Samra Menzilović-Ćatić: Sigurnost dolazi godinama

Piše: Aldina Zaimović

Za Samru Menzilović Ćatić slobodno se može reći da je pravi primjer uspješne žene. Ona je model, modna dizajnerica i influenserica. Nakon uspješne realizacije i okončanja TV emisije “Stol za četiri” Samra je postala nova voditeljica popodnevnog programa na Radiju M gdje se zajedno sa kolegom Nidalom Čauševićem, svakog radnog dana od 14 do 18 sati na valovima ovog kultnog radija druži sa vjernim slušateljima. Samra teži jednostavnosti i u posljednje vrijeme preferira tople tonove i pudere koje ostavljaju baršunasti tach, a nama je otkrila svoje beauty rituale, te ispričala ko vodi računja o njenoj koži lica

 

Kad je njega lica u pitanju tu su uključeni oni koji brinu o mojoj koži lica samim tim moja dnevna rutina se svodi na basic njegu, čišćenje lica, dobra hidratacija i jednom sedmično dobar piling lica. Ako ste svoje lice prepustili profesionalcima onda je vas posao da površinu održavate čistom, i naravno da pazite šta stavljate na svoje lice.

Kosa je moja slaba tačka u smislu ako nemam frizure sve ostalo neće popravit tu štetu. Imam suhu kosu pa samim tim ona nikad ne izgleda masno, a frizuru zaista uvijek imam i moj frizer Ajdin Ramić ne bi dospustio da hodam okolo bez frizure, i još jedna jako važna stvar, a to je da moja kosa ima dobru strukturu i frizira drži i po pet dana. Ono što mi je problem su sijede, genetika je u pitanju i bez inst spreja za prekrivanje ne mogu da živim, jer ne odustajem od tamnije boje kose.

Žena sam koja je rođena u porodici gdje je puno žena i moje tetke su me naučile da volim svoje tijelo, a ono sa čim sam nezadovoljna da popravim ukoliko smatram da mi je to potrebno. Mogu reći da sam u godinama kad sam prezadovoljna sobom, trenutno mi ništa ne smeta nije naravno uvijek tako bilo nekad nisam voljela svoj nos i željela sam ga operirat al’ u ovim godina zaista mislim da imam jedan predivan nos koji je savršen baš takav kakav jest. Čak i neke sitne nedostatke volim jer me one čine Samrom, nikad nemojte dopustit da bilo ko ima šta da kaže na račun vašeg izgleda i pameti. Jer jake žene su uvijek najljepše žene.

Moja prijateljica Sara Visintin je potpuno primjenila moj način promišljanja kad je Make-up u pitanju. Sada volim minimalizam, tople tonove i pudere koje ostavljaju baršunasti tach na mom licu. Ona me naučila kako da istaknem sa malo šminke ono što trebam. Kažu da imam predivne oči i takve oči ne treba prekrivat sa puno šminke, tek toliko da bi se naglasio njihov oblik i boja. Čak i kad sam radila na televiziji moj Make-up nije bio prenaglašen.

Ljepota dolazi iznutra, ako ste zadovoljni vi na licu nosite posebna sjaj. Sretna i ispunjena žena je najljepša žena.

Kao mlada sam imala, a u ovim godinama kad sam blizu 40-te nema nesigurnosti. Ja to kažem ovako te sam djecije bolesti davno odbolovala. Naravno kako sam rekla sigurnost dolazi godinama i na tome se radi, morate shvatit da ste vi gospodar svoga uma i da samo vi sami sebe možete povrijedit. Najvažnija činjenica je voljeti sebe, a druge po potrebi voljenja sebe.

Godine su me naučile da volim sebe, da prihvatim da sam tvrdoglava i da to smeta ljudima oko mene (smijeh), a ko me voli onda me treba prihvatit sa svim manama i vrlinama. Žene generalno puno više moraju da se dokazuju da bi im priznali uspjeh, i još jedna vrlo bitna stvar i kad vam ne priznaju uspjeh bitno je da vi znate da ste dale sve od sebe.

Svoje sam lice prepustila profesionalcima, tim doktora brine o mojoj koži, a izdvojila bih dvije koje znaju svaku moju poru i boru, a to su Rijalda Mujanvic Brajlović i Elmedina Bašić Ešpek. Njima sam prepustila kompletnu njegu lica i u potpunosti im vjerujem. Zadnji tretman na kojem sam bila je dermapen inače moj omiljeni tretman, a izdvojila bih još i inekcijonu mezoterapiju lica koja me preporodi i moju kožu učini sjajnom.

Nekad sam kritikovala sebe po pitanju izgleda, al’ jednom me majka vratila na ispravno ponašanje. Ja sam 2005. godine bila Miss KS i Druga pratilja miss BiH, i kad bi se kritikovala ona bi znala reci sine pa ti si imala papir da si lijepa (smijeh). Kažem vam odrasla sam među mnogo jakim ženama koje mi ne dopuštaju da ne volim sebe. Uredu je imat i velik nos, pokoju boru pa i krive noge, al’ ono što nije uredu da se ne volite zbog toga, jer rekli smo na početku ljepota dolazi iz onoga kako se unutra osjećamo.

Moj beauty savjet je najmanje osam sati sna, al’ ono što meni dodatno poboljša tonus kože su kockice leda od nane koje pravim svaku noć i koristim odmah naredno jutro. Ove kockice moraju uvijek biti svježe napravljene noć prije.

Žena sam koja je o svojim estetskim tretmanima javno govorila, pa sam tako i javno progovorila o botoxu. Mislim da sam na neki način bila pionirka koja je rekla koristim botox i šta sad. Naravno morate vodit računa da vas doktor zna šta radi i da vi ne bude karikatura nakon aplikacije, što manje jedinica to djeluje prirodnije. Svoje bore oko očiju mnogo volim, jer govore da se puno smijem i da sam sretna.

Foto: Kristina Benić / Hair: Ajdin Ramić

Pročitajte još