Želite izgled Angeline Jolie ili Kylie Jenner? Sve što treba da znate o filerima za usne

Piše: L. M.

Prije 15-ak godina povećanje usana bilo je rezervirano isključivo za holivudske glumice i pjevačice. Taj estetski zahvat nije bio toliko popularan kod nas kao danas, pa smo na prste jedne ruke mogli nabrojati domaće zvijezde koje su se podvrgle operaciji povećanja usana.

Kako je medicina napredovala, tako je ovaj tretman postao sve bezbolniji i popularniji u svijetu, ali i kod nas. Umjesto silikona, u usne su se počele ubrizgavati manje opasni i prefinjeniji materijeali kao što su hijaluronski fileri. Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) izdalo je izvještaj koji pokazuje kako je broj izvedenih zahvata povećanja usana filerima u posljednjih pet godina narastao za 50 posto.
Fileri za usne, kako je već poznato, postaju dio naše svakodnevice, a jeste li se ikada zapitali šta su zapravo fileri?

Fileri su supstance koje se ubrizgavaju u usne koje se primjenjuju za korigiranje njihovog izgleda. Brojne žene se odlučuju na ovakav korak kako bi uljepšale izgled svog lica, jer su usne uglavnom prvo što primijetimo na licu. Zato mnoge žene žele da imaju usne poput Angeline Jolie ili Kylie Jenner.

Mnogi još nisu sigurni u razliku između hijaluronskih filera, silikona i masnih filera. Nije na odmet biti barem donekle upoznat s dostupnim opcijama kada je riječ o korekciji usana.

Hijaluronski fileri

Dermalni hijaluronski fileri su prvi izbor većini žena kada je riječ o povećanju usana. Pri korištenju dermalnih filera za dobijanje punijih usana, filer se ubrizgava odmah ispod kože, direktno u tkivo kože, kako bi je podiglo. Tako se volumen usana povećava, što doprinosi boljem izgledu cijelog lica. Važno je naglasiti da ubrizgavanje dermalnih filera u usne može biti bolnije nego kod drugih dijelova lica, jednostavno zato što su usne pune nervnih završetaka osjetljivih na svaki ubod igle. Srećom, ta bol je kratkotrajna i čim se dermalni filer ubrizga, bol se rasprši.

Silikoni

Najveći „problem“ s hijaluronski filerima jesto što nisu dugotrajni, tačno u usnama se zadržavaju otprilike šest mjeseci, iako nove generacije filera traju od 9 do 12 mjeseci. Kako bi se uštedio novac, a efekt bio što duži, žene posežu za silikonom, koji ima relativno nisku cijenu, a daje trajni efekt. Treba znati da su kod silikona i trajnih punjača ujedno i posljedice, isto tako, trajne. U većini zemalja, silikon i Aquamid su iz tog razloga zabranjeni. Najčešća komplikacija je razvoj grudica u usni, što može znatno deformirati usne. Ujedno nastaju degenerativne promjene koje znatno oštećuju usne i narušavaju izgled, jer se usna deformira. Zato se prvenstveno treba posavjetovati sa svojim ljekarom i upoznati se s eventualnim rizicima.

Masni fileri

Ovaj zahvat poznat je i kao popunjavanje usana sopstvenim masnim tkivom. To znači da se izvlače masne naslage iz, naprimjer, zadnjice ili bokova, i ubrizgavaju u željeni dio lica. U ovom slučaju, u usne. Procedura traje otprilike sat, nema sječenja niti ožiljaka. Na ovaj način se popunjava volumen usana, ali se i korigiraju neravnine, ožiljci, peglaju se borice. Uz pomoć mikro igala tkivo se ubrizgava u rubove usana, pa zatim u same usne. Eventualna korekcija se radi nakon mjesec, a efekti mogu trajati do nekoliko godina.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti