Šta će se dogoditi s vašom kožom ako se prestanete šminkati?

Piše: Redakcija

Svakodnevno šminkanje opterećuje kožu na razne načine pa je ponekad dobro odmoriti kožu. Pokušajte ne nositi šminku barem sedam dana i primijeti ćete razne prednosti poput prirodnog sjaja kože, manjih pora i smanjenje pojave prištića. Kako bismo vas potaknuli da odložite tečni puder, paletu za konturiranje i ruž, donosimo vam činjenice kakva će vaša koža biti ako se prestanete šminkati.

U nastavku vam donosimo 3 promjene koje ćete vidjeti na svojoj koži ako se prestanete šminkati određeno vrijeme.

Pore će djelovati uže
Tečni puder, rumenilo i bronzer izgledaju lijepo na koži, ali se ispod površine ove mikro-čestice akumuliraju u našim porama sa svakim nanošenjem. Uz smog iz zraka, prljavština se nakuplja u porama, čineći da se one pune i šire tokom vremena. Iako se vaše pore neće smanjiti nenošenjem šminke, izbacivanjem šminke smanjit ćete punjenje pora, i uz redovno čišćenje, one će djelovati uže.

Imat ćete manje bubuljica
Što više šminke koristite, više toksina stavljate na kožu. Posebno ako ne čistite redovno četkice – tome dodajte još i nakupljene bakterije. Ova prljavština u kombinaciji s bakterijama ne samo da zatvara pore, već može uzrokovati upale, dovodeći do bolnih bubuljica.

Spasit ćete suhu kožu
Izbacivanjem šminke barem u kratkom periodu, pomoći ćete vašoj suhoj koži da se hidrira i odmori. Naime, šminka remeti prirodni proces obnove ćelija naše kože. Da ne pričamo koliko je štetno kada zaspite sa šminkom. Kod suhe kože, proces ljuštenja kože je sporiji – šminka ga dodatno usporava, čineći da mrtve ćelije kože duže ostaju na površini. Nenošenje šminke znači čistu površinu kože koja se može nesmetano obnavljati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti