Frizer Stipe Filipović savjetuje: Kako da zablistate na kućnim žurkama i u Novu godinu uđete sa stilom

Piše: Redakcija

Možda je ovo jedinstvena prilika da žurke budu ležernije i opuštenije. Ili pak, budite odvažni, isprobajte frizure koje se ne biste usudili nositi na ulici, u javnosti

Razgovarao: Adi Hodžić

Virtuoz s makazama iz Gruda Stipe Filipović, koji je nedavno drugi put osvojio vrijednu OMC-ovu nagradu za doprinos struci u New Yorku, samo za naš magazin otkriva male tajne frizura za novogodišnje praznike. Iako je situacija s pandemijom Corona virusa u cijelom svijetu mnogima pokvarila planove, ovaj hercegovački čarobnjak za kosu podijelio je male savjete kako da zablistate na kućnim žurkama i u Novu (bolju) godinu uđete sa stilom.

Koji je Vaš must have savjet kad je riječ o frizurama za ovo doba godine?

– Kako ne biste svakodnevno izdvajali previše vremena za oblikovanje kose, jednostavno uradite frizuru tako da će biti postojana nekoliko dana i nesmetano uživajte u čarolijama blagdana.

S obzirom na cijelu situaciju zbog Covida, mnoge dame odlučit će zabljesnuti na kućnim žurkama. Šta im preporučujete?

– Prije svega, preporučujem da se epidemioloških mjera držimo koliko možemo. Možda je ovo jedinstvena prilika da žurke budu ležernije i opuštenije. Ili pak, budite odvažni, isprobajte frizure koje se ne biste usudili nositi na ulici, u javnosti.

Postoji li neki Vaš tajni trik za kosu u hladnijem periodu godine?

– Kosa je zimi izložena većem isušivanju nego ljeti, najveći uzročnik isušivanja kose zimi su grijanja u prostorijama. Kako bismo smanjili isušivanje kose, prilikom pranja na kosu stavimo hranjivi regenerator koji će hidratizirati kosu, držimo ga na kosi duže od preporučenog vremena. Nakon ispiranja na kosu nanesimo hidratizirajući proizvod, koji će joj dati svježinu i dodatno je hidratizirati.

Na šta posebno dame trebaju obratiti pažnju kad je riječ o najglamuroznijoj noći u godini?

– Prije nego počnu raditi bilo kakve kombinacije trebaju vidjeti gdje će dočekati najglamurozniju noć i kompletan outfit prilagoditi mjestu. Suludo je pojaviti se u nekom planinskom ambijentu u toaleti i svim popratnim stvarima, ali isto tako neukusno je da u otmjenom restoranu dočekate Novu godinu u jeansu.

Šta savjetujete najmlađim, a šta malo starijim damama u najluđoj noći?

– Najveći problem je što mlađe generacije hoće da izgledaju ozbiljnije, a one u najljepšim godinama hoće da izgledaju mlađe, pa se često desi da niste sigurni ko je kćerka, a ko majka. Smatram da je to neukusno. Prilagodite se svojim godinama, nosite ono što vam je dolično. Malo odstupati od onoga što vam priliči je sasvim uredu, ali ići previše je nedopustivo.

Iz Vašeg iskustva, u čemu dame najviše griješe kad je o frizurama riječ?

– Najveću grešku svi radimo kada ne prilagođavamo frizuru obliku lica i strukturi kose kakvu imamo. Ako imamo tanku kosu, moramo biti svijesni da nikada nećemo imati volumen kao s reklame. Isto tako, ako nam je kosa frizzy, teško ćemo imati stakleno popeglanu kosu.

Prema Vašem mišljenju, je li frizura glavni diktat ostatku modne kombinacije?

– Kada nekoga vidite, prvo što zapazite je lice, kosa, odjeća… tako da bi frizura svakako trebala da bude jedan od glavnih diktata outfita.

Koliko je važno pratiti karakter osobe kojoj se pravi frizura?

– Veoma je važno pratiti karakter osobe, ali nikako zadirati u intimu klijenta. Različiti karakteri ne mogu podjednako nositi neku frizuru.

Šta je prvo na spisku što Vam pada na pamet, a što bi dame trebale izbjeći za novogodišnju žurku?

– Nikako im ne bih preporučio weetlook, jer ionako je sve hladno, s takvom kosom će još više naglasiti postojeću hladnoću.

Kakvu frizuru savjetujete uz glamuroznu koktel haljinu, a kakvu uz suknju iznad koljena?

– Glamurozna koktel haljina će zasigurno podnijeti elegantniju frizuru, dok je suknji iznad koljena dovoljna uredno fenirana lepršava kosa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti