Naše usne su jedne od prvih koje pokazuju znakove starenja, a ipak ih zanemarujemo

Piše: Redakcija

Usne su često izostavljene u razgovoru protiv starenja. Ipak, gubitak volumena i linije oko usta su neki od najranijih znakova starenja.

– Brojne ključne promjene usana javljaju se s godinama – kaže dr. Macrene Alexiades, dermatolog iz New Yorka. Većina usana će s vremenom izgubiti volumen i definiciju, ali linije i nabori češće se nalaze kod pušača, onih s blijedom kožom i onih s povećanim izlaganjem Suncu.

– Linije mogu biti i iznad usne zbog mišićnog pokreta kod onih koji puše i pijuckaju kad govore – kaže Macrene. Neke žene razviju prekancere na usni koji se nazivaju aktinični cheilitis. Dakle, ako vaša trenutna rutina njege usana uključuje samo prekrivanje balzamom za usne kad god ispucaju, definitivno bi mogle učiniti nešto više kako bi usne izgledale mlađe, svježije i izdravije.

 

Serumi i balzami

Potrebno je koristiti serume za usne koji sadrži derivat retinola, sastojke električne energije poznat po povećanju proizvodnje kolagena i bljedivosti tamnih mrlja. Problem je u tome što retinol može biti iritantan ako se nanosi ravno na usne. Ukoliko ih počnete koristiti za nekoliko dana usne postaju punije i bez igle. Stimulacija hijaluronske kiseline i kolagena daje prirodniji izgled od injekcija. Hidratantni piling ukoliko se pravilno primjenjuje trebao bi pomoći pri obnavljanju ćelija i otkriti mladalački izgled s vremenom. Kožu oko usta treba tretirati na isti način kao i vašu drugu kožu. Ako je mažete noćnim serumom, nanesite ga i na usne.

– Baš kao što biste tretirali i kožu na drugim područjima, kožu oko usta svako jutro treba zaštititi zaštitnom kremom, i lokalnim antioksidansima za spriječavanje oštećenja od svakodnevnog UV svjetla – kaže dr. Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na Dermatološkom odjelu Mount Sinai u New Yorku.

 

Laseri

Brzi zahvat lasera ili uredni hemijski piling može pomoći u liječenju sitnih linija i pigmentacija oko usana koji, čini se, ne odlaze sa aktualnim tretmanima.

– Razlog zbog kojeg se linije razvijaju je u tome što mišići oko usta ograničavaju presavijanje na gornjoj koži. Laseri i piling mogu poboljšati tonus i teksturu kože i umanjiti izgled linija – kaže Zeichner. Osim Clear + Brilliant lasera, dr. Neil Sadick, dermatolog iz New Yorka, preporučuje hemijski piling s alfa-hidroksi kiselinama i režim njege kože sa sastojcima koji uljepšavaju kožu poput kojičnom kiselinom ili derivatom hidrokinonina. Također preporučuje mikrogušenje sa ili bez radiofrekvencije, što stvara sitne povrede kože oko usana, a time potiče stvaranje kolagena i elastičnosti.

 

Injekcije

Nisu sva punila za usne napravljena s namjerom povećavanje usana, poput Kylie Jenner.

– S godinama, granica usne, takozvani bijeli valjak, gubi svoju definiciju. Uobičajeno je da ruž istisne iz crvenog dijela usne na vašu kožu jer ste izgubili strukturu na granici – kaže Zeichner, i dodaje: “Ovo je najbolje tretirati punilom kako biste obnovili volumen i strukturu oko usta. Prekomjerno tretiranje obruba usne može vam pružiti usne patke, ali suptilni tretmani mogu pomoći da se ta linija ponovo stvori”.

Injekcije hijaluronske kiseline mogu učiniti usne bolje definiranim, i samim tim malo mlađim bez dramatične promjene veličine. Zeichner napominje da ako vas više brinu linije i bore, nekoliko kapi Botoxa također može pomoći u omekšavanju i opuštanju mišića oko usta. Ipak postoji malo upozorenje: “Nećete moći čvrsto stisnuti usne i možda nećete moći piti iz slamke nekoliko mjeseci”. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti