Pustite kosu na miru!

Piše: I.J.

Svaka od nas želi teži da ima zdravu i njegovanu kosu, a tu su razni preparati koji uzimaju mnogo novca, a nerijetko daju vrlo malo rezultata. Donosimo nekoliko savjeta za njegu kose kod kuće uz koje ćete i uštedjeti

Prženje kose prevrućim uvijačima

Korištenjem pegle na maksimalnoj temperaturi sigurno ćete uštedjeti vrijeme ujutro, ali dugoročno će spržiti vašu kosu i dovesti do isušivanja. Stoga, odvojite malo više vremena i stilizirajte kosu na minimalnoj temperaturi.

 

Koristite šampon i regenerator za zaštitu boje

Ako redovno farbate kosu, a ne štitite je pravim šamponom i regeneratorom, zanemarujete da najbolje iskoristite novac koji ste dobili u salonu. Ulaganje u odgovarajuću kombinaciju šampona i regeneratora osigurat će da vaša boja ima postojanost koju želite.

 

Često pranje kose

Vaše folikule kose proizvode prirodna ulja koja su vašoj kosi potrebna da ostane zdrava. Čestim pranjem ta ulja se gube, što kosu čini osjetljivom na lomljenje i suhoću. Za masnu kosu dovoljno je pranje od tri do četiri puta, dok je za tanku, suhu kosu bolje od dva do tri puta sedmično. Između pranja možete koristiti suhi šampon.

 

Neredovno korištenje regeneratora

Regenerator pomaže zadržati vlagu i štiti kosu. Ako preskačete ovaj ključni korak, s vremenom ćete osjetiti razliku na vrhovima kose. Regenerator nanesite na kosu od korijena do vrhova i potpuno isperite hladnom vodom prije nego što izađete ispod tuša.

 

Ne koristite slomljene gumice za kosu

Kad se vaša gumica slomi i gumeni elastični dio bude izložen, to će sigurno dovesti do lomljenja kose. Nemojte opterećivati ​​kosu tako što ćete je dugo držati zavezanom oštećenim gumicama. Preporučuje se da koristite platnene ili svilene gumice.

 

Nemojte je stalno vezati

Održavanje kose može biti teško za vaše tjeme i kosu. Stalna napetost mogla bi oštetiti folikulu, što bi na kraju dovelo do toga da vaša kosa, zapravo, počne opadati. Također, nije preporučnjivo vezati kosu dok je mokra, jer je tada podložnija pucanju. Ukoliko je želite skloniti s lica, napravite pletenicu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti