Zerina Patković: Drago mi je da sam korigovala usne i ofarbala se u plavo

Piše: Redakcija

Zerina Patković, voditeljica i influencerica, svoju beauty rutinu zasniva na dobro provjerenim proizvodima koji odgovaraju njenoj koži. U slobodno vrijeme preferira no make-up look, kako bi svom licu omogućila da diše, a kada se šminka, Zerina teži jednostavnosti. Otkrila nam je svoje beauty rituale, te ispričala zašto je odlučila poraviti „nedostatke“ na svom licu

 

 

Ne posvećujem mnogo vremena dnevnoj njezi lica. Smatram da ni u čemu ne treba pretjerivati. Koliko god neki preparat bio dobar i kvalitetan, naša koža treba vremena i da diše bez bilo kakve hemije na sebi. Ujutro nakon umivanja nanesem hijaluronsku kremu od prirodne kozmetike Gloria i uvečer prije spavanja. To je sve.

 

Ja sam jedna od sretnica koja ima prirodno ravnu kosu i koja kad je operem i osušim, izgleda kao da je tek izašla iz frizerskog salona. Naravno, mana ovakvog tipa kose je što se jako brzo masti, a lokne vam ne traju duže od nekoliko sati. Ali, sve ima svoju cijenu, zar ne? Tako da uglavnom imam dobru frizuru za svaki dan, a ako kojim slučajem nisam oprala kosu ili je vani vjetrovito i ne želim stalno sklanjati kosu s lica, onda je jednostavno zavežem u visoki rep. Jednostavna frizura koju uvijek možete iskoristiti.

 

Oduvijek sam željela imati punije usne. Moje su prirodno bile jako tanke i maštala sam od tome da to promijenim. Znala sam da ću taj “nedostatak” kad-tad ispraviti. To se desilo u julu prošle godine, kada sam se odlučila na korekciju usana hijaluronskim filerima. Nisam se nimalo pokajala. Sretna sam što sam korigovala usne.

 

Stil šminkanja u odnosu na ranije godine se mnogo promijenio. Za dnevnu varijantu je to uvijek bio minimalno (puder, maskara, tuš za oči i sjaj za usne), a za večernje izlaske malo više šminke. Situacija se promijenila kad sam počela raditi voditeljski posao pa su kamere i reflektori u studiju zahtijevali na licu više šminke i kozmetičkih preparata nego što sam ja do tada koristila. Ispočetka je bilo čudno, ali sam se brzo navikla na to. Kako ja, tako i moje lice. Moram istaći i to da nemam problem s tim da usred dana izađem u grad, na kafu ili odem na posao bez trunke šminke. S druge strane, ako sam dobro raspoložena, našminkat ću se kao da ću na večernji izlazak s prijateljicom, a zapravo ću otići samo do supermarketa po namirnice. Ono što sam kroz godine svog šminkanja naučila je ono što svi znamo, ali rijetki primjenjuju, a to je da je manje, zapravo, više.

 

Smatram da je najbolje kombinirati vanjsku i unutarnju ljepotu. Dakle, ako volite da se sređujete i šminkate, odlazite na pedikir i manikir, sunčate se u solariju, idete redovno na beauty tretmane, onda isto tako čitajte mnogo, obrazujte se, educirajte i usavršavajte se u poslu koji obavljate, radite na sebi, naučite nešto novo, budite dobra i poštena osoba, kako biste bili lijepi i izvana i iznutra. Kao što je grčki filozof Demokrit rekao: “Ljepota je nešto životinjsko ako nije udružena s umom.”

Moja nesigurnost se uglavnom javlja kada trebam isprobati ili uraditi nešto što je za mene do tog momenta bila nepoznanica. Ali, sreća moja pa volim izazove i upustim se u nešto čak i ako ne znam dovoljno o tome. Čim upoznam to nešto ili nekog moja nesigurnost prestaje.

 

Godine su me naučile da ono što me čini nesigurnom trebam dobro istražiti, upoznati i shvatiti na koji način funkcionira.

 

Posljednji tretman na koji sam otišla je threading ili čupanje obrva koncem. Meni je postupak jako bolan, ali generalno imam nizak stupanj tolerancije na bol pa nisam kompetentna da pričam o tome, ali isplati se istrpiti. Pincetom nikada ne možete počupati sve one male sitne obrve koje konac u jednom potezu povuče sa sobom. Nakon čupanja, farbam ih kanom, što je posebna i velika olakšica. Mirni ste narednih 10-ak dana, ne morate ih iscrtavati svako jutro kad ustanete, a s druge strane imate svoju prirodnu dlaku na obrvama.

 

Kad pogledam svoje stare fotografije svaki put pomislim: “Neka sam korigovala usne i ofarbala se u plavo.” Ali zaista, usne su bile nešto sam uvijek primjećivala kod sebe na svim fotografijama, snimcima i svaki put kad se pogledam u ogledalo. Iako sam se mnogo plašila i dugo razmišljala da li da to uradim, drago mi je da sam se na kraju, ipak, odvažila za korekciju. Posebno mi je drago što sam ih korigovala vrlo malo i na jako prirodan način tako da oni koji me ne poznaju, zapravo, nikada i ne primijete na mom licu da sam bilo šta radila, što je i bila poenta.

 

Nikada nemojte otići u krevet sa šminkom. Podvlačim, nikada. Bez obzira koliko ste umorni i iscrpljeni, koliko težak i naporan dan ili noć ste imali, prvo očistite lice od šminke, a onda idite na spavanje. Možda vam se to sada čini kao bezazlena stvar, ali vaše lice će vam zbog toga jednog dana biti itekako  zahvalno. A samo jedna prospavana noć sa šminkom na licu može donijeti nepovratnu štetu.

 

Od gimnazijskih dana imala sam izražene nazolabijalne bore, koje su mi smetale. Iako su se svima sviđale, jer su to tzv. bore smijalice. Nekoliko dana nakon korekcije usana, prošle godine, odlučila sam da odem na popunjavanje nazolabijalnih bora hijaluronskim filerima. I prezadovoljna sam. Postupak je vrlo kratak i bezbolan, a već sutradan se osjećate kao da se ništa nije desilo, osim što ste “drugačiji” i svježiji. Samim tim što sam otišla na korekciju bora, nisam uopće morala mijenjati svoje beauty navike. I smatram da je to velika prednost današnje savremene estetske nehirurške medicine što samo za nekoliko minuta i nekoliko “uboda iglom” možete dobiti jedan potpuno novi, drugačiji, ljepši izgled koji će vas učiniti mlađom i punom samopouzdanja. Ali, ako vam vaše bore na licu ne smetaju, onda ih nemojte ni uklanjati. Bore na licu su znak našeg življenja, a svaka bora ima svoju priču.

Pročitajte još