Ines Jarak: Vjerujem u san i vodu

Piše: Redakcija

Jedna od najuspješnijih bh. vizažistica, Mostarka Ines Jarak, nastoji da većinu dana u sedmici provede bez šminke. Neko je ko najviše pažnje posvećuje noćnoj njezi lica koja je, ističe, postala njen ritual koji uključuje masku, pilinge, kreme i serume.

ZA VEČERNJI IZLAZAK MI JE POTREBNO

Treba mi maksimalno sat. Dobitna kombinacija za večernji izlazak su mi uvijek lijepo naglašene oči i neka nude varijanta ruža.

BEAUTY TRETMAN

Od posla nemam vremena za beauty tretmane, osim za one koje imam u svom salonu ali i to kako kažu: „Kod majstora sve najgore“. Ono što moram uraditi je čišćenje lica jednom mjesečno jer imam masnu kožu i proširene pore i, ako se češće šminkam, ovaj tretman mi je prijeko potreban. Depilacija je, također,  obavezna, a nakon toga manikura i pedikura. Ostalo jedino u slučaju kada nešto želim isprobati.

NAJDRAŽI MAKE-UP BREND

Nemam najdraži jer od svakog brenda imam ono što volim i ono što baš i ne volim. Jedan od onih kod kojih volim i dekorativni i preparativni dio jeste „Estée Lauder“.

BEAUTY TRIK ZA DANE KAD SE NE OSJEĆAM NAJBOLJE

Taj dan sama sebe pustim na miru. Nakon 30-e sam shvatila da mi to najbolje djeluje na raspoloženje. S vremena na vrijeme dopustim sebi da imam i loš dan i ne šminkam se nasilu.

PRVI MAKE-UP POKUŠAJ

U odnosu na današnje generacije sam se počela šminkati jako kasno, jer šminkanje baš i nije bilo dozvoljeno u periodu kada sam ja bila mlađa. Tek sam u drugom ili trećem srednje počela, ponekad, stavljati puder i tuš za kojim sam luda. Moram priznati da sam uvijek bila dobra u šminkanju i uživala sam, ali to se ne može ni približno porediti s trendovima koji postoje posljednjih nekoliko godina. Pripadam onoj generaciji u kojoj smo svi uništili obrve, mazali korektor kako bi imali nude ruževe i „palili“ olovke da budu crnje. E to su bila vremena. 

AMBALAŽA ILI PAMETNA KUPOVINA

„Padam“ i na pakovanja i praktičan sam kupac. Imam problem što volim probati sve što je tek izašlo. Kupujem online i stalno gledam kada će nešto izaći, a to se odnosi na palete omiljenih make-up artista. Više ni sama ne znam šta ću od njih i to bih istakla kao „problem“, ali moje klijentice to obožavaju jer znaju da uvijek imam sve novo i ne žalim ulagati u posao. Što se tiče mene kao praktičnog kupca tu znam šta moram imati i koristim uvijek, ali moj posao podrazumijeva rad s brojnim brendovima, te puno proizvoda dobijem od njih kako bih testirala.

(NE) ŠTEDIM NA PROIZVODIMA

Ne štedim na proizvodima koji idu na lice jer znam da su bitni za moju kožu, ali štedim na maskarama jer sam „ona“ s umjetnim trepavicama. Ne štedim na šamponu jer obožavam lijepu kosu, dok neću kupiti regenerator u setu jer mi ne treba, ali maska tri puta skuplja mi obično treba (smijeh). Nikada ne žalim da dam novac za dobar primer, a za ruž mi nije bitno da bude skup, nego da bude dugotrajan. Ukratko, nisam neko ko štedi kada je šminka u pitanju i dopuštam da to bude moj porok.

OVISNA SAM O…

Ne postoje proizvodi o kojima sam totalno ovisna, ali da moram birati bez čega ne bih voljela ostati, kada je riječ o dekorativnoj kozmetici, to bi bili: dobar par umjetnih trepavica, bronzer i omiljeni puder. Kada je riječ o preparativnoj kozmetici tu su: krema ili serum, dezodorans i dobra maska za lice.

NAJBOLJI BEAUTY SAVJET

 Uglavnom sam ja ta koja ih dijeli jer stalno eksperimentiram i prva znam šta valja, a šta ne.

SKUPO VS. JEFTINO

Ne mislim da je skuplje bolje, ali kada je riječ o proizvodima koji idu direktno na lice tu sam, možda i previše, oprezna. Na tim proizvodima ne štedim i spremna sam uložiti jako puno, dok mi maskara može biti i ona od šest maraka. Osobama koje imaju normalnu kožu sve odgovara, a ja s masnom kada stavim „bilo koji“ puder on mi traje punih 30 minuta, nakon čega se prosijam kao tepsija spremna za pečenje. Smatram da je više do tipa kože nego do cjenovnog rangiranja. Voljela bih da sam pronašla nešto što je dostupno u BiH i povoljno, a ne da sam ona koja sve naručuje online.

STANDARDNA BEAUTY RUTINA

Jako puno radim preko dana i moja njega podrazumijeva umivanje i nanošenje neke kremice, a imam ih više. Ukoliko se šminkam, a većinu sedmice nastojim da budem bez šminke, onda nanosim sve u kompletu. Noćnja njega mi podrazumijeva masku, pilinge, kreme i serume, pa se tako to pretvori u cijeli ritual. Imam masnu kožu i to je nešto što mi je prijeko potrebno.

 Omiljeni puder

Najdraži puder mi je definitivno „Estee Lauder Double Wear“. To je jedini puder na koji uvijek mogu računati na duže staze.

 Mirišem na…

Ima ih više, ali ako moram izdvojiti jedan onda je to „YSL Black Opium“ u svim varijantama.

 Prirodni recept

Nemam vremena za prirodne beauty recepte i ne sjećam se kada sam posljednji put napravila nešto za sebe.

Must-have mlijeko za tijelo

Slabo se mažem losionima za tijelo. Nemam onaj klasični ženski problem ispucale kože ili suhih dijelova tijela. Kada se mažem onda su to proizvodi za samotamnjenje ili nešto za predivan sjaj kada je ljeto, a u tim slučajevima preferiram ulja.

 Psssttttt…. sakrij umor na licu

Srećom još uvijek nemam podočnjake i umor se samo može vidjeti u mojim očima. Volim spavati i nastojim se naspavati kada god mogu, a svakoj ženi savjetujem da svaki dan pije minimalno dva litra vode. Na taj način koža neće dehidrirati, a bit će elastična i lijepa. Vjerujem u san i vodu.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti