Šest maski za lice koje možete napraviti kod kuće

Piše: Redakcija

Nastupilo je stresno doba. Doba kada nam se savjetuje da ne izlazimo iz kuće. Kako se opustiti, napraviti nešto dobro za sebe i ne izlagati se riziku zaraze? Donosimo jedan vrlo jednostavan način – maske za lice. Pritom ne mislimo na medicinske maske koje su ovih dana postale svojevrstan “lajt-motiv” naše svakodnevice. Sastojke za ovih šest hranjivih i njegujućih maski većina ima u svojim kuhinjama i mogu se vrlo jednostavno napraviti doma bez izlaganja pandemiji korona virusa.

Kakao-avokado maska

Ova maska sadrži tri sastojka koja garantiraju sjajnu kožu i jestiva je. Avokado je izrazito hidratizirajući, dok kakao umiruje kožu i odličan je antioksidant, med, naposljetku, djeluje antibakterijski i antiupalno. Sameljite četvrtinu avokada u zdjelicu. Umiješajte jednu čajnu kašičicu kakaa i jednu meda. Nanesite na suho lice i ostavite da djeluje desetak minuta. Lice isperite toplom vodom. Na kraju, stavite omiljenu hidratanu kremu.

 

 

Maska od meda

Kao što je navedeno, med je izrazito antibakterijske naravi i odličan je za kožu koja se bori s aknama. Masku možete “pojačati” i dodavanjem kvasca koji je bogat B vitaminom te će umiriti kožu. Kvasac može biti odličan za nestabilnu kožu naročito u vrijeme pred menstruaciju. Napravite šoljicu čaja s dvije vrećice kamilice. U maloj zdjelici umiješajte med i kvasac. Zatim u mješavinu ulijte čaj od kamilice, dovoljno da se stvori gusta pasta koja nije prerijetka (kako bi izbjegli curenje s lica). Tankim slojem namažite lice i ostavite da djeluje dvadesetak minuta. Isperite toplom vodom. I namažite omiljenu hidratantnu kremu.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B9z7lZdnmF-/

Banana maska

Ova maska dat će vam zdrav i prirodan sjaj lica. Odlična je za one koji imaju osjetljivo lice te žele izbjeći iritacije. Za pripremu maske, izgnječite pola banane u zdjelici. Dodajte kašičicu soka od naranče i kašičicu meda. Masku nanesite na lice. Ostavite da djeluje petnaestak minuta. Isperite s toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za doručak

Kako joj samo ime govori, maska je spravljena od namirnica koje inače jedemo ujutro. Pomaže smiriti kožu i smanjuje sjaj masne kože, zahvaljujući zobenim pahuljicama, ali i jajima koja zatežu kožu. Umiješajte jedno žumance sa kašičicom meda i kašikom maslinovog ulja s pola šoljice zobenih pahuljica. Dobro izmiješajte i ostavite da djeluje na koži 15-20 minuta. Isperite s toplom vodom i ne zaboravite hidratantnu kremu.

 

Citrus maska

Ova maska najbolja je kada svojoj koži na brzinu želite vratiti sjaj. Umiješajte tri kašičice soka od naranče i četvrtinu čaše meda. Masku koju ste nanijeli na lice ostavite da djeluje 15 minuta. Isperite s toplom vodom i naravno, stavite hidratantnu kremu.

Maslac maska

Maska koja će učiniti da vaša koža sjaji je mlaćenica. To je, za one koji ne znaju, tekućina koja ostaje u procesu dobivanja maslaca. Iako je nema za kupiti, možete ju napraviti sami. U mlijeko (250 ml) stavite jednu kašiku limunova soka ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što je smjesa odstajala, miješanjem dobivate mlaćenicu. S pola čaše mlaćenice pomiješajte dvije kašike običnog jogurta. Maska može stajati na vašem licu i nekoliko sati. Uklonite masku umivanjem toplom vodom i ne zaboravite kremu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti