelo, nos i brada, najčešće su masni, dok su ostali djelovi normalni ili suhi.

 Normalan tip kože

Ako vam je koža fina, prozračna, nježna i elastična i ako su otvori pora nevidljivi, a ten ružičast, onda imate normalan tip kože. Ukratko, ovaj tip kože je ujednačen nije ni suh a ni mastan, ali je dosta rijedak.

 Dehidriran tip kože

Koža se sama štiti zaštitnim slojem sebuma, a ukoliko se taj zaštitni sloj uništi koža ostaje nazaštićena, te gubi vodu koja joj omogućava da bude zategnuta i elastična. Taj gubitak vlage se naziva dehidriranom kožom. Potrebno je znati da dehidrirana i suha koža nisu isto te da se tretiraju drugačije. Postoje različiti uzroci zbog kojih koža ostaje bez vlage, a najčešće je posljedica dijete u kojoj se namjerno izbjegava unos tečnosti. Za ovakav tip kože najbolje riješenje jeste maska od sezonskog voća i povrća, a koja vam najviše odgovara to ćete morati odrediti sami.

 Čišćenje lica

Njega ljepote počinje čišćenjem lica, ali i upotrebom određene maske. Prije upotrebe bilo koje maske potrebno je znati kako da pravilno očistite vaše lice. Prije svega potrebno je da pokupite vašu kosu i da pripremite sve što vam je potrebno. Umijte se mlakom vodom i nekim blagim neutralnim sapunom. Zatim namažite kožu nekom masnom kremom i ostavite da stoji bar deset minuta. U međuvremenu stavite vodu u neki malo veći sud i kada prokuha dodajte kašiku ili dvije kamilice ili cvijeta lipe. Sud sklonite s vatre pa se nagnite preko njega i preko glave stavite čisti peškir. Nakon deset do petnaest minuta parenja pažljivo istisnite veće mitisere. Učinite to prstima, oba palca ili kažiprsta, i na njih stavite malo vate ili gazu. Nakon toga gazom skinite suvišnu masnoću i operite lice kamilicom. Kada ste ovako pripremili kožu, onda možete nanijeti masku na nju.

 Nanošenje maske

Kako ćete nanijeti masku zavisi i od njenog sastava. Kašasta maska se nanosi na kožu mekom četkicom ili plastičnom lopaticom, tečna-četkicom ili pomoću nakvašenog kompresa od gaze, a kolutovi voća i povrća se stavljaju direktno na kožu. Masku nanosite u tankom i ujednačenom sloju na cijelo lice i vrat, ostavljajući slobodnim samo oči i usne. Najbolje bi bilo da masku stavite kada ste sami i kada možete sebi posvetiti dovoljno vremena, jer maska bolje i brže djeluje ukoliko ste potpuno opušteni. Masku držite na licu oko dvadeset minuta. To vrijeme dovoljno je da koža upije aktivne sastojke i hranljive materije koje su sadržane u maski. Kada birate masku morate znati da je potrebno znati koji tip kože imate, jer pogrešno odabrana maska može stvoriti izvjesne komplikacije.

 Skidanje maske

Ostatak maske možete lako ukloniti pomoću vate natopljene mlakom vodom. Ne činite to grubo, već samo tapkajte kako biste omekšali masku. Isperite masku s lica mlakom vodom a na kraju poprskajte hladnom. Poslije skidanja maske nemojte nanositi kremu na lice bar nekoliko sati.

 Kada stavljati masku?

Zavisno od tipa kože, masku možete stavljati jednom do dva puta mjesečno. Mogu se koristiti i jednom sedmično u slučaju da na brzinu otklonite tragove umora ili osvježite ten pred neki svečani izlazak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti