Zašto peptidi zaslužuju biti dio vaše rutinske njege kože

Piše: Redakcija

Peptidi su spojevi nastali povezivanjem od dvije do 100 aminokiselina. Riječ je o fragmentima bjelančevina (proteina). Naša koža je bazično izgrađena od peptida i zato su nam gotovo neophodni za njen mladalački izgled. Peptidi, iako multi-potentni, najbolji su prijatelji ostalim anti-aging sastojcima u kozmetici. Zajedničkim snagama čine čuda vašoj koži. Stoga ih ne zanemarujmo! Oni su kratki lanci aminokiselina i mogu navesti tijelo da proizvodi još više kolagena.

 

Pojasnimo to slikovitije: Naš DNK je matrica. Hemijska molekula koja, sama po sebi, nije aktivna. Informacija je inertna i da bi bila pročitana, potreban je aktivator. Peptid je informacijski aktivator.

– Kada se na kožu nanose u obliku seruma ili hidratantnog sredstva, peptidi djeluju kao glasnik – kaže dermatolog Michele Green, koji objašnjava da će nakon toga stabilizirati i transportirati spojeve koji su važni za proizvodnju kolagena. Zahvaljujući tome, peptidi pomažu u smanjenju pojava sitnih linija i bora. Budući da se peptidi sastoje od približno 50 aminokiselina, oni su, također, nevjerovatno prilagodljivi. Sve što trebate jeste da dodate, oduzmete ili zamijenite jednu od tih aminokiselina i tada imate novi peptid koji može imati drugačiju funkciju. Prema nedavnom istraživanju uloge peptida, zaključeno je da peptidi imaju svojstva da izglađuju, učvršćuju kožu, smanjuju upale kože te pospješuju hidrataciju.

 

Postoji mnogo vrsta peptida, od kojih tetrapeptidi i heksapeptidi obavljaju najvažnije funkcije. Dermatologinja Marisa Garshick iz Centra za medicinsku dermatologiju i kozmetičku hirurgiju u Americi kaže da heksapeptidi sa svojih šest aminokiselina posvjetljuju kožu, dok tetrapeptidi koji imaju četiri aminokiseline povećavaju elastičnost i čvrstinu. Zajedno pomažu ujednačavanju tona kože za zategnutiji i mladalački izgled.

Trenutno na tržištu postoji, vjerovatno, više stotina peptida koji mogu da imaju svoju funkciju u njezi kože. Razvojem biotehnologije postalo je lako pa čak i jeftino proizvesti novi peptid, sve što treba da imate je željena sekvenca, odnosno slijed aminokislina. On će odrediti biološko djelovanje peptida. Naravno, nisu svi peptidi isti niti je njihovo djelovanje jednako potvrđeno nezavisnim studijama, tako da treba biti obazriv pošto cijene proizvoda s novim i patentiranim peptidima mogu biti vrlo visoke gdje često izostaju dokazi o efikasnosti.

Peptidi ne mogu u potpunosti ukloniti očne vrećice, popuniti usne ili podići obrve. Postoje dokazi da mala skupina peptida, poznata kao neuropeptidi, može blokirati signale koji se šalju između vaših živaca i mišića lica, kao što to čini Botox. Ono što možete očekivati ​​od stalne upotrebe peptida za kožu je postojano učvršćivanje i zaglađivanje kože. Zaključak: bez peptida nema kolagena i bez kolagena nema zaštite od starenja.

 

ODBRANA PROTIV STARENJA

Razgradnja kolagena je neupitna, ali se može kontrolirati. Njegove zalihe trošim izlaganjem UV zračenju, bilo putem solarija ili jednostavnim napuštanjem doma bez da smo nanijeli kremu sa zaštitnim UV faktorom. Pušenje također može dovesti do njegovog propadanja – da li vam potreban drugi razlog da napustite tu duhansku naviku? Kako se koža i dalje rasteže, novi kolagen nije dostupan za održavanje čvrstog i glatkog izgleda kakav smo nekad imali. Odatle dolaze bore.

Pročitajte još