Napravite sami eterični sapun od maslinovog ulja

Piše: Redakcija

Italijanke su poznate po tome što veoma vode računa o svojoj njezi i izgledu. Kako je maslinovo ulje sastavni dio njihove tradicije, evo jednog odličnog recepta da napravite domaći, eterični sapun koji je idealan kao zamjena za skupe kozmetičke preparate:

Sastojci:

1/2 kg ostataka istrošenih komadića bebi sapuna

2 kašike destilovane vode

kašičica glicerina

1/2 kašičice vašeg omiljenog eteričnog ulja

Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulja

Malo ruzmarina i majčine dušice

Priprema:

Komadiće sapuna usitnite što više i ubacite u veliku šerpu. Dodajte vodu, glicerin, eterično ulje i dobro promiješajte. Dodajte maslinovo ulje, ali ne pretjerujte sa količinom da ne bude jakog mirisa. Dodajte usitnjen ruzmarin i majčinu dušicu. Posudu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta da omekša kako biste mogli da ga oblikujete. Što je sapun stariji, to će brže smekšati. Smjesu zatim oblikujte po želji. Kada završite, poredajte sve komade sapuna na papir za kolače i ostavite da odstoje dva dana, kako bi se potpuno stvrdnule. Dobićete sapun i piling za čišćenje kože.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti