Beauty tretmani tokom trudnoće: Šta je sigurno, a šta ne?

Piše: L. M.

Tokom trudnoće mnoge žene dožive poseban sjaj o kojem se toliko govori da prestanu ići na bilo kakve beauty tretmane. Međutim, postoje situacije kada bi svaka trudnica poželjela uložiti neko vrijeme u svoj izgled, ali se pita da li je to sigurno i koliko to može naškoditi djetetu ili trudnoći. U nastavku vam donosimo činjenice koje će vam biti od koristi tokom trudnoće

Depilacija

Ako je depilacija vaša metoda uklanjanja dlačica, onda je sasvim uredu nastaviti s tim tokom trudnoće. Hormonske promjene i dodatni protok krvi u koži (posebno u intimnom području) mogu vas učiniti osjetljivijima na bol. Zato samo budite svjesni da bi vas depilacija tokom trudnoće mogla više boljeti nego inače.

Također je dobro znati da mnoge trudnice imaju prekomjerni rast dlaka, pogotovo u ranoj trudnoći. Rast dlaka obično je izraženiji oko gornje usne, brade, obraza, ali i općenito. Dakle, niste jedinstven slučaj ukoliko vodite bitku s dlakama tokom trudnoće.

Krema za uklanjanje dlaka

Sastojci u kremama za uklanjanje dlaka sasvim su sigurni za trudnice. Ono što ćete možda otkriti jeste da je vaša koža osjetljivija ili da vam miris izaziva mučninu. To je zato što je vaš osjećaj mirisa jači u trudnoći.

Izbjeljivanje kose

Stručnjaci savjetuju da izbjegavate blajhanje korijena kose tokom trudnoće. Međutim, ukoliko želite osvježiti boju kose od sredine prema vrhovima, to je sasvim uredu.

Važno je naglasiti da se ne preporučuje farbanje kose tokom prva tri mjeseca trudnoće, jer je tada rizik od opasnosti znatno veći nego u kasnijoj trudnoći.

Ako farbate kosu kod kuće, nosite rukavice tokom farbanja, ostavite boju da djeluje minimalno vrijeme, otvorite prozore, neka prostorija bude prozračna. Nakon farbanja dobro isperite kosu.

Samotamnjenje

Sasvim je sigurno ukoliko želite postići preplanuli ten kremom za samotamnjenje. Međutim, izbjegavajte sprej, jer nije dobro da ga udahnete. Izbjegavajte izlaganje visokim UV zracima, jer je koža tokom trudnoće znatno osjetljivija.

Masaža

Ako volite masaže, ovo može biti prekrasna i opuštajuća poslastica u trudnoći. Pronađite terapeuta koji ima obuku i iskustvo u masaži tokom trudnoće. Pozovite salone unaprijed i saznajte nude li masaže za buduće mame.

Manikura

Od jakih mirisa u salonima za manikuru moglo bi vam biti mučno. Zato izbjegavajte odlazak na manikuru tokom prva tri mjeseca trudnoće. U kasnijoj trudnoći manikura je sasvim uredu ukoliko pratite sljedeće smjernice:

Ako radite gel nokte, provjerite koristi li se hemijski monomer metil metakrilat (MMA), jer se to treba izbjegavati (bilo da ste trudni ili ne). Također, nema dokaza o tome je li aceton, koji se koristi za uklanjanje gel/akrilnih noktiju, siguran tokom trudnoće.

Pokušajte izbjegavati gel nokte što je više moguće, umjesto toga sami lakirajte nokte kod kuće ili napravite standardnu ​​

Zamolite tehničare koji rade nokte da ne ostavljaju aceton duže nego što je neophodno.

Ako skidate manikuru, upotrijebite tufere natopljene acetonom, umjesto da zaronite ruke u zdjelu punu acetona.

Nakon manikure temeljito operite ruke, kako biste bili sigurni da su sve hemikalije uklonjene.

Pobrinite se da salon ima otvorena vrata ili prozore prilikom korištenja acetona i jakih sredstava.

 

Pročitajte još