Džena Zeničanin: Skupa kozmetika nije uvijek i bolja

Piše: Emina Dzafic

Šarmantna Sarajka Džena Zeničanin, jedna je od najpoznatijih TV voditeljica u BiH. Urednica je mnogih projekata na Hayat televiziji, a godinama je bila prepoznatljivo lice Jutarnjeg programa. Za naš magazin odgovorila je koliko vremena posvećuje svojoj rutini, prvim borama i šta misli o estetskim zahvatima

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Dnevna rutina je jutarnja higijena, umivanje hladnom vodom i obavezno hidratantna kremica, a za kraj dana obavezno čišćenje lica, umivanje, opet hladnom vodom. Ne koristim noćne kreme, osim u nekim posebnim okolnostima,  jer smatram da lice treba potpuni odmor tokom sna.

 Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Uvijek je uz mene šnalica kojom spontano podignem kosu, važno mi je da su šiškice na mjestu, a ostatak kose u repu ili zakačen šnalicom. Izgleda pomalo i neuredno, ali meni slatko.

 Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Zaista nisam razmišljala o estetskim zahvatima, barem ne do sada. Nisam protivnik, ali smatram da i dalje nemam potrebu za estetskim uljepšavanjem. Ponosno nosim svoje godine i zadovoljna sam šta godine čine mom licu i tijelu.

 Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Što manje i prirodnije, to bolje. Uvijek sam koristila puder za ten, rumenilo, maskaru i sjajilo za usne. Nekako sam sebi uvijek ista i na slikama i u prirodi, što mi, zapravo, godi.

 Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Definitivno, jer sretan čovjek je ozaren, nasmijan, pozitivan, tu auru nosi sobom i odražava se na cjelokupan izgled. Saglasna sam da šminka može prikriti mnoge nedostatke, ali ne može negativnu energiju.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Nažalost, ne mogu se pohvaliti čestim posjetama beauty salonima, što zbog nedostatka vremena, što zbog nedostatka navike. Ipak, uvijek se radujem dobroj masaži i tretmanu čišćenja i hidratacije lica. Posljednji tretman je bio set odlične masaže, koja mi je zaista prijala.

 Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Četkice redovno perem sapunom i vodom.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Mnogo sna, mnogo vode i prema potrebi jutarnji tretman hladnim gelovima na područje oko očiju. Vrlo često, navečer područje oko očiju mažem originalnim shea maslacem.

Kako oblikujete obrve?

– Kad je riječ o obrvama, imam sreću da su mi oduvijek prilično guste obrve koje nisam čupkala. Tako da sam jednu nijansu potamnila moje prirodne obrve i baš sam zadovoljna, jer izgledaju prirodno i ne odudaraju od oblika lica.

 Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– S obzirom na to da sam u medijima duže od 20 godina, u šminkanju sam probala sve i svašta. Koristila sam kozmetiku hight klase, vrlo skupu, ali i onu koju možemo naći u marketima za pristojne iznose. Moram reći da nije pravilo da je skupa kozmetika u svim segmentima i bolja.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Za dobar i zdrav izgled važno je nekoliko faktora, a to su dobar san, mnogo vode i zdrava ishrana. Počnite i završite dan obaveznim čišćenjem lica, nikada nemojte leći s puderom i šminkom, koji će još više začepiti pore, jer lice treba da diše dok vi spavate, te umivanjem isključivo hladnom vodom i ujutro i navečer.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Nisam je ni primijetila. Odrasla sam s borama oko očiju, to su tzv. bore smijalice. Navikla sam, da mi je neko rekao: nemoj se smijati, nestat će ti bore, ja ne bih prihvatila. Smijeh je lijek mnogih bolesti. Meni je važno kako se osjećam, jesam li sretna i zadovoljna. Nastojim da živim koliko-toliko zdravo, treniram i zaista se osjećam dobro. Ponosno nosim svoje godine, a borice ako i budu smetale, danas je to barem lako otkloniti, zar ne?

 Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Nisam, generalno sve što sam prakticirala prije i sada radim. To su neke rutine koje čovjek radi bez obzira na okolnosti, to je svakodnevna higijena, tako da nisam mijenjala ništa.

 Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– Imam nekoliko omiljenih parfema: „Chloe“, zato što je romantičan, čist i izuzetno postojan, „L’Instant de Guerlain Guerlain“, zato što je nevjerovatan i svevremenski, „La Panthere Cartier“, koji osvaja.

 Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Puder ili tonirana krema, rumenilo i sjajilo za usne.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Rijetko nosim neseser sa sobom, nikada se ne došminkavam, ali u neseseru su uvijek puder, maskara, neko sjajilo, rumenilo, konac za zube, te olovke za oči i usne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti