Emina Bajrović Totić: Ljepota se krije u očima

Piše: Redakcija

Make-up artistica Emina Bajrović Totić njegu kože, prije svega, zasniva na redovnom skidanju šminke i dobroj hidrataciji. Smatra kako ljepota svake osobe dolazi iznutra, ali ne treba zanemariti ni to da je lijep i njegovan ten najvažniji segment  lica. Donosimo vam Eminine beauty tajne

Uprkos obavezama, temeljno skidanje šminke prije spavanja se ne smije propustiti. Dobra hidratacija, posebno u ovo doba godine, važan je korak u njezi bez obzira koji tip kože imate. Moja koža je suha i vapi za hidratacijom, tako da koristim svaku priliku da se mažem, posebno ruke i lice.

Kroz godine sam naučila da zavolim sebe ovakvu kakva jesam. Dođe to s godinama ako radite na onom „unutrašnjem“ segmentu sebe. Daleko od toga da nemam mana, ali sam zahvalna na svemu što mi je Bog podario. Kada se spomenu rumeni obrazi, vrati mi se sjećanje kako me to, recimo, pošteno nerviralo u tinejdžerskom periodu.

Iskustvo u šminkanju me naučilo da ne postoji šminka, niti make-up artist koji će lijepom učiniti ženu koja nije zadovoljna sobom. Naučilo me i to da svako savršeno simetrično lice nije nužno i najljepše, te da se nevjerovatna ljepota krije u čovjekovim očima. Kada šminkam nečije oči, kao da gledam u duboki okean duše. Možda sam dosadna s pričom kako je meni šminkanje mnogo više od apliciranja proizvoda na lice, ali zaista je tako. Kako sam sazrijevala kao ličnost, tako se mijenjao i moj pogled na make-up. S vremenom sam naučila da doziram ono što stavljam na lice. Prije sam uživala u tušu i bilo mi je nezamislivo da izađem bez njega, a sada prođu mjeseci da ga ne stavim. Bitno je znati da je lijep i njegovan ten najvažniji segment na licu.

Ljepota dolazi iznutra i drugačije ne može biti. Meni „u ruke“ dođe mnogo lijepih žena. Neke zaboravim istog momenta kada napuste prostoriju, a neke pamtim cijelog života. Uvijek pamtim žene koje nude nešto lijepo iznutra i one su mi inspiracija. Sve ono što skinemo ili operemo sa sebe prije spavanja su stvari koje su kupljene. Ono ogoljeno, što ostaje, to smo stvarno mi.

Samopouzdanje gradimo cijelog života i svakodnevno radimo na njemu. Naučila sam da prihvatam, cijenim i volim sebe. Ne da budem egoist, nego da naučim da to osjećam i prema drugim ljudima, ali i da očekujem to isto od njih. Sasvim je prirodno da s vremena na vrijeme naiđemo na situaciju u kojima nam se poljulja tlo pod nogama i samopouzdanje. Važno je ostati jak i svjestan sebe, bodriti se i nastaviti dalje. Jer ako vi ne vjerujete u sebe, ko će?

Godine su me naučile da će uvijek postojati ljudi koje će vas osporavati, kritikovati i imati negativan stav prema vama. To je jednostavno tako, iako je često neosnovano i neopravdano. Takav stav ne smije ni u čemu da vas zakoči. Neka sva osporavanja, ismijavanja i loše riječi u vama budu samo dodatna snaga i razlog više da budete i bolji i uspješniji.

Ako se masaža smatra beauty tretmanom, onda sam na tretman išla prošle sedmice (smijeh). Svakog mjeseca idem na oblikovanje obrva koncem i farbanje kanom. To me preporodilo. Kroz svoj posao svakodnevno gledam posljedice nestručno odrađenih tretmana i možda sam zbog toga jako skeptična, te još brigu o svom licu prepuštam samo sebi. Ko zna, možda se i to promijeni uskoro.

Kada pogledam svoje stare fotografije, na njima vidim nasmijanu i zadovoljnu sebe. Vidim osobu koja je našla način da se raduje svim životnim fazama bez obzira na stilove u odijevanju i šminkanju. A radovala se, zaista, jesam i još se radujem svakoj novoj životnoj fazi.

Kada je riječ o beauty savjetima, uvijek je bilo da je manje više. Također, izaberite dobar proizvod za hidrataciju kože, obavezno skidajte šminku prije spavanja, a probleme s kožom nemojte liječiti u kući nego posjetite dermatologa. I ono najvažnije, kozmetika ne može zamaskirati isfrustriranost, bijes, nezadovoljstvo, depresiju i ljubomoru.

Na svoju prvu boru sam reagirala tako što sam objavila fotografiju na Istagramu uz opis: „Sižu mi bore. Dobro mi došle“. Nije mi bilo potpuno svejedno kada sam ugledala linijicu na svom čelu, ali sam oduvijek znala da želim dostojanstveno da starim. To da starimo je normalan prirodni proces i hvala Bogu da nižemo godine. Svaka bora je životna priča na našem licu. Ne mora svaka priča da se izbriše.

Uvijek pamtim žene koje nude nešto lijepo iznutra i one su mi inspiracija. Sve ono što skinemo ili operemo sa sebe prije spavanja su stvari koje su kupljene. Ono ogoljeno, što ostaje, to smo stvarno mi

Izaberite dobar proizvod za hidrataciju kože, obavezno skidajte šminku prije spavanja, a probleme s kožom nemojte liječiti u kući nego posjetite dermatologa. I ono najvažnije, kozmetika ne može zamaskirati isfrustriranost, bijes, nezadovoljstvo, depresiju i ljubomoru

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti