7 fantastičnih frizura za tanku kosu

Piše: Redakcija

Kako se sa savršenom kosom gotovo nijedna od nas nije rodila, određeni savjeti za ljepši izgled i oblik frizure uvijek su poželjni. Osim, nadamo se, kontinuirane njege koja uključuje kvalitetnu hidrataciju, prvi i osnovni korak jeste imati zdravu dlaku. Često je pogrešno ošišana kosa jedan od mogućih uzročnika za još nepovoljniji izgled.

Međutim, ono što je, uslovno rečeno, loša strana tanke vlasi jeste nedostatak volumena. Pravilan rez je ono što vam može pomoći da uklonite težinu koja vuče i „lijepi“ kosu.

Dakle, posjetu frizerskom salonu nikada ne treba odlagati, a kada ste se već našli u fotelji salona i ispred ogledala, dobro je znati precizan odgovor na pitanje kakvu to frizuru želite. Evo najboljih 7 frizura za tanku kosu zahvaljujući kojima će ona postati kosa puna volumena.

  1. Tupi bob

Ukoliko imate tanju teksturu kose, a želite da zadržite dovoljnu dužinu, frizer Seamus McKernan preporučuje da zatražite tupo šišanje od svog stiliste za kosu. “Tupi rezovi imaju čvrstu i čistu liniju na obodu kose i time daju izgled punije kose.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Claire & Co (@emilyclaireco)

  1. Boks bob

Ukoliko preferirate kraće frizure, zamolite svog frizera za boks bob. Frizeri ovaj izgled nazivaju “novim fejsliftingom za kosu”. “Uvijek biram bob boks kako bih kosi dodao punoću”, kaže McKernan. “Tupi oblik pruža maksimalnu debljinu te ostaje jednostavan za dalje oblikovanje.” Možete prilagoditi dužinu tako da dodiruje bradu ili ramena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seamus McKernan (@chicagoseamus)

  1. Stepenasti bob

Ukoliko se ipak odlučite za gradaciju neka ona bude postepena kako biste sačuvali punoću. “Kod stepenastog boba veći dio težine je usmjeren na zadnji dio i na potiljak. Prelazak sa dužih na kraće dužine omogućava naglašavanje volumena.“ kaže frizerka Derek Clark.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jay Bird (@coiffybreak)

  1. Čupavi lob

Čupavi lob ili „vučji rez“ (kako ga nazivaju na TikTok-u) može stvoriti talasasti izgled i puniju teksturu, kaže slavni stilist Rian Richman. “Da bi frizura pravilno izgledala na kratkoj kosi upotrebite uvijač ili presu za dodavanje talasa u kosi. Koristite naizmjenične smjerove i završite nanošenjem spreja za volumen“, savjetuje Richman.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seamus McKernan (@chicagoseamus)

  1. Kosa do ključne kosti

Klavikat je frizura koja seže do ključne kosti (lat. clavicula). Srednja dužina omogućava vam da eksperimentišete sa nešto kraćom kosom, a da se ipak ne ošišate više od onog što biste želeli. „Sa krajevima kose koji se savijaju ka spolja, ovakav stil bit će savršen za predstojeću sezonu“, kaže Laura Polko, frizerka slavnih. “Volim da ovaj izgled bude mekan, sjajan i pokretan, tako da nije previše uštogljen.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Polko (@laurapolko)

  1. Asimetrični trouglasti bob

Ovaj bob se u 2021. vraća na velika vrata. Odličan je za one koji žele da dodaju doslovno rečeno ivicu klasičnom bobu. Ovakav tip frizure zapravo predstavlja neravnomjerno šišanje koje je namjerno tako. Jedna strana kose je duža od druge, stvarajući šik izgled koji odgovara svim oblicima lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seamus McKernan (@chicagoseamus)

  1. Bočne šiške

Prema mišljenjima frizera, bočne šiške mogu dodati punoću i poslužiti kao skretanje pažnje sa prorijeđenijeg korijena. Manje je više kada su u pitanju bočne šiške, jer je cilj da izgledate ležerno i opušteno. Slavni frizer Julius Michael kaže da je važno izbjegavati pretjerano oblikovanje kako vaše šiške ne bi izgledale ravno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suki Waterhouse (@sukiwaterhouse)

Izvor: harpersbazaar.rs

(S.P.)

Pročitajte još