Sofia Vergara: Kolagen konzumiram i u čaju

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Sofia Vergara tip je žene koja je lijepa i s make-upom i bez njega. Mnoge pripadnice ljepšeg spola žele savršen ten kao što je Sofijin, a ona je recept za svoj tražila godinama. Blistavu kožu, jedno vrijeme i najplaćenija TV glumica, zahvaljuje genima, ali i svakodnevnoj njezi.

 

Nekad sam pravila maske i pilinge i stalno ih utrljavala u lice. Bila sam luda za proizvodima za njegu lica. Ali, kako starim, pokušavam što više pojednostaviti njegu lica. Naučila sam da previše stvari iritira kožu. Zbog toga koristim retinol i vitamin C, i to u vrlo malim količinama. Oba su savršena za kožu. Retinol stimulira proizvodnju kolagena i ubrzava obnavljanje ćelija, a vitamin C suzbija promjenu boje. Prije šminke stavljam kremu sa zaštitnim faktorom, dok navečer obavezno uklanjam šminku prirodnom morskom spužvom, koju mijenjam jednom sedmično, a potom lice očistim blagim sapunom.

Počela sam nanositi kremu za sunčanje na lice vrlo mlada. Samo žalim za tim što nisam znala da zaštitu od Sunca trebate nanijeti i na vrat i prsa. Osim što nas krema za sunčanje štiti od raka kože, također može usporiti znakove starenja, poput nastajanja bora. Stoga je važno nanositi je na sve dijelove tijela koji će biti izloženi Sunčevim zrakama.

Smatram da tajna moje lijepe kože leži u hidratantnim proizvodima. Vlaženje, vlaženje, vlaženje. Bez obzira koliko se kasno vratim kući i ma koliko da sam umorna nađem vremena i natjeram se da detaljno očistim lice i hidratiziram ga. Zagovornica sam toga da, ako se dovoljno posvetite njezi kože lica, zaista nećete trebati mnogo šminke, koja je glavni krivac za prerano starenje kože.

Moja njega kože zavisi od planova koje imam sljedećeg dana. Ako imam cijelu sedmicu slobodnu, mogu agresivnije stavljati retinol tretman. Ali, ako sljedećeg dana radim, da bih izbjegla crvenilo i iritaciju kože, onda samo stavim hidratantnu kremu. Također koristim i žalfijino ulje koje ima protivupalne efekte. Za njegu kože, također je bitna i pravilna ishrana pa su zbog toga na mom meniju povrće, borovnice, zeleni čaj i čaj od kamilice s prahom kolagena. Hidratacija je vrlo važan segment beauty rutine, te stoga u čaj od kamilice stavljam kašičicu kolagena u prahu. Ne znam kako tačno kolagen doprinosi ljepoti, no konzumiram ga redovno.

Kako sam visoka 170 centimetara, moja idealna težina je 57 kilograma, ali sebi dopuštam variranje težine od dva kilograma gore ili dolje, ovisno o poslovnom rasporedu. Kada želim skinuti višak kilograma, dvije sedmice jedem strogo određene obroke koje mi dostavljaju kući. Dijetu ograničavam na dvije sedmice, jer nemam volje za duži period, a i ne želim biti premršava. Tipični dnevni meni u ovom programu uključuje muffin od banana i oraha s kremom od sira, svježe voće i pureću šunku za doručak. Za ručak slijedi piletina i sezonska supa od povrća sa salatom. Dan zaključujem s biftekom zapečenim u integralnom hljebu i pireom od tikve s mahunama. Ova dijeta je prilično zdrava, s povoljnim omjerom proteina, složenih ugljikohidrata, voća i povrća.

Ne volim vježbati, iako znam da je to dobro za mene. S obzirom na to da mi isti način vježbanja brzo dosadi, svakih šest mjeseci volim promijeniti vježbe. Tako trenutno treniram boks, a jedino čime se ne mogu baviti jeste CrossFit i vježbe koje zahtijevaju mnogo skakanja, jer imam loša koljena. Starim i znam da vježbanje čini razliku, možete to vidjeti kod muškaraca i žena koji vježbaju. Stvari se počinju mijenjati i jedino što mogu napraviti jeste otići vježbati i tako se pobrinuti za to.

Moja prirodna boja kose je svijetla, a ranije sam je tretirala tamnom bojom za kosu, što je rezultiralo da nakon sedam dana počnem izgledati ćelavo. Nedavno sam sebi olakšala. Kad mi je kosa bila vrlo tamna, morala sam bojiti korijen svakog mjeseca, što je bilo prezahtjevno za održavanje. Sada mogu proći dva ili tri mjeseca između farbanja. Kosa mi je, zapravo, ravna, pa za oblikovanje koristim peglu za kosu. Inače ne koristim mnogo proizvoda za kosu, ulja ne nanosim, jer mi je slijepe. Koristim samo šampon, regenerator i lak za kosu. Moja porodica je oduvijek koristila „Head & Shoulders“ šampon, pa sam mu i ja vjerna. Kosu uglavnom sušim na zraku, bez upotrebe fena.

Za spremanje mi je potrebno sat i 15 minuta. Volim iskoristiti vrijeme za sebe, volim tuširanje, ribanje, kupke… Svi me uvijek požuruju. Lažu mi u koje je vrijeme neki događaj kako ne bih kasnila. Dio pripreme koji ne volim zasigurno je manikura. Nemam strpljenja za to. Tako da najčešće lakiram nokte u autu na putu prema dodjeli Zlatnog globusa ili aerodromu.

Proizvodi koje Sofija Vergara koristi: 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti