Tonik i serum: Kome su namijenjeni i kako ih koristiti

Piše: Redakcija

Budimo iskreni, noviteti iz područja njege kože preplavili su tržište, te su nerijetko pokušaji da uvijek idemo u korak s njima iscrpljujući. Konzumeristička praksa više ne priznaje jednostavna koraka njege kože, već traži i dodatne proizvode. Mi smo odlučili držati se baze u njezi, koja je ključna neovisno o trendu. Koji god novitet da koristite, tonik i serum ne biste trebali zaobići u njezi ukoliko želite da vam koža izgleda zdravo i svježe. Naučimo ih onda pravilno koristiti.Šta je tonik?

Zamislite da vam je svaki proizvod za kožu kao jedan prijatelj. Tonik voli biti neutralan, izbjegava sukobe i živi kao posrednik između prijatelja. Prije svega, tonici pomažu u balansiranju pH kože. Optimalni pH kože kreće se u rasponu od 4,5 do 6,2, čija ravnoteža može biti narušena nepravilnim čišćenjem. Tonik pomaže neutralizirati uzročnike, te sprječava da koža postane previše suha ili masna nakon što operete lice. Također služi za uklanjanje posljednjih tragova šminke koje ste možda propustili skinuti umivanjem. Ukoliko ih koristite nakon čišćenja lica, bit će vam najbolji saveznik u postizanju blistave kože.

Kako se primjenjuje?

Za početak treba naglasiti kako tonik za lice ne služi isključivo kao sredstvo za odstranjivanje šminke i nečistoća s lica, tu funkciju prvenstveno imaju mlijeko za čišćenje, gelovi i pjene za umivanje i micelarna voda za čišćenje lica. Tonik se nanosi tek nakon što se lice prvo očisti mlijekom za čišćenje ili nekim drugim kozmetičkim preparatom. Nakon nanošenja tonika slijedi hidratantna krema.

Zašto je važan?

Iako ste očistile make-up, vrlo često na licu ostanu sitne čestice maskare i pudera koji nisu vidljivi golim okom. Većina se umiva vodom i pjenom, no tada na licu ostaje kamenac koji će poremetiti prirodnu pH kože lica te kožu lica učiniti suhom. Tada na scenu stupa tonik. Komadićem vate ili blazinicom ga treba nanijeti na lice kako bi se koža očistila, zatvorile pore i lice pripremilo za hidratantnu kremu.

Koji odabrati?

Kao i kod ostalih kozmetičkih preparata, važno je birati one koji sadrže prirodne sastojke i najviše odgovaraju vašem tipu kože.

 

Šta je serum?

Ako ste prešli 35., samo kreme vjerojatno su već odavno prestale biti jedini saveznik u očuvanje mladolike kože. Već pojavom prvih znakova starenja u njegu bi trebalo uvrstiti i serum. No, što je zapravo taj magični proizvod koji je posljednjih godina postao pravi hit u njezi kože gotovo svake žene? Serumi su preparati namijenjeni njezi kože koji sadrže visoke koncentracije određenih sastojaka. Prema tome, koriste se s različitim ciljevima pa tako postoje anti-age serumi, hidratantni serumi, serumi protiv hiperpigmentacija, sivila kože, umornog izgleda i slično. Nazivaju se još i koncentratima za lice ili eliksirima te su uglavnom na bazi vode, bez uljne komponente, a imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka i strukturu koja omogućuje maksimalnu apsorpciju sastojaka kroz kožu. Zbog toga su vrlo učinkoviti u borbi protiv znakova starenja, ali i u njezi kože s različitim potrebama.

 

Kako ga nanositi?

Serumi se nanose u kapima ispod kreme te su, u poređenju s kremama, laganije teksture. Iako se zbog svoje laganije i rjeđe teksture mogu koristiti samostalno jer prodiru dublje u kožu, mogu se koristiti i u kombinaciji s kremom.

Koja je razlika između kreme i seruma?

Serumi u sebi sadrže veće koncentracije aktivnih sastojaka pa su zbog toga često i skuplji od krema. Laganije su teksture i prodiru dublje u kožu, dok se krema zadržava djelimično na koži s malom sposobnošću prodiranja u dublje slojeve kože. Krema stvara barijeru između kože i vanjskih utjecaja, štiteći kožu na površini, dok serum prodire duboko u kožu i osigurava joj sve aktivne sastojke u dubljem sloju.

Kome je namijenjen?

Uglavnom su namijenjeni svim tipovima kože, a s obzirom da nemaju uljnu komponentu, odgovarat će osobama masnije i mješovite kože. Ovisno o njihovim svojstvima potrebno je obratiti pažnju na dragocjene sastojke poput retinola, jasmonske kiseline, ramnoze, vitamina C ili E. Ključni su u anti-age njezi, ali pomlađivanje nije njihova jedina funkcija – danas se sve više sastojka posvećuje specifičnim problemima kože koji se mogu javiti u svim godinama.

Savjet više

Dobro je poznato da je u korejskoj kozmetici svaki korak važan, a njega lica gotovo da se smatra ritualom. Neovisno o tome koji način njege izaberete „dva sveta proizvoda“ mogu učiniti ozbiljna čuda na koži, a njihovo uvrštavanje u rutinu, bilo da se radi o dva koraka ili 10, može biti dragocijena pomoć.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti