Arijana Jašarević Vojić: Kod mene za nesigurnost nema mjesta 

Piše: Lejla Bejdic

Arijana Jašarević Vojić, bivša je rukometašica, sportska sutkinja, majka, pjevačica u slobodno vrijeme i Bišćanka koja je svoj rodni grad mnogo puta činila ponosnim. Arijana pored svih obaveza koje ispunjava vodi računa o svojoj koži i njezi tijela, jer je u svom poslu izložena kamerama, fotoaparatima pa nije moguće da se ijedna “packa” vidi. Samo za “Azru” otkrila je svoje male tajne uljepšavanja

 

Uslovljeno brzinom svakodnevnog života i mnoštvom dnevnih obaveza, dnevno čišćenje lica postalo je rutinska stvar. To je ono što po “default” prvo radim kad se probudim i započinjem dan, i posljednje prije završetka dana, prije spavanja. Ujutro temeljito očistim lice micelarnom vodom, nanesem laganu dnevnu kremu, potom make-up, navečer temeljito čišćenje, posebno područja oko očiju i nanošenje noćne kreme.

Uredna, zdrava, njegovana i čista kosa je osnov dobrog izgleda. Kada je u pitanju moja kosa, itekako vodim računa o zdravlju i njezi kose. I kako se često našalim ne dam da mi svako “radi o glavi”. Moje cure iz “Beauty House Ellite” iz Bihaća, se brinu o tome i imam potpuno povjerenje u njih. Naravno da postoje situacije kada moraš sakriti sitne nedostatke na kosi i dalje “svježe” izgledati, ja to skrijem na način da kosu podignem u visoki rep ili je  smotam u visoku ili nisku opuštenu punđu.

 

Svi smo mi manje ili više kritični kada je naš vanjski izgled u pitanju. U konačnici u nekoj ranijoj životnoj dobi to može da bude i izvor mnogih frustracija, nesigurnosti, međutim vremenom kako se odrasta, sazrijeva onda zapravo shvatiš kako se kriteriji i oči kojima sam sebe posmatraš mijenjaju. Moram priznati da nisam jedna od nezadovoljnih. Međutim ono što mi je možda prije u toku odrastanja, u nekim srednjoškolskim danima, smetalo u smislu postavljanja pitanja i potpitanja i davanja jednih te istih odgovora, jeste mladež, ben kako ga ko naziva, koji imam na gornjoj usni. Često su to bila pitanja tipa: “Šta ti je to iskočilo?”, “Imaš herpes?… Vremenom sam se prestala oko toga nervirati, to je jednostavno, moje obilježje i nešto zbog čega se razlikujem od drugih.

Pa svakako da se način šminkanja promijenio i drugačiji je u odnosu na moje početke šminkanja. Sa šminkanjem sam počela u periodu pred završetak srednje škole. Kada ovo kažete sad u 21.st, to je nespojivo sa današnjih srednjoškolkama. Sjećam se, tako je to generacijski bilo, šminka je bila onako minimalistička dnevna krema, olovka za oči i maskara i to je trajalo ukupno tri minute, nije bilo ni  tonizirajućih krema, pudera, korektora, sjenila, bronzera, highlightera. Sve se to s vremenom uključilo u moje današnje redovno šminkanje.

 

Čovjek sija i zrači iznutra. Činjenica je i da to shvatiš vremenom dok odrastaš, dok čitaš, slušaš, družiš se , radiš, treniraš, putuješ. Tvrdnje tipa vanjska ljepota je prolazna I bitna je unutarnja ljepota, odnosno kakav si čovjek, nisu samo floskule.

 

Bez lažne skromnosti, taj prvi utisak vas ne vara. Kod mene za nesigurnost, nema mjesta. Ako se pojavi ponekad momenat nesigurnosti, a to je isključivo u situacijama koje ne ovise samo o meni, nego o nekim drugim faktorima na koje ja nemam utjecaj, tada ne dozvoljavam tom osjećaju da me frustrira. Kažem sebi da je to nešto na što ja nemam utjecaj, dobijem tu unutarnju bitku, sačekam ishod i onda odreagujem opet na način za koji ja smatram da je ispravan.

U ono što radim sam itekako sigurna, ništa ne rješavam polovično, niti zbog nesigurnosti u sebe ostavljam za tamo će neko frugi uraditi za mene. Svaki čovjek je individua za sebe i sve što mu se dešava, koja god da ga životna situacija zadesi  treba najprije  sam sa sobom da riješi, jer u konačnici svako je kreator svoje sudbine

 

Nažalost, za učestale  odlaske na beauty tretmane i nemam previše vremena na raspolaganju. Istina, je i da svaka žena treba da odvoji vrijeme za sebe, međutim sve to zavisi i od prioriteta koje sebi postavite u životu. Ono za što svakako rado odvojim vrijeme su sportske masaže tijela, limfne drenaže vakum, mederoterapija, manikura, pedikura, njega kose.

Kada pogledam svoje stare fotografije iskreno, pomislim “OMG” zar sam ovo ja? Zar sam ovo oblačila, ko mi je rekao da ovako obojim kosu? Mislim da su ovo pitanja koja vjerujem većina nas sebi postavlja kad pregleda stare fotografije. Ali to je bilo tada u tom vremenu, u tom trenutku i koliko vidim bila sam zadovoljna, kao što sam i danas, izgledom drugačija i suvremenija, isto tako zadovoljna. Razlika je jedino, koa što sam već rekla, što su se oči kojima se gledamo promijenile. Ko zna, šta nam vrijeme nosi, za 20 godina i ovo danas će nam  sigurno biti smiješno.

 

Koliko god šminke da stavite na lice neće sakriti vaš stres, tugu, nezadovoljstvo na licu. Na licu i u očima sve je vidljivo. Moj zlatni savjet je smijte se, živite život punim plućima, odagnajte ružne misli i uživajte u svakom danu.

Pročitajte još