Savršenstvo ne postoji, strije su sastavni dio ženskog tijela

Piše: Redakcija



Dva područja na kojima se strije najviše pojavljuju su stomak i grudi. Strije se mogu pojaviti i na bedrima, stražnjici i nadlaktici. Tragovi često počinju s crvenkasnom ili ljubičastom bojom, ali nakon trudnoće postepeno blijede do bijele ili sive boje



Da su strije sasvim normalne i da ih se ne treba stidjeti, trebala bi shvatiti svaka žena. Savršenstvo ne postoji, pa tako ni potpuno glatko žensko tijelo. Dobivanje ili gubitak kilograma, trudnoća, zdravstveni problemi, mnogobrojni su faktori koji utječu na pojavu strija. A upravo su strije (uz celulit) jedna od najmržih pojava od kojih ženama pada mrak na oči.

Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo usljed prebrzog rastezanja kože, jer pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegovog oštećenja. Možemo slobodno reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Uz genetiku, za njihov razvoj najvažnija je brzina rastezanja kože, što je brže rastezanje kože to je veće oštećenje. Istraživanja su pokazala da kod kože sklone nastanku strija postoji povećan broj receptora za estrogen, glukokortikoidne i androgene hormone.

Dakle, strije su uske prugaste linije koje se mogu razviti na površini kože. Mogu biti ružičaste, crvene, ljubičaste ili smeđe, ovisno o vašoj boji kože. Česte su u trudnoći i pogađaju između osam i 10 trudnica. Obično se pojavljuju na stomaku, a ponekad i na gornjim bedrima i grudima, u zavisnosti kako trudnoća napreduje i stomak raste. Pojava strija razlikuje se od žene do žene. Prvi znak može biti svrbež oko područja gdje koža postaje sve tanja. Strije nisu štetne, i ne uzrokuju medicinske probleme i za njih ne postoji specifičan tretman. Nakon što se porodite, tragovi mogu postepeno izblijediti i postati manje uočljivi, ali neće potpuno nestati.

 

DEBLJANJE U TRUDNOĆI

Veća je vjerovatnoća da ćete dobiti strije ukoliko ste se tokom trudnoće udebljale više od prosjeka. Većina žena u trudnoći dobije oko 10 do 12,5 kilograma, iako debljanje jako varira od žene do žene. Važno je da se ne trudite mršati kada ste trudni, ali trebale biste jesti zdravu, uravnoteženu prehranu.

Ako ste zabrinuti zbog svoje težine, razgovarajte sa babicom ili doktorom opće prakse. Oni će vam dati korisne savjete vezano za prehranu i savjete koje trebate prakticirati u trudnoći.

 

KAKO IH UMANJITI

Strije nije moguće upotpunosti ukloniti, ali ako nisu prevelike mogu se znatno smanjiti da se gotovo ni ne vide. Kada primijetite i najmanje znakove strija vrijeme je da počnete s tretiranjem tog dijela kože. Masaža sredstvima posebno namijenjenim ovoj problematici neće odstraniti duboke strije, ali će spriječiti daljnje pucanje kože i dublja oštećenja. Takvi proizvodi potiču površinsku cirkulaciju, a u dermi proizvodnju elastina i kolagena. Koža postaje elastičnija i ružičaste pruge više se ne bi smjele pojavljivati na tom mjestu. Tretmani glikolnom kiselinom i mikroinjekcijama, čiji su sastavni dio tvari koje potiču proizvodnju kolagena i elastina, najučinkovitiji su kod izraženijih strija. Voda je vrlo važna za održavanje gipkosti kože i treba je piti što više. Jedite hranu bogatu vitaminom E ili ga uzimajte u nekom dodatku prehrani. Kako bi se gornji sloj kože obnovio jednom u dvije sedmice dobro je napraviti piling, a kožu nakon toga izmasirati maslinovim uljem koje će pomoći bržem zarastanju strija. Strije su jako osjetljive na sunčeve zrake, pa nastojte zaštititi kožu sredstvima za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Još jedna od metoda koja se koristi za uklanjanje strija su mezoterapija i  mikrodermoabrazija. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kombinacija ovih tretmana. Potrebno je uraditi 10 do 12 tretmana jednom sedmično u serijama dva do tri puta godišnje.

Iako je moguće da svi vaši pokušaji ublažavanja oštećenja ne uspiju, ne dopustite da vas to omete u uživanju u vašem tijelu.

 



Pitali smo stručnjaka:  

Dr. Tamara Jovović, dermatovenerolog savjetuje kako njegovati kožu i hraniti se kako strije ne bi uzele maha.

Svi znamo da su šanse za dobijanje strija u trudnoći velike, ali na koji način žene mogu spriječiti ili umanjiti njihovo pojavljivanje? Postoji li određena kozmetika i preparati koje biste preporučili?

– Preventivni tretmani pokazali su relativno ograničene rezultate. Medicinska istraživanja proizvoda protiv strija također nisu pokazali znatne statistički relevantne rezultate. Kreme sa ekstraktom Centella asiatica u jednoj studiji pokazali su da postoji određeni pomak u vidu sprječavanja novih, te smanjenje novonastalih strija. Korištenje maslinovog ulja, te masnijih krema doprinosi  kapacitetu kože za rastezanjem te na neki način može doprinjeti da koža lakše širi, ali ne može spriječiti nastanak strija.

Na koji način se žene trebaju hraniti?

– S obzirom da je mehanički stres usljed širenja kože jedan od faktora koji provocira nastanak strija, potrebno je voditi računa o kontroli fizičke težine, izbjegavati yo-yo dijete, te obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine i minerala u prehrani.

U posljednje vrijeme popularno je i lasersko uklanjanje strija s područja stomaka i bedara, koliko je ova metoda učinkovita?

– Na tržištu postoje različite metode za uklanjanje strija s relativno dobrom učinkovitošću. Laserski tretmani, Microneedling, te ubrizgavanje hijalurona i kolagena mogu dati dosta dobre rezultate, ali moram naglasiti da se moraju izvoditi u strogo medicinskim uslovima uz pažnju ljekara specijaliste. Različite vrste kože, dat će različite odgovore na tretmane, te prije odluke o izboru terapije naročito je važno konsultirati se sa dermatologom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti