Iza Razija Mešević: Imam dva trika za zahtjevnu kosu

Piše: Redakcija

Iza Razija Mešević, doktorica prava, profesorica na fakultetu, ekspertica za autorska prava i lifestyle blogerica, jedna je od onih žena koje smatraju da ljepota dolazi iznutra. Ističe da se, kada je njega lica i tijela u pitanju, pridržava osnova koje daju najbolje rezultate, a svoj izgled zasniva na nekoliko standardnih make-up lookova. Donosimo vam neke od njenih beauty tajni

Već u drugoj polovini 20-ih uvela sam neku rutinu njege lica, koju sam s godinama samo proširila. Cijela procedura je „uhodana“ i traje 10, 15 minuta. Lice čistim ujutru i uvečer i to je gotovo religiozno i bez obzira koliko umorna bila ili koliko kasno se spremala za počinak  šminka se uvijek skida. Na prvom mjestu mi je odstranjivač šminke na bazi ulja, zatim mlijeko i onda na red dolazi pranje lica vodom i blagom pjenom. Naredni koraci su nanošenje losiona i kreme za lice i područje oko očiju. Ujutru nanosim i kremu sa zaštitnim faktorom, a uvečer prije kreme stavljam serum. Jednom do dva puta sedmično koristim hranjive maske.  

Moja kosa se veoma zahtjevna jer je prirodno srednje kovrdžava, a pri tome i mekana, što je rijetka kombinacija. To znači da i nakon feniranja prethodnog dana, ujutru moram da je dodatno izravnam ili, pak, da oblikujem uvojke peglom za kosu. U suštini, 60 posto vremena za jutarnje spremanje potrošim na kosu. Što se tiče trikova, imam dva u rukavu. Jedan je šampon za suho pranje kose koji frizuri slijepljenoj od spavanja daje lepršavost, a drugi je, takozvani, salt sprej za teksturiranje. 

Svako od nas ima neki, nazovimo ga „nedostatak“, ali jednostavno nemam takav odnos prema svom fizičkom izgledu. Smatram da su nesavršenosti upravo ono što nas čini jedinstvenim i da ih ne treba prikrivati, već prigrliti kao faktor koji nas čini neponovljivim. Naprimjer, sklona sam tamnim podočnjacima čim duže radim za računarom ili kada premalo spavam, ali to me ne spriječava da  izađem iz kuće bez mrvice šminke jer i to sam ja.

Uvijek sam bila ljubitelj šminke i dosta sam eksperimetirala prethodnih godina jer se na taj način i uči. Prije nekih desetak godina bih isprobala svaki proizvod na policama ili novi trend u šminkanju, a danas se držim nekih svojih, oprobanih rutina, uz povremena osvježenja. Naprimjer, imam neka tri ili četiri standardna make-up looka koja kombiniram u dnevnim i noćnim varijantama. Njihova osnova su: crni i nekoliko metalik eyelinera u boji, postojan crveni ruž i nude sjajilo za usne, bronzer, kvalitetna olovka za obrve, nekoliko sedefastih sjenila i highlighter. Ranije sam koristila zaista teške i pretjerano postojane pudere, što danas više ne prakticiram. Uvijek ću dati prednost dobroj toniranoj kremi u kombinaciji s blagim korektorom s highlighterom.

Ljepota dolazi iznutra i to na više načina. Kao prvo, ono što unosimo u organizam, odnosno što jedemo i pijemo jako utječe na to kako izgledamo. Također, stres koji zadržavamo u sebi, a ne preradimo i izbacimo, također, izađe na površinu u vidu tena bez sjaja, umornih očiju i slično. Tu je, naravno, i „gospodin karakter“. Za mene nije lijepa ona osoba koja ima potpuno simetrično lice, sjajnu kosu ili idealnu figuru, već ona koja svojom toplinom i privlačnom energijom ispuni prostoriju u koju uđe do zadnjeg centimetra.

Naravno da imam momente nesigurnosti. Štaviše, ja tu nesigurnost sama izazivam i privlačim. Naime, osjećaj sigurnosti i samopouzdanja može biti sastavni dio karaktera  ili pak usađen u nas tokom odgoja, ali se po meni najviše razvija kroz situacije i iskustva kroz koja prolazimo u životu i u kojima uspijemo da se ispravno pozicioniramo. Sa druge strane, čim se duže osjećamo presigurno, to je pokazatelj da „plutamo“ u svojoj zoni komfora i ne izlažemo se novim situacijama. Drugim riječim, ne rastemo i ne razvijamo se. Zato se ja, s vremena na vrijeme, sama odvedem u „zonu nesigurnosti“ isprobavajući nešto novo i izlažući se novim iskustvima i novim ljudima. Nesigurnost za mene znači da još imam potencijala da rastem, a ne da sam dosegla svoj limit. Godine su me naučile da ću iz nesigurnosti rasti i razviti se, ukoliko ne dopustim da se ta nesigurnost pretvori u strah.

Moram vam priznati da se u posljednje vrijeme držim osnova kada je njega lica i tijela u pitanju. To, trenutno, ima i najbolje rezultate.

Kada pogledam svoje stare fotografije prva pomisao je: „Hvala Bogu da si spustila pincetu“. Pretanko sam oblikovala obrve i otkako to više ne radim, moje lice se zaista promijenilo. Osim toga, ne mogu reći da sam nezadovoljna time kako sam izgledala, ali na tim fotografijama zaista vidim kako sam bila u nekoj stilskoj potrazi i to što se tiče moje cjelokupne vanjštine. Iz godine u godinu je bio neki novi eksperiment. Ono što posebno primjećujem je da su se moj pogled, izraz lica i držanje tijela promijenili s vremenom, a na tome najviše primjetim i svoju unutrašnju transformaciju i sazrijevanje. 

Moj zlatni beauty savjet je da ne postoji ta krema ili taj puder koji mogu prekriti nezadovoljstvo i disbalans u životu jedne žene. Zato, težimo tome da budemo konektovane same sa sobom, da pronađemo veća i manja zadovoljstva života i neku unutrašnju ravnotežu jer nema bolje beauty rutine od toga.

To kako sam reagirala na svoju prvu boru bih vam mogla reći kada bih se sjećala svoje prve bore. Mislim da je uopće nisam registrirala. Vjerovatno zbog toga što bore ne doživljavam kao nešto katastrofalno, već kao svjedoke i zapisničare svog života. Na kraju krajeva, veliki broj bora dolazi upravo od smijanja. Kko onda da imate negativan stav prema njima? Naravno, s godinama koža zahtijeva više brige i apsolutno koristim preparativnu kozmetiku koja utječe na vidljivost bora i na njihovo stvaranje, ali zbog toga što želim da budem njegovana i da se brinem o svojoj koži, koja sada ima drugačije zahtjeve nego ranije. Mislim da je cilj izgledati najbolje što možete u svojim godina, a ne juriti za nekim prošlim danima. Ja se, naprimjer, u svoje 20-e nikada ne bih vratila, pa makar pokoja bora bila cijena mog sadašnjeg životnog iskustva.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti