Ljepota

Njega kože nakon 40-e godineKoža s vremenom gubi čvrstoću i elastičnost, a oštećenja od Sunca postaju očiglednija kada se pojave crvenilo i smeđe mrlje. Da biste saznali kako se boriti protiv znakova starenja u svojim 40-ima, 50-im i 60-ima, pogledajte „Azrine“ savjeteVremenom će kvaliteta vaše kože početi da se pogoršava zbog kombinacije faktora starenja i lošijih navika poput pušenja ili loše prehrane. U četvrtoj i petoj deceniji života, mnoge žene počinju primjećivati ​​male promjene na svojoj koži povezane s menopauzom ili faktorima navika, pa se susreu s promjenama poput promjene teksture, bora, crvenila ili pigmentacije. Većina žena u postmenopauzi u šestoj dekadi života osjetit će stanjivanje i suhoću na koži, te povećanje bora i smanjenje elastičnosti. Neke žene ostare prerano i efekti starenja mogu početi ranije nego što se očekuje. Srećom, tretmani kože i tretmani protiv starenja su vrlo uspješni, te joj pomažu u obnavljanju kolagena, elastina i hidrataciji. Nekoliko je stvari koje treba izbjegavati pri odabiru proizvoda za njegu kože, pokušajte se držati dalje od oštrih pilinga, krema i umjetnih mirisa koji mogu izazvati iritaciju. Bez obzira na vaše godine, preporučujemo čišćenje noću kako biste nježno uklonili šminku.

40

Ako već ne koristite proizvode za njegu kože protiv starenja u 40-ima, sada je vrijeme. Najbolji proizvodi  za kožu su s vitaminom C i retinoidom. Ova dva aktuelna sastojka podržana su višedecenijskim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima. Koriste se za podsticanje kolagena, spriječavanje i liječenje postojećih bora. Ipak, postoji upozorenje sa retinoidima: oni vode do fotoosjetljivosti, pa je svakodnevna upotreba kreme za sunčanje s visokim SPF-om obavezna. Ako ne želite nositi kremu za sunčanje svakodnevno onda je topični vitamin C odlična alternativa. Također podstiče rast kolagena, bori se protiv bora i čak stvara zaštitu od UV zraka. Ova antioksidacijska sila bori se i s hiperpigmentacijom, uključujući ožiljke od akni i sunčeve pjege.

 

50

Gubitak kolagena može dovesti do propadanja kože duž čeljusti i oko očiju. Godine izlaganja Suncu također će se pojaviti kao gruba tekstura kože i sunčeve pjege. Dok koristite gore pomenute proizvode,  možda biste trebali isprobati dermarolling (dermo valjak s iglicama), također nazvan microneedling. Microneedling može izgledati kao verzija srednjovjekovnog uređaja za mučenje, ali je ključ za jačanje kolagena kod kuće. Zato je potreban pažljiv režim sterilizacije, s obzirom da probija kožu. Prije upotrebe temeljito očistite lice koristeći nježno sredstvo za uravnoteženje pH. Na svakom valjku pronaći ćete upute kojih se trebate pridržavati, zato nemojte bježati od ove naizgled čudne spravice.

 

60

Kada je riječ o njezi kože u 60-im, puno vlažnosti je ključno za zdravlje vaše kože. Da biste smanjili gubitak vlažnosti i zaštitili je, očistite je samo jednom dnevno (po mogućnosti noću) mlakom vodom. Površina vaše kože je sastavljena od masnih kiselina koje štite integritet i elastičnost kože, a mnoga sredstva za čišćenje uništavaju koži ove ključne komponente. Ne zaboravite osušiti lice suhim peškirom, laganim pokretima. Preporučuje se nanošenje hidratantne kreme ne više od dva puta dnevno, bogate uljem koje koži vraća elastičnost i podatnost.

 

5 NAČINA KAKO SE RIJEŠITI BORA NA ČELU  

Dugotrajno izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima doprinosi preranom starenju i nastanku bora. Prvi način je svakodnevna upotreba krema za sunčanje SPF 15 ili više, usporava starenje kože i smanjuje rizik od tamnih mrlja i bora. Svi se susrećemo sa stresom kojeg se teško riješiti, ali je važno držati ga pod kontrolom. Da biste pomogli u upravljanju stresom, pokušajte: meditirati, vježbati jogu, dovoljno spavati. Treći način je da ostanete hidratizirani, pijte dnevno najmanje osam čaša tečnosti. Kada su u pitanju bore, istina je izreci “ti si ono što jedeš”. Prema istaživačima četvrti način je veći unos vitamina C i linolenske kiseline (omega-3 masne kiseline) koji smanjuje rizik od suhe kože kod sredovječnih žena. Peti način je da pestanete pušiti. Pušenje je glavni uzrok prijevremenog starenja i bora.

 

JOŠ NEKOLIKO SAVJETA

 

– Koristite kremasto sredstvo za čišćenje namijenjeno suhoj koži

– Ako imate suhu kožu, vjerojatno imate i ljuskastu kožu, pa biste trebali uraditi piling jednom ili dva puta sedmično

– Šta se dešava s dlakicama iznad usana. Imate samo dvije opcije, ili ih sami uklnite trakama za depilaciju ili idite kod profesionalca

– Koristite losione za učvršćivanje kože koje je hidratiziraju tokom tuširanja. Jednostavno ga nanesite, isperite i uživajte u mekšoj, čvršćoj koži

– Nemojte zaboraviti da pozitivan stav utječe na ljepotu i pored pravilne njege. Ključ svevremenske ljepote je u savu, zato se potrudite da svaki dan nabacite smiješak na lice

Preporučena rutina njege kože za vaše

40-e

Jutro

Vitamini B3

Super antioksidativni ACE vitamini A, C i E

Foto dinamička dnevna krema SPF 15+

Krema dnevna za područje oko očiju

 

Večer

ProCeramid emulzija

Noćna krema za područje oko očiju

Noćna krema koja aktivira DNA 

 

50-e

Jutro

 

Vitamini B3

Super antioksidativni ACE vitamini A, C i E

Krema dnevna za područje oko očiju

Tečna krema za sunčanje SPF 50+

Večer

 

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Noćna krema za područje oko očiju

Serumi za kožu s aktivnim sastojcima

Noćna krema

 

 

60-e

Jutro

 

Vitamini B3

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Krema dnevna za područje oko očiju

Večer

 

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje

Noćna krema za područje oko očiju

 

Pratite nas na društvenim mrežama