Savjeti za zdravu i blistavu kosu

Piše: Redakcija

Gotovo svakoj osobi naiđe period kada kosa raste nešto sporije. Ova promjena može biti uslovljena nekim poremećajem, bolešću ili je prosto prolazna promjena koju želimo maksimalno da skratimo.

Predstavljamo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ubrzate rast kose, ali i da poboljšate njen kvalitet.

Održavanje kože glave zdravom

Da bi kosa rasla normalnim tempom potrebno je da koža glave bude zdrava, čista i prohodna za nove vlasi. Zdrava i čista koža glave je bez ranica, peruti i seboreje. Ukoliko to nije slučaj potrebno je periodično pristupiti sistematičnom čišćenju kože glave. Najpre pranjem šamponom za dubinsko čišćenje kose, zatim primjenom pilinga koji temeljno čisti nečistoće i perut sa skalpa.

Ukoliko se perut javlja obilno potrebo je koristiti neki od šampona protiv peruti i losion koji će neutralisati gljivicu koja je uzročnik peruti. Pored šampona protiv peruti i losiona, veoma su se efikasnim pokazale ampule protiv peruti koje se ne ispiraju. Kada je koža glave konačno čista i zdrava, kosa može da raste bez problema i ne dolazi do njenog ispadanja u prvoj fazi rasta.

Redovno šišanje

Redovno skraćvanje kose značajno doprinosi njenom zdravlju i snazi. Šišanje treba obavljati na svaka dva do tri mjeseca, ali ono ne mora da bude drastično. Dovoljno je da se svaka dva mjeseca skrati u dužini između pet milimetara i jednog centimetra. Takvo skraćivanje kose neće se odraziti na dužinu kose, čak će pospješiti njen rast.

Ukoliko je kosa opterećena oštećenjem na krajevima u dužini od nekoliko centimetara, neophodno je odstraniti taj dio. Zapravo, treba da se oštećenje kose ukloni najviše što je izvodljivo, bez obzira što to znači i promjenu frizure. Na taj način će se spriječiti dalje propadanje kose i omogućiti njen oporavak.

Kvalitetna ishrana

Ishrana siromašna proteinima, cinkom i vitaminima B grupe usporava rast kose, naročito kada se radi o niskokalorijskim dijetama. Loša ishrana kosu može učiniti suhom, slabom i sklonom pucanju. Da biste kosu oporavili i ubrzali njen rast, potrudite se da u ishranu uvedete kvalitetne proteine (ćureće i pileće meso i ribu), zeleno povrće, cijele žitarice i raznovrsno voće. Ukoliko niste u prilici da održite kvalitet ishrane, od koristi može biti uvođenje dijeteskih preparata koji sadrže sve potrebne nutrijente. Bolji rast kose se može primjetiti već nakon dva – tri mjeseca.

Masaža kože glave

Čest je slučaj da osobe koje imaju usporen rast kose, imaju i slabiju cirkulaciju krvi. Nježna masaža glave ima višestruke efekte na zdravlje kože glave i kose. Pospješivanjem lokalne cirkulacije krvi postiže se bolja razmjena materija, snabdjevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Masažom glave se stimuliše korijen kose i omogućava brži rast kose.

Tretmani za rast kose

Za slabu kosu koja sporo raste, kozmetičke kuće koje se bave proizvodnjom preparata za profesionalnu upotrebu predstavile su brojne preparate. Najefikasniji preparati za poboljšanje rasta kose su specijalizovani tretmani kao što su ampule za kosu, serumi i losioni za brži rast kose. Ovi preparati sadrže aktivne supstance koje prodiru u korijen dlake, hrane ga i podstiču rast novih vlasi.

Svakodnevna njega kose

Stimulisanje rasta kose, uz primjenu pomenutih mjera, može nešto blaže da se pomogne uz dobar izbor preparata za njegu kose. Treba izabrati kvalitetan šampon bez agresivnih sulfata i parabena koji oštećuju kožu glave. Zatim, treba uvesti korištenje zdravih prirodnih biljnih ulja za kosu kao što su ricinusovo, kokosovo i ulje čajevca. Ova ulja za kosu imaju izvanrednu zaštitnu i regenerativnu ulogu, te pomažu koži i kosi da zadrže vlažnost.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti