Njega kose i kože tokom jeseni

Piše: Redakcija

Kako zrak postaje svježiji i sušiji, možete primijetiti da i vaša koža i kosa počinju da se suše.  Najveća greška koju možete uraditi jeste da je kožu i kosu ne hidratizirate. U nastavku pogledajste Azrine savjete kako je održati njegovanom i tokom jesenjih dana

 

Mlaka voda 

Vrela voda smanjuje nivo ulja na našoj koži i time dodano isušuje kožu. Posebno treba izbjegavati pranje ruku i lica u pretjerano toploj vodi. Uvijek imajte pri ruci mlijeko za tijelo, prirodna ulja ili putere koje je dobro nanositi na vlažnu kožu nakon tuširanja. Na taj način ćete nahraniti kožu i zadržati je mekanom. Za suhu kožu koja je sklona svrabežu možete koristiti sastojke koji će umiriti vašu kožu poput lavande, kamilice i jojobe.

 

Ovlaživač zraka 

Došla nam je grejna sezona i prostorije u kojima boravimo su zagušljive. Razmislite o instalaciji ovlaživača zraka u kući, posebno u spavaćoj sobi. Na radijator stavite posudicu sa vodom da bi se prostorija osvježila, a također nemoij zaboraviti unositi tečnost u organizam. Vaša koža treba hidrataciju iznutra. Možete piti mlaku vodu s limunom koja će vas ugrijati, a istovremeno pružiti osvježavajuće rješenje koje će vas hidratizirati.

 

Ulje mrkve za kosu 

Kada perete kosu uvrsite i šampon na bazi agruma ili povrća. Limun je super sastojak za šampon za kosu, a rijetko ko zna da je za osjetljivo tjeme najbolje korisitit proizvode koji sadrže ulje mrkve. Kosu će, nakon samo jednog korištenja, učiniti čistom i svilenkastom. Na kosu nikada nije dobro stavljati velike količine šampona. Nanesite ga više puta, iči ga utrljate samo u vrhove.



Trik s tušem na urneku izdvojeno

Postoje razne tehnike i stilovi nanošenja tuša za oči, koje su ponekad prava umjetnost. Ipak, najčešće je ona najjednostavnija potpuno dovoljna za isticanje očiju i postizanje dramatičnog izgleda. Da bi istakli oči u jesenjim danima najbolje je pripremiti podlogu oka, tako što ćete nanijeti sjenu za oči da se tuš ne bi razmazao, a potom ukoliko niste vješti s izvlačenjem tuša, koristite traku za ljepilo da bi dobili savršenu liniju. Na fotografiji možete vidjeti postupak.



Tajna lijepe kose krije se dobrim dijelom u vašoj prehrani. Za zavodljive zamahe prekrasnom dugom i blistavom kosom, koji očaravaju suprotan spol, uz dobre gene i pravilnu njegu zaslužne su i posebne namirnice. Stanje naše kože i kose su spoljašni znak unutarnjeg zdravlja. Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu moramo svakodnevno da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Piling lica

Dok se tokom ljeta koža više znoji, pa se stvara opasnost od zapušavanja pora zbog čega je potebno koristiti agresivnija sredstva za čišćenje lica, na jesen i tokom zime bi trebalo koži pružiti nježniji pristup. Piling je jedan od ,,must have” koraka u jesenjoj njezi lica. Pilingom ćete ukloniti slojeve mrtvih ćelija koji su se nagomilali tokom ljeta i pomoći koži da se brže obnovi nakon sunčanja. Piling se nanosi nježnim kružnim pokretima na vlažnu i prethodno očišćenu kožu, izbjegavajući područje oko očiju. Ovisno o preparatu koji koristite, možda će biti potrebno pričekati određeno vrijeme prije ispiranja. Nakon što piling isperete mlakom vodom, posušite lice i nanesite hidratantnu kremu.

 

Šampon za suho pranje 

U jesenjim danima kosu je preporučljivo prati jednom do dva puta semično, pa pomoć tražimo u šamponu za suho pranje kose, koji može poprilično olakšati život jer će začas riješiti problem masnog korijena, dati sjajnu teksturu i volumen te u trenu osvježiti frizuru. Dakle šampon koristite samo u kriznim situacija, a to je samo dan pred pranje kose. Šampon za suho pranje uvijek nanosite iz veće daljine jer će u protivnom kosa izgledati previše slijepljeno i bez volumena. Ostavite ga nekoliko minuta kako bi djelovao i zatim stilizirajte kosu. Nakon što ste nanijeli šampon za suho pranje iščetkajte kosu.



Savjet stručnjaka 

Doktorica Vesna Stanojević objašnjava da su najčešći uzroci opadanja kose su genetski (naslijeđeni) i stečeni, tzv žarišna alopecia. U genetski gubitak kose glavni uzrok je povišena preosjetljivost određenih folikula na androgene, tačnije na testosteron i to su androgene zavisna oboljenja. Javljaju se kod oba pola. I ireverzibilnog je karaktera. Različiti etiološki faktori mogu prouzrokovati pojačano opadanje kose, učestalo, pretjerano tretiranje kose različitim hemijskim preparatima, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, željezo u krvi, hrana siromašna vitaminima i mineralima. Trudnoća i dojenje, te upotreba hemoterapije u liječenju malignih oboljenja. Opadanje kose u ovim slučajevima je reverzibilno što znači ukoliko otklonimo uzrok kosa ponovo počinje rasti. Za jačanje strukture kose najvažnija je pravilna njega, izbjegavati upotrebu izbjeljivača, raznih kiselina koji isušuju i lome dlaku.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti