Monica Bellucci: Bolje su bore nego plastično lice

Piše: Redakcija

Iako, kada je izgled u pitanju, nije sklona eksperimentiranju, poznata glumica Monica Bellucci je krajem septembra oduševila kada se na reviji modne kuće „Dolce&Gabbana“ pojavila s novom frizurom. Naime, jedna od najljepših žena na svijetu, je svoju dugu kosu zamijenila kratkom bob frizurom koja je dodatno istakla savršene crte njenog lica. Za razliku od većine svojih kolegica, 55-godišnja Monica je odoljela trendu plastičnih operacija, a ističe da je za glumicu izuzetno bitno da prirodno stari i da se to vidi. Donosimo vam Monicine beauty tajne.

Menopauza je prirodna stvar, a ne bolest i ja sam u mentalnom smislu bila spremna za nju. Tijelo mi je, očekivano, bilo u šoku određeni period, ali to je prirodan životni proces koji me nije opterećivao. Možda je i do toga što sam prvo dijete rodila sa 40, a drugo sa 45 godina. To  znači da mi je od perioda kada sam dojila do onog kada sam ušla u menopauzu prošlo samo nekoliko godina, tako da se nisam mučila sa simptomima. Menopauza je sjajna stvar jer više nema menstruacije.

Boju karmina birajte u skladu s raspoloženjem. Preferiram intezivnije boje, jer na taj način utječem na samopouzdanje i osjećam se spremnom za bilo koji izazov. Crveni karmin mi je favorit jer na najbolji način odslikava neustrašivost i ljepotu, a ljubav prema ruževima sam naslijedila od majke i bake.

Šminka je, između ostalog, tu da se zaštitite. To znači da vam ona može pomoći ukoliko se osjećate ranjivo i u skladu s tim na make-up često gledam kao na štit kojim postavljam potrebnu distancu između mene i drugih ljudi. No, šminka je istovremeno i nešto što može usrećiti. Prednost dajem prirodnim nijansama, njihov izbor zavisi i od toga da li je moja koža preplanula ili ne. Svjesna sam da je pretjerana izloženost Suncu šetetna, ali jednostavno uživam u sunčanju. Osnovni beauty savjet od kojeg ne odstupam je da što češće pustim kožu da diše.

Smatram da je bolje imati bore nego plastično lice. Kada je o tretmanima za lice riječ samo sam jednom otišla na tretman vitaminima. Ne sviđa mi se da mi bilo ko dira lice, posebno ne plastični hirurzi. Sa druge strane sam zahvalna onome ko je izmislio retuširanje fotografija i različite filtere, jer je to ono što nas spašava. Kada vidim nešto stariju ženu koja je prirodna nikada ne pomislim: „Trebala bi se malo zategnuti“, nego: „Izgleda prelijepo takva kakva jeste“. No, nisam protiv plastičnih operacija. Ako su one nešto što će usrećiti ženu, onda nema razloga da ne korigira nešto na sebi.

Kosu perem dva puta sedmično. Smatram da hemikalije koje se nalaze u šamponima štete kosu, te u svaki šampon, prije upotrebe, dodam malo vode. Ukoliko imam vremena pustim je da se sama osuši, bez upotrebe fena. Imam mnogo prijateljica koje su usvojile trend prirodne sijede kose i izgledaju sjajno, ali ja još uvijek nisam spremna za to. Sivu kosu bih nosila jedino za potrebe posla, ali ne i u privatnom  životu. 

Mislim da je u mom poslu potrebno da starite i da se to vidi, a sve kako biste dobili drugačije uloge u odnosu na one na koje ste navikli. Nikada nisam imala problem da se pozdravim sa svojom mladošću i ljepotom iz tog perioda, prihvatala sam drugu formu ljepote koja mi je došla s prolaskom godina. Naravno da treba da brinete o svom tijelu i da nastojite da budete lijepi bez obzira na godine, ali to svakako ne znači da treba da se pretvarate da imate 30, a ustvari vam je 45 godina. Takav stav je smiješan. Od ljepote je važnija ženstvenost koju žena stiče i usavršava kroz životno iskustvo. Naravno da mi prija kada mi kažu da sam lijepa, ali ja se osjećam lijepom zbog činjenice da živim život kakav sam sama izabrala. Volim život i to je najveća tajna moje ljepote.

Italijanka sam i jednostavno volim hranu. Jedem apsolutno sve, ali najviše uživam u tjestenini i siru, a tu ljubav su naslijedile i moje kćerke. No, kada zbog uloge moram smršati onda to radim na prirodan način; jedem samo meso, ribu i povrće i to u malim količinama. Nije tajna da više volim uloge koje zahtijevaju koji kilogram više, debljanje je proces u kojem sam dosta uspješnija. Kada je o fizičkoj aktivnosti riječ, nikada nisam voljela treniranje. Smara me da ponavljam jedne te iste vježbe po sto puta. Jedino sam uživala u yogi, ali sam stalno na putu i jednostavno nemam dovoljno vremena da joj se posvetim. Tako da, umjesto da idem redovno u teretanu, ja jednostavno biram haljine koje odgovaraju mom obliku tijela i težini u tom momentu.

U slobodno vrijeme nastojim da pripremim ugodnu kupku. Veoma je važno da izdvojite vrijeme tokom kojeg ćete se posvetiti samo sebi.

Kada postanete majka vaš život se u potpunosti mijenja jer vi više niste u centru pažnje. To je, između ostalog, razlog zbog kojeg sam odlučila da djecu rodim u nešto kasnijoj dobi. Jednostavno nisam bila spremna za majčinstvo i željela sam da se fokusiram na sebe.

Pročitajte još