13 jednostavnih načina kako da vaša kosa brže raste

Piše: Redakcija

Možda je rođena s takvom kosom, a možda samo provodi pametnu rutinu u njenoj njezi i održavanju – koliko puta ste samo u sebi izgovorili ovu rečenicu nakon što ste vidjeli djevojku prekrasne duge kose. Nekim ženama zaista možemo zavidjeti jer imaju dugu i zdravu kosu, i ne muče se mnogo oko nje, međutim, većina žena ipak mora poduzeti korake da bi kosa rasla i bila zdrava. Bilo da se radi o četki kojom se češljate, reduciranju broja sušenja fenom, vitaminskim bombama za kosu, spavanju na svilenom jastuku (da, i to ima efekta, i to kakvog),postoji zaista nekoliko jednostavnih koraka za brži rast sjajne i zdrave kose.

  1. Često je šišajte – da, stvarno!

Možda vam zvuči nelogično, ali ako želite dugu, zdravu kosu, morate je redovno šišati.

  • Odsijecanjem vrhova rješavate se rascvjetalih krajeva koji lome vašu kosu – objašnjava frizer mnogih celebrity zvijezda Michael Dueñas i dodaje: “Eliminirajući izlomljene dlake dobit ćete dojam da kosa brže raste. Na kraju, rascvjetali vrhovi će učiniti da gubite kosu, da ne govorim o sjaju, volumenu Ii glatkoći”.
  1. Oduprite se porivu za plavom bojom

Platinum plava može izgledati šik, ali odlazak iz tamne u svijetlu nijansu može biti brana između vase želje i duge zdrave kose.

-Kada se kutikula ošteti od blanša tada ćete imati više ispucalih i rasvjetalih vrhova – kaže Elizabeth Hiserodt, viši stručnjak za boje u “Cutler Salonu” u New Yorku i dodaje: “Što manje hemijskih tretmana to će kosa bolje rasti”.

  1. Češljajte kosu prije spavanja

Odlazak u krevet s nepočešljanom kosom, je izazovno kad ste umorni, ali ukoliko joj podarite nekoliko poteza četkom prije nego utonete u san, učinit ćete mnogo za njeno zdravlje.

-Ovaj jednostavan korak svake noći ubrzat će cirkulaciju, i korijen kose učiniti zdravijim – kaže Meri Kate O’Connor, viši stručnjak za farbanje i educator kose u “Eva Scrivo” salonu.

  1. Jedite pravu hranu

Imati zdravu kosu ne ovisi samo od toga da koristite prave kozmetičke proizvode već i od toga šta unosite u svoje tijelo.

-Da ubrzate rast morate kosu hraniti iznutra – objašnjava dr. Francesca Fusco, njujorška dermatologinja i savjetuje: “Povećajte unos proteina kroz hranu kao što je: riba, grašak, orasi, i cjelovita zrna”.

Ako niste ljubitelj mesa, nastavlja ona, tada insistirajte na ishrani koja će puno u sebi imati proteina, jer žene koje ih sebi uskraćuju suočavaju se redovno sa opadanjem i lomljenjem kose. Vitamini A, C i E, te minerali kao cink i željezo, te omega -3 masne kiseline mogu pridonijeti zdravijoj kosi.

  1. Izbjegavajte alate za oblikovanje

-Prestani prekomjerno oblikovati kosu – upozorava slavna frizerka Ken Paves. Ako morate koristiti fen, Paves preporučuje smanjenje temperature i sredstva za zaštitu od topline – u protivnom, oštetit ćete kosu i dovesti do njenog loma i kovrčanja.

  1. Preskočite svakodnevno pranje

Šamponiranje kose dva do tri puta sedmično doprinosi da prirodan ulja prodru u kosu, dopuštajući joj da se hidrira i popravi. Zato, ne šamponirajte je svaki dan.

  1. Dodajte vitamin u rutinu

Potražite multivitamin koji je formuliran i označen kao “Za kosu, kožu i nokte “, savjetuje dr. Fusco i pojašnjava: “Takvi proizvodi sadrže važne vitamine kao što su biotin i C i B vitamini koji podržavaju zdravlje kose”. Bonus: U tom procesu ćete dobiti i ljepšu kožu.

  1. Tuširanje završite hladnim ispiranjem

Super parni tuš nije samo loš za vašu kožu – također je grub za kosu. Zato nakon tuširanja se polijte hladnom vodom i po kosi.

– Hladnom vodom ćete zatvoriti kutikulu i ojačati kosu prije sušenja – kaže Paves.

  1. Oprezno s mokrom kosom

Kosa je naročito osjetljiva kad je mokra, zato vodite računa kako je rasčešljavate. Tehnika je jako važna, krenite prvo od krajeva, pa polako prema vrhovima, i obavezno je češljajte i sa vanjske i unutarnje strane. Ako vam obične četke ne odgovaraju, tada koristite češljeve sa širokim zubima.

  1. Počnite koristiti minoksidil

Minoksidil je lijek koji se koristi za oporavak i rast nove kose. Mogu ga koristiti i muškarci i žene i pokazalo se da daje odlične rezultate.Za veća oštećenja, koristite Minoxidil Topical Solution s aplikatorom s kapaljkom kako bi se usredotočili na specifična problematična područja.

  1. Prestanite raditi trendi “čišćenje”

Mnoge kompanije će vas uvjeriti da će vam tako “očistiti” cijeli život, ali Dueñas snažno savjetuje da to ne činite.

-Čišćenje je strašno za vašu kosu jer tako lišavate tijelo hranjljivih tvari. Nakon što ste je očistili čak i sedam dana nakon toga, primijetit ćete sporiji rast kose.

  1. Spavajte na svilenoj jastučnici

Moguće je dobiti bolju kosu u snu – sve što trebate je promijeniti jastučnicu.

-Svila je lakša za kosu – sprječava zapetljavanje dlake i lomljenje – kaže dr. Jesleen Ahluwalia, dermatolog iz New Yorka.

  1. Obratite pažnju na kožu

Lako je u početku vidjeti sjajnu kosu i pretpostaviti da proizvod radi za vas, ali Dean preporučuje da bolje pogledate.

-Ono što formula čini vašoj koži općenito je ono što čini vašoj kosi – kaže on i dodaje: “Čini li ti se koža suhom, teškom, voštanom, ljepljivom ili masnom? Ili osjećate da je mekana, hidratizirana, svilenkasta i bujna? Kosu tretirajte onako kako biste tretirali kožu. Na kraju krajeva, to je još jedan dio vas! Ako su folikuli dlake začepljeni, ne postoji način na koji može rasti učinkovito.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti