Tamara Jovovic, spec. dermatovenerologinja odgovara na koji način u vrijeme pandemije pravilno zaštititi kožu lica?

Piše: Redakcija

LICE UMIJTE NAKON SVAKOG KORIŠTENJA MASKE

Poštujte sve epidemiološke preporuke i nosite masku, naročito ako se nalazite u blizini drugih osoba. Svakako korištenje zaštitne maske može uzrokovati pojačano lučenje sebuma i pojavu sitnih akni na koži lica, te je zato veoma bitno voditi adekvatnu higijenu kože lica. Nakon svakog korištenja maske, to jeste ulaska u kuću, kožu lica potrebno je oprati gelom za lice, prema tipu kože, prebrisati micelarnom vodom i staviti laganu hidratantnu kremu. Ne preporučujem korištenje pudera, budući da oni dodatno opterećuju kožu, naročito uz korištenje zaštitne maske. Umjesto toga možete odabrati lagane BB kreme.

Koje maske su najsigurnije za korištenje?

Možete koristiti medicinske, hiruške maske ili pamučne maske, međutim, važno je imati na umu da su hirurške maske jednokratne, te da je nakon jednog izlaska treba baciti, ili čim se navlaži. Ukoliko to ne učinimo, može doći do zadržavanja bakterija ili virusa na maski i samim tim do štetnosti. Pamučne maske su, također, dobar izbor, ali opet pod uslovom da je adekvatno održavamo, to jeste da se poslije svakog korištenja opere na visokoj temperaturi i opegla. Samo tada maska je sigurna, ali također neće dovesti do promjena na koži u smislu pojave akni ili drugih kožnih infekcija.

Kako u ovim okolnostima njegovati kožu lica?

Pravilna njega kože je važna u svako doba  godine, neovisno od pandemije. Svakako sugeriram da svi posjete certificiranog dermatologa koji će procijeniti tip kože i dati pravilne savjete o njezi kože ovisno o tipu ili eventualnom problemu.

Koje prirodne preparate je najbolje koristiti?

Veoma je teško i nezahvalno preporučivati tačno određene univerzalne prirodne preparate, budući da neki preparat nekome može izvrsno odgovarati , a kod druge osobe izazvati alergijske reakcije ili komplikacije već postojećeg stanja. Stoga uvijek nakon pregleda pacijenta možemo odrediti koji su medicinski ili prirodni preparati dobri za njegu. Do tada je najbolje koristiti neutralne hidratantne kreme, ovisno o godinama i tipu kože. Proljeće je idealno vrijeme za njegu kože, te korištenje seruma koji su koncentrovaniji od krema s vitaminom C ili hijaluronom može održavati kožu blistavom i sjajnom.

 

Savjet stručnjaka

U vrijeme pandemije pazite i na svoju ishranu, te pravilan balans vitamina i minerala. Posebno naglašavam da ne zaboravite vitamin C, cink i vitamin D3, koji, osim što nas čine otpornijim na Covid-19, blagotvorno djeluju i na našu kožu i čine je spremnom za proljetne i ljetne dane, koje ćemo, kao što se svi nadamo, ipak provesti na moru i u šetnji sa svojim najdražima. Do tada poštujte epidemiološke preporuke, ostanite kući i čuvajte svoju porodicu, najmilije i sebe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti