Parfemska priča: Najljepši mirisi zime

Piše: Redakcija

Parfemi koje nosimo zimi trebaju imati tople i senzualne note, koje će omogućiti dugotrajnost. U ponudi se mogu naći mirisne senzacije za svačiji ukus, a mi vam donosimo deset parfema koji će biti najpopularniji tokom hladnih zimskih dana. 

TOM FORD  – Soleil Neige

Riječ je o kremastom spoju dominantnog jasmina, vanilije i mošusa koji će oduševiti sva vaša čula i učiniti da upravo ovaj parfem izaberete za svoj mirisni pečat. Ulje jasmina je veoma cijenjeno među cvjetnim uljima, a njegova aroma je isključiva po svojoj jednostavnoj eleganciji i prefinjenosti. Jasmin je nesumnjivo kralj cvijeća, a poznat je i kao afrodizijak koji  se bere po noći, jer je tada njegov miris najintezivniji.

LANCOME – Idôle Le Parfum

Klasične mirisne note ruže, jasmina, mošusa i vanilije dale su moderan i svjež miris koji ćete obožavati. Ukoliko ste primjetili da vaš parfem miriše drugačije na koži nego u bočici, ne brinite. Naime, temperatura kože, njena pH vrijednost, te prirodna aroma i vlaga su komponente koje određuju kako će parfem mirisati na vašem tijelu.

YVES SAINT LAURENT – Libre

Potpuno je opravdano ukoliko ovaj parfem kupite bez da pomirišete, obzirom na činjenicu da je njegova bočica pravo umjetničko djelo iz kojeg se šire najljepše cvjetne note. Da bi vaš parfem na pravi način došao do izražaja, potrebno je da znate na koja mjesta ga trebate nanijeti, a zglobovi i laktovi, tačnije puslirajuća mjesta, su pravi izbor. Kada nanesete parfem, nemojte trljati mjesto na koje ste ga nanijeli.

GUERLAIN – Mon Guerlain

Inspiriran Angelinom Jolie, ovaj parfem predstavlja spoj odvažnih i seksi nota lavande, vanilije i pečulije. Ukoliko vam se dešava da nanesete parfem, ali njegov miris nakon određenog perioda više ne osjećate, nema potrebe da brinete. Riječ je o adaptaciji zvanoj olfaktorni zamor, koja se događa kada, nakon dugog izlaganja, prestanemo osjećati mirisne note parfema.

MAISON MARGIELA – Replica Coffee Break

Riječ je o parfemu koji je inspiriran idejom da u ugodnom kafiću ispijate omiljenu dozu kafe. Prilikom kupovine parfema koji ćete koristiti na dnevnoj osnovi, potrebno je da naučite razlikovati proizvode koji sadrže „Eau de parfume“ od onih s „Eau de toilette“ oznakom. Osim one u cijeni, razlika je i u tome što proizvodi s „Eau de parfume“ oznakom mogu sadržavati i do 20 posto više parfemskog ekstrakta, a samim tim se duže zadržavaju na vašem tijelu.

TIFFANY & CO. – Tiffany & Love

Riječ je citrusnom parfemu koji je, kako njegovi proizvođači ističu, idealan izbor za vjenčanja i slične svečane događaje. U citrusnu grupu parfema spadaju oni čija se kompozicija zasniva na citrusnom voću, tačnije na mandarinama, narandžama, gejpfrutu i limunu, a najčešće se kombiniraju s drugim voćnim i cvjetnim mirisima radi dobijanja idealnog balansa. Cvjetni, citrusni ili puderasti parfemi poznati su po tome što ne traju cijeli dan, dok oni koji u sebi imaju drvenaste ili začinske note garantiraju postojanost mirisa.

GUCCI – Mémoire d’une Odeur

Riječ je o laganom i prozračnom mirisu kojim ćete oduševiti sve oko sebe, a činjenica da ga nosi čak i poznati muzičar Harry Styles najbolje govori o njegovoj neutralnosti. To što ga mogu nositi i muškarci i žene, vraća nas u period Starog Egipta kada nije postojala jasna razlika između parfema za nju i njega, a pravili su se isključivo od začinskog bilja i nisu sadržali alkohol. Zanimljivo je da je industrija parfema doživjela svoj procvat u Italiji u 16. vijeku, što je i period kada je počela njihova komercijalizacija.

CHLOE – Chloé Atelier des Fleurs Jasminum Sambac

Ukoliko ste ljubitelj arome jasmina, ovaj će parfem ispuniti sve vaše mirisne snove. Ako želite da imate jedinstven miris preporučuje se kombiniranje dva parfema. Pravilo je da oba parfema prsnete jednak broj puta. Tako ćete biti sigurni da nijedan od njih ne dominira, jer u tom slučaju njihovo miješanje ne bi imalo smisla.

HERMÈS – Hermès Twilly d’Hermès Eau Poivrée

Savršen spoj ženstvene tuberoze, živahnog đumbira i tople sandalovine namijenjen je mladima i svima koji se tako osjećaju. Nikada nemojte kupovati parfem „na brzaka“. Često u određenim mirisnim notama uživate u trenutku kada tek pomirišete parfem, a zbog toga jer je riječ o notama koje su kompatibilne s vašim ukusom. No, kasnije se može dogoditi da pozadinske note parfema ne odgovaraju onome što ste očekivali.

NARS – Audacious Fragrance 

Riječ je o savršenom spoju bijelog frangipanija, dima tamjana, cvijeta tijare i sandalovine koji je oduševio  i naprobirljivije korisnike parfema. Čak i ukoliko ste pronašli svoj savršen parfem stručnjaci savjetuju da, s vremena na vrijeme, promijenite, te da eksperimentirate s novim ili možda sličnim mirisnim notama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti