Vrijeme je vjenčanja. Nema ljepših od proljetnih vjenčanja na otvorenome, dok je dovoljno toplo da možemo nositi lagane haljinice, a opet ne prevruće kao ljeti. Ni sa šminkom ne treba pretjerivati, lagani make-up za proljetna vjenčanja je sasvim dovoljan.

Ovo su neki od savjeta koji će vam dobro doći:

Osnovni koraci – kod nanošenja šminke držite se osnovnih pravila. Prvo uklonite nečistoće s lica, a zatim nanesite hidratantnu kremu. Ako ne koristite hidratantnu kremu, vašem licu nedostajat će sjaj te će biti kao maska​​, a bore će biti još vidljivije. Nijansa tečnog pudera treba biti što je moguće bliža boji vaše kože. Koristite korektor ako vam je potreban na prištiće ili ožiljke. Highlighter daje sjaj vašoj koži te vizualno otklanja znakove umora. Nanesite ga ispod očiju, po sredini čela, po liniji nosa, na bradu i ispod trepavica, utapkajte ga lagano prstima. Puder u kamenu ili prahu je neophodan kako bi fiksirao tečni puder i korektor da kompletna šminka drži cijelu noć. Pazite da ne pretjerate, najbolje je velikom četkom nanijeti tanki sloj pudera u prahu.

Obrve –  uredite obrve, oblikujte ih, uklonite višak dlačica i popunite praznine olovkom ili sjenom za obrve.

Obrazi –  kada nanosite rumenilo osmjehnite se tako da bolje možete vidjeti svoje jagodice. Ne pretjerujte, koristite neutralne roskaste ili breskvaste nijanse i nikako nemojte koristiti tamni bronzer kao rumenilo.

Oči  odaberite proizvode kojima ćete šminkati oči – bazu za sjenu, sjene, olovku za oči, možda eye liner, maskara obavezno, a možda i umjetne trepavice! Sve ovisi jeste li odlučili naglasiti oči ili usne.

Usne –  ako ste odlučili istaknuti usne, probajte s crvenim ružem. Ako već niste odabrali nijansu koja vam najbolje pristaje, dajte si malo truda i u jednoj od parfimerija isprobajte i pronađite svijetlu boju ruža. U tom slučaju morate koristiti i svijetlu olovku te njome pravilno iscrtati svoje usne i ispuniti ih olovkom. Time ćete produžiti dugotrajnost ruža i spriječiti da on nestane sa sredine usana i ostane vam samo  rub. Kako biste optički malo povećali usne, iznad gornje usne nanesite prstom mrvicu highlightera.  Ukoliko ste istaknuli oči, na usne nanesite ruž neutralne boje ili sjajilo.

Uvijek biste  trebali izbjegavati isticati oboje da ne biste riskirali izgled klovna. Ako se odlučite za konkrektniji ruž,  za oči koristite diskretnije nijanse. S druge strane, ako naglašavate oči, usne šminkajte prirodnim bojama.