Rutina šminkanja s ljeta na jesen

Piše: L. M.

Da biste svoje lice blagovremeno pripremili za niske temperature i oštar zrak, donosimo vam savjete kako da ljetnu rutinu njege lica i šminkanja prebacite na jesenju i pružite svojoj koži zasluženu brigu i ljepotu

Prelazak rutine šminke s ljetne na jesenju može biti težak zadatak ako ne znate odakle početi. Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada se približava nova sezona. Od bogatijih ruževa za usne i hidratantnih krema do podloga koje će hidratizirati vašu kožu i u najhladnijim danima, uvijek vodite računa da vaša koža ne trpi nikakve posljedice.

Čišćenje lica

Tokom jesenjeg perioda suha koža otežava da vaše lice upije kreme, ulja i serume bogate nutritivnim sastojcima, koje koristite za obnovu i zdravlje kože. Zato je najvažnije da, prije svega, kožu dobro očistite, a nakon toga počnete s rutinom hranjenja kože i šminkanja. Neophodno je da lice dobro hidrirate i zaštitite od vanjskih faktora.

Dobra podloga

Nakon toga na lice nanesite primer koji odgovara vašem tipu kože. Ukoliko želite da na lice nanesete šminku u potpunosti i postignete glam efekt, onda koristite primer koji će izjednačiti sve pore i stvoriti “blur” efekt. Ako želite nanijeti dnevnu šminku, onda koristite neke laganije i hidratantne primere koji će ostaviti prostora da koža diše.

Pravi izbor pudera

Kada ste završili prva dva koraka pripreme kože za šminkanje, nanesite puder. S obzirom na to da je jesen period kišnih dana i hladnijeg vremena, koristite pudere koji su otporni na vlagu i postojaniji. Možda ste ljubitelj mat efekta, zato je upravo jesen vaše godišnje doba. Konture su uvijek dobrodošle. Za razliku od vaše ljetne rutine šminkanja, jesen dozvoljava da šminka bude postojanija i efektnija. Kada stavljate konture, nemojte se bojati da će se lice oznojiti i da će vam šminka spasti. Isprobajte nove trendove potpune konture lica te na taj način postignite efekt profesionalnog šminkanja.

Boje jeseni

Nemojte se plašiti igrati s bojama, jer jesen je godišnje doba koje voli boje. Smeđe nijanse se idealno uklapaju u svaki tip kože, zato posegnite za nekim neutralnim bojama sjena za oči ili budite odvažne, te koristite tamne nijanse smeđe, maslinastozelene, sive, pa čak i crne.

Kralj među ruževima

Kada je riječ o karminu, tu nema dileme. Crveni karmin je idalan izbor za jesen. Bilo da ga koristite za dnevni make-up ili večernji, crveni karmin ne može biti pogreška. Sami izaberite nijansu koja vam najviše odgovara. Također, odlučite se za sjajni ili mat ruž, ovisno o prilici za koju ga koristite.

Svježina

Rumenilo će vam dati dodatnu svježinu na licu. S obzirom na to da je ljetna sezona završena, te da nam polako ljetni ten počinje da blijedi, korisno je da na lice nanesete rumenilo koje će učiniti da izgledate odmornije

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti