Kokosovo ulje može oštetiti kosu, ako se nepravilno koristi

Piše: Redakcija

 

Poznato je da kokosovo ulje može da učini čuda kako za kožu, tako i za kosu. Međutim, pored brojnih prednosti, kokosovo ulje ima i određene mane, posebno za masnu kožu, ili onu koja je sklona aknama, kažu dermatolozi.

Takođe, ako se ne koristi kako treba, može oštetiti i kosu. Zbog toga je jako važno upoznati se sa pravilnim korištenjem ovog ulja.

Ako nakon korištenja kokosovog ulja niste dobili meku i zdraviju kosu, već potpuno suprotno, niste ga upotrebili kako treba.

Kako kokosovo ulje djeluje, i zbog čega može oštetiti kosu?

Kada se nanese na kožu, kokosovo ulje stvara zaštitni sloj, što znači da zadržava dobre stvari unutra, dok lošima ne dozvoljava da prodru u kožu.

Iz tog razloga, problem može nastati ako ga koristite na suhom tjemenu glave, jer tada sloj ulja ne dopušta vodi da prodre do tjemena, što kosu može učiniti vrlo suhom i krhkom.

Kokosovo ulje treba koristiti uvijek na vlažnoj kosi.

Još jedan razlog lomljive i suve kose prilikom korištenja kokosovog ulja jeste loše ispiranje kose. Naime, kokosovo ulje je nephodno dobro isprati, a po potrebi kosu šamponirajte i dva puta, i posebnu pažnju posvetite temeljnom ispiranju kose.

Izvor:magazinnovosti.rs

(Dž.S.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti