Boli me šminka

Piše: Redakcija

Ako vas bole, svrbe, peku, stežu oči, usne, lice, nakon nanošenja šminke, niste sami. Međutim, nemojte još uvijek odustati od svoje kozmetičke opreme jer možete prepoznati razloge boli i poduzmite korake za ispravljanje problema koje donosimo u nastavku

 

MUČI ME

Od maskare mi oči suze

ZAŠTO:

Maskara je jedan od beauty proizvoda kojoj najbrže istekne rok trajanja, najčešće u roku od tri mjeseca nakon što je otvorite. Jim Hammer kozmetički hemičar govori da mračna i vlažna unutrašnjost maskare idealno je stanište za bakterije. Što je maskara starija, to ima više grudica koje uvijek završe u oku.

RJEŠENJE:

Ukoliko ste od maskare imali infekciju oka, bacite je. Najbolje je da stavite neki podsjetnik koji će vas napomenuti da je vrijeme za novu maskaru.

 

MUČI ME

Od karmina mi se suše usne

ZAŠTO

Mat karmin u kombinaciji sa suhim usnama još više ih isušuje jer mu je tekstura suhlja od običnog ruža. Isušene usne se često perutaju što dodatno otežava nanošenje i održavanje mat karmina. Pigmenti iz ruževa za usne zapravo su puderasti i sprečavaju prodor vlage u usne.

RJEŠENJE:

Nanesite masku za hidrataciju na suhe i ispucale usne, kombinujte med i vazelin i poslije 15 minuta blago izmasirajte usne vrhovima prstiju pa isperite. Prije nanošenja mat karmina dobro osušite usne pa nanesite primer za usne koji će dodatno zagladiti površinu usana i produžiti njegovu postojanost. Uvijek možete koristiti sjajeve za usne.

MUČI ME

Svrbi se lice od laka za nokte

ZAŠTO:

Vjerovatno jer koristite nekvalitetne lakove za nokte koji ne odgovaraju vašoj koži. Lakovi za nokte su glavni uzrok periorbitalnog dermatitisa, osipa na licu koji nastaje oko kapaka kad dodirnete lice nakon manikure, odnosno lakiranja noktiju, sugerira Hammer.

RJEŠENJE:

Prije manikure provjerite sastojke lakova koje koristite, a ukoliko manikuru radite u salonu onda neka vam kozmetičarka objasni sastojke. Pazite da i laku ne istekne rok trajanja.

 

MUČI ME

Sjene za oči mi zatežu kapke

ZAŠTO:

Kod sjena u prahu  je najveći problem da se one nedovoljno slegnu pa se na kapcima stvori prašina koja zateže vaše oči. Veliki brendovi brinu o tome da njihove formule nadgledaju oftamolozi i dermatolozi, pa ne brinite oko sastojaka.

RJEŠENJE:

Pređite na kremaste sjene, koje se neće trusiti i neće stvarati efekat krvavih očiju. Uzmite lagane nijanse, po mogućnosti mliječno ili bijelo, i nanesite malo na unutarnje uglove očiju. Bit ćete ugodno iznenađeni rezultatom koji ćete vidjeti u ogledalu.

 

MUČI ME

Upalila mi se koža od pudera

ZAŠTO:

Tečne formule su najčešće napravljene s vodom. Ako u tečni puder umočite prst ili nečistu četkicu, mikrobi se lako nastane i razmnožavaju, kaže Hammer. Ukoliko koristite teške pudere koji ne odgovaraju vašoj koži, oni zatvaraju pore i pospješuju nastajanje bubuljica.

RJEŠENJE:

Najbolje je koristiti pudere koji se nalaze u tubama, gdje nemate dodir s unutrašnjosti pudera. Za nanošenje na lice koristite kistove ili spužvice koje ćete redovno prati.

 

 

 

Pročitajte još