Koristite isti peškir za lice i tijelo? Je li to loše ili zapravo praktično i lukavo?

Piše: Redakcija

Provodimo puno vremena razgovarajući o najboljim načinima pranja lica. No, šta je s najboljim načinom da osušite svježe oprano lice? Prema dermatolozima, peškir za lice važniji je nego što mislite.

Trebate li zaista poseban peškir za lice?

Možemo li koristiti isti peškir za lice i tijelo? Kratak odgovor je – ne. Trebali bismo koristiti poseban peškir za lice od onog koji koristimo za brisanje tijela, kažu dermatolozi. Pritom problem nisu samo bakterije ili nečistoća. Proizvodi koje nanosimo na tijelo, poput hidratantnih krema, mirisa i proizvoda za kosu ne bi smjeli završiti na tvom licu. Oni mogu začepiti pore, potencirati izbijanje akni, a neki čak izazvati iritaciju ili osip.

Je li to zbog bakterija?

Također, bakterije mogu vrebati na bilo kojem peškiru, bez obzira za koji dio tijela ga koristite. Bakterije, gljivice, mrtve stanice kože, ulja i drugi ostaci mogu se skupiti na peškiru, što može povećati rizik od infekcija kože, izbijanja akni i iritacija.

Koliko često trebate mijenjati peškir za lice?

Zbog toga je važno ne samo imati odvojeni peškir za sušenje lica, već i osigurati da ostane izuzetno čist, što znači da ga morate prati ili zamijeniti svakih nekoliko dana. Ako ste skloniji izbijanju akni, možda ćete još češće željeti uzeti novi, svježi peškir za lice. Za kožu sklonu aknama treba čak svakodnevno mijenjati ili prati peškir jer kožne bakterije koje se prenose između lica i peškira mogu biti problematične ako ste skloni aknama ili rosacei.

Također, pazite da se peškiri potpuno osuše između upotreba. To se odnosi i na peškir za lice i na onaj za tijelo. Poželjno bi bilo i premjestiti peškire na suho nakon upotrebe, kako ne bi ostali u kupatilu koje je puno vlage. Peškiri koji se drže pored tuša, posebno ako se više ljudi tušira u jednom danu, ostaju vlažni i mogu na sebi razviti gljivice ili plijesan.

Izvor: Miss7

(I.J.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti