Soda bikarbona u službi ljepote

Piše: Redakcija

Naš omiljeni čudotvorni sastojak se vratio, čineći sve: od izbjeljivanja zuba do stvaranja sjaja na koži. Nemoguće je smisliti svestraniji sastojak domaćinstva od sode bikarbone. Ne samo da je fenomenalna za kuhanje, upijanje mirisa i čišćenje svega od kade do kose, nego se može uvrstiti i u svakodnevni režim ljepote

 

ZUBI

Pomiješajte sodu bikarbonu s kokosovim uljem i kapljicom eteričnog ulja metvice za prirodnu pastu za zube. Ako se želite očarati, pokušajte je pomiješati s aktivnim ugljenom i bentonitnom glinom za domaću remineralizirajuću pastu za zube. Zaštitite zube masiranjem svježe jagode s kašikom sode bikarbone. Nanesite na zube, ostavite dok možete (odolite pa ih nemojte jesti), a zatim isperite. Alternativno, dodajte malu količinu sode bikarbone na vrh, uobičajene količine zubne paste koju koristite, kako biste postigli dodatnu snagu čišćenja. Napravite vlastitu tekućinu za ispiranje usta. U čašu vode dodajte kašiku sode bikarbone i nekoliko kapi ulja paprike.

 

LICE

Koristite malu količinu sode bikarbone za piling lica jednom sedmično, nemojte pretjerivati ​​ili će vam se koža na licu osušiti. Odličnu masku ćete napraviti ukoliko pomiješate sodu sa sokom grejpa i kašikom maslinovog ulja. Ostavite 10-15 minuta, isperite i navlažite.

Uz pomoć sode bikarbone lako se možete riješiti i mitisera.  Pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna i sode bikarbone. Nanesite na lice i ostavite da očvrsne. Isperite hladnom vodom da biste zatvorili pore.

Maska koja je pokazala efikasnost u liječenju akni pravi se upravo od kašike sode koju ćete pomiješati s dvije kašike meda. Tamnih krugova ispod očiju ćete se riješiti ako napravite šoljicu čaja od kamilice, dodate  kašiku sode bikarbone i dobro promiješate. Navlažite komad pamuka i nanesite na podočnjake. Ostavite 10-15 minuta, isperite i navlažite.

 

TIJELO

Očistite mrlje ispod pazuha pomoću paste sode bikarbone i kokosovog ulja. Lagano trljajte da se ocijedi, a zatim ostavite pet minuta prije ispiranja.

Riješite se mrlja na rukama uz pomoć pilinga koji ćete spraviti s malo sode te malo tečnog kastilnog sapuna.

Potopite se u vruću kadu sa šoljicom sode bikarbone koju ste dodali vodi. Vaša će koža biti glatka i mekana, a soda će ublažiti nelagodu zbog osipa ili sunčanja.

Za dobru pedikuru nije nužno da idete u salon ljepote. Namočite noge u toploj vodi s nekoliko kašika sode bikarbone. Utrljajte sodom tačke na kojima je mrtva koža.

 

KOSA

Mnogi su vjerovatno čuli za metodu pranja kose uz pomoć sode, tzv. metodu bez šampona. Sodu dodajte u manjim količinama na tjeme te je utrljajte prstima, na ovaj način ćetese riješiti masne kose. 

Da biste postigli volumen, u šampon dodajte dvije kašike sode bikarbone, dok ćete se nakupina hlora najbolje riješiti ukoliko pomiješate tečni kastilni sapun i sodu bikarbonu u omjeru 1: 1. To je moćno sredstvo za čišćenje.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti