Farbajte kosu kod kuće poput profesionalaca

Piše: Redakcija

Odlazak u frizerski salon u ovom periodu nije opcija. Za farbanje kose ste prepuštene same sebi i svojim vještinama. No, ne paničite, slijedite naše upute, rukavice na ruke i primite se posla. Donosimo insajderski vodič za skrivanje izraslog korijena i osvježavanja boje sastavljen od savjeta najboljih stručnjaka frizerske industrije, te, što je najbolje, mnoge nikada nećete pročitati na pakiranju farbi

 

PRIJE NEGO POČNETE

HIDRATIZIRAJTE KOSU

Boje se najbolje primaju za hidriranu, zdravu kosu, tako da bi tretmani za kondicioniranje trebali biti dio vašeg uobičajenog režima, kaže kolorist iz New Yorka Louis Licari, koji se brine o kosi glumice Susan Sarandon. Koristite proteinsku intenzivno hidratantnu masku barem jednom sedmično.

 

NAPRAVITE TEST

Da biste bili sigurni da ste odabrali pravu nijansu, isprobajte je prije nego što je nanesete na čitavu glavu, kaže koloristica iz New Yorka Sharon Dorram, čija slavljenička klijentela uključuje i glumicu Reese Witherspoon. Da biste provjerili nijansu, savjetuje ona, pokupite mali dio kose iznad uha (na mjestu gdje ga niko neće vidjeti) i na njega nanesite boju. Nakon 15 minuta provjerite rezultate na prirodnom svjetlu.

 

ZAŠTITITE KOŽU

Budući da neke boje mogu nadražiti i obojiti kožu, koloristi su saglasni da nanošenje vazelina duž čela, pomoću prsta prije nanošenja bilo koje boje mnogo pomaže pri njenom uklanjanju.

 

ODABERITE BOJU

Najbolje je odabrati boju koja nije više od jedne ili dviju nijansi svjetlija ili tamnija od vaše prirodne kose, jer bilo kakve dramatične promjene mogu biti teške i skupe za popravak, kaže Dorram.

– Jedno loše farbanje garantira dolazak minimalno dva do tri puta u frizerski salon. Kada ste u nedoumici, odaberite svjetliju nijansu, jer je uvijek lakše postepeno preći na tamniju boju ako vam se postojeća ne sviđa – kaže kolorist Christopher John iz njujorškog salona “Garren”, koji brine o zdravlju kose Madonne i Elizabeth Hurley.

 

PRIBOR

– Ako se namjeravate posvetiti kućnom farbanju, obezbijedite pribor i ostavite ga u svom kupatilu – kaže koloristica Kim Vo, koja je odgovorna za frizuru Kate Hudson. Obavezno iskorisitite staru košulju s dugmetom (tako da ne morate ništa podizati iznad glave), kuhinjski tajmer, vazelin, rukavice od lateksa, nekoliko peškira kojima neće smetati farba i pakiranja boja.

FARBE

Sigurno ne želite da vam u toku farbanja nestane boje za kosu. Zato, ukoliko imate, savjetuje Dorram, kosu dužine do ramena ili duže, potrebne su vam dvije ili tri farbe.

 

MIKSAJTE BOJE KAO ROFESIONALCI

Glavna razlika između boje kupljene u trgovini i salona je u tome što profesionalni kolorist miješa boje kako bi postigao željenu nijansu, kaže Aura Friedman, koja frizira Lady Gagu.

– Vaša bi boja uvijek trebala biti za pola nijanse svjetlija na površini kose i tamnija prema unutrašnjosti, ali kako ćete to postići sami? Kupite dvije različite nijanse (vašu pravu boju i svjetliju za jedan nivo) i pomiješajte kašiku svake zajedno za područje veličine jednog ili dva centimetra oko vašeg lica za postizanje sjajnijeg učinka. Zatim upotrijebite svoju pravu boju na ostatku kose.

 

OMBRE UČINAK

Zvijezde poput Jessice Biel i Drew Barrymore pri korijenu imaju  tamniju boju kose, dok je pri krajevima ona svjetlija. Ukoliko i vi želite ombre frizuru, nećete se mnogo namučiti da je dobijete. Kupite kućni pribor, farbu za tri nijanse svjetliju od vaše prirodne boje i nanesite je četkom na posljednjih nekoliko centimetara od  krajeva, kaže Vo. Ako želite da boja bude svjetlija, krajeve zamotajte u foliju dok ne poprimi željeni ton.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti