Kako zaštititi kožu lica od utjecaja plave svjetlosti s monitora

Piše: Redakcija

Studija o utjecaju plave svjetlosti na kožu, objavljena u časopisu „Journal of Investirative Dermatology“ 2010., otkrila je da izlaganje kože određenoj količini plave svjetlosti uzrokuje više pigmenta, crvenila i oteklina, nego kad je koža iste osobe bila izložena uporedivom nivou UVA zraka



Sigurno su mnoge od vas primijetile kako neke od vaših najdražih marki za njegu kože u ponudi imaju proizvode za suzbijanje posljedica koje na koži ostavlja plava svjetlost. Riječ je o svjetlosti koja dolazi s naših elektorničkih uređaja kao što su: mobilni telefoni i kompjuteri. Brojne studije su pokazale da izloženost plavom svjetlu inducira oksidativni stres i prerano starenje kože.

Detaljnija istraživanje o tome kako plava svjetlost utječe na vašu kožu je u toku, ali ono što dermatolozi do sada znaju nije dobro. Jedna mala, recenzirana studija utjecaja plave svjetlosti na kožu, objavljena u časopisu „Journal of Investirative Dermatology“ iz 2010., otkrila je da izlaganje kože određenoj količini plave svjetlosti uzrokuje više pigmenta, crvenila i oteklina, nego kad je koža iste osobe bila izložena uporedivom nivou UVA zraka.

Nadalje, procjene pokazuju kako prosječni osmosatni radni dan pored kompjutera izlaže našu kožu jednakoj količini plave svjetlosti, kao da smo proveli pola sata direktno izloženi Sunčevim zrakama bez adekvatne zaštite.

Iako ne uzrokuje mutacije DNA poput Sunčevog zračenja te neće uzrokovati karcinom kože, učinak plave svjetlosti je vrlo štetan – potiče stvaranje enzima koji oštećuju kolagenska vlakna i smanjuje proizvodnju novog kolagena. Osim toga, ove valne dužine svjetlosti stimuliraju tirozin i proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija (neujednačenost kože) čak i više od UV svjetlosti.

 

Kako zaštititi kožu?

 

Kao odgovor na ovo pitanje uvijek su nezaobilazni antioksidanti! Najjači je Vitamin C, pa zato neki serum s ovim vitaminom uvrstite u svoju izolacijsku beauty rutinu. Brendovi poput „Susanne Kaufmann“ osmislili su posebne 15-dnevne tretmane za borbu protiv ovog problema, ali bilo koji Vitamin C će poslužiti! Enzim Q10 prisutan u brojnim kremama i hijaluronska kiselina također su neki od sastojaka koji će pomoći da se koža lica odbrani od ovih zraka, te ostane svježeg i zdravog izgleda.

Mineralne kreme za sunčanje i šminka, koje sadrže željezni oksid, također mogu pomoći u neutraliziranju i popravljanju štete koju mogu nanijeti ove valne svjetlosti. Osim što hvata val za njegu kože plavog svjetla, stručnjaci predlažu da smanjite intenzitet svjetline na vašim ekranima, kako bi se spriječilo oštećenje kože. Ali vodite računa da je ne smanjite previše, jer ćete u tom slučaju naprezati oči, što uzrokuje nove probleme. Jasno je da od kompjutera ne možemo pobjeći, ali ne moramo mu dozvoliti da zbog njega brže ostarimo.



Plavo svjetlo igra kritičnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja, jer regulira cirkadijski ritam našeg tijela

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti