Njega kože kroz život: Od rođenja do starosti, tu nema mnogo mudrosti

Piše: L. M.

Koža je naš najveći i najvidljiviji organ, zato joj moramo pokloniti dodatnu pažnju. Iako izgleda kao da nije, koža je vrlo krhka i potrebni su joj njega i ljubav. Uvijek izložena vanjskim utjecajima, koža je prikaz stanja našeg organizma. Zato se od rođenja treba pobrinuti da u starosti ne snosimo posljedice naše nebrige

Najranija dob

Primarna briga: Zaštita od sunca

Bez obzira koliko imate godina i koliko se osjećate nepobjedivo, nosite kremu za sunčanje. Ukoliko od rođenje nanosite jednostavnu hidratantnu kremu sa SPF 30+, koja se koristi svakog jutra, mogli biste u svojim 60-im godinama izgledati 10-15 godina mlađe.

Adolescencija i dvadesete godine

Primarna briga: akne

Hormoni i stres nisu ljubazni prema vašem tenu. Dok prolazite kroz neke od neugodnijih životnih faza, stručnjaci predlažu svakodnevno korištenje nježnog sredstva za čišćenje bez alkohola, a najbolje ga je koristiti ujutro i navečer, kako biste zaštitili površinski sloj kože. Biti „nježan“ je ovdje ključna riječ, kako ne biste skinuli vlagu s lica.

Tridesete godine

Primarna briga: Rane bore 

Sva njega koju ste priuštili svojoj koži počet će se pokazivati ​​u vašim kasnim 20-im ili ranim 30-im godinama. Međutim, sada je vrijeme da toj njezi dodate režim brige o ranim borama. Jedno načelo tog režima je noćni retinoid. Početak korištenja retinoida, koji se može kupiti bez recepta, djelovat će na sprečavanju bora i preokretanju ranog oštećenja od sunca.

Četrdesete godine

Primarna briga: Područje ispod očiju

Kako starimo, naša tijela proizvode manje kolagena, što rezultira manje čvrstom, manje debelom kožom. I to je izrazito vidljivo na licu. Zato je dobro početi davati prednost proizvodima koji pospješuju proizvodnju kolagena te potiču elastičnost i čvrstoću kože. Konkretno, oko očiju ćete primijetiti da je lakše osjetiti natečenost, podočnjake i fine bore.

Pedesete godine

Primarna briga: Opća njega

Doživotno izlaganje suncu rezultira mutnijim, mrljavim tenom kad uđete u 50-te. Rak kože počinje postajati sve veći problem, ali opća oštećenja od sunca, uključujući nepravilnu pigmentaciju i fine bore, sada su problem za sve osobe u šestoj deceniji života. Zato posegnite za vitaminom C.

Šezdesete godine

Primarna briga: suhoća

Kako osobe stare, njihova genetika i hormonalne promjene, plus sunce i okoliš, urote se da bi izazvali hronično oštećen zaštitni sloj i stvorili suhoću. To rezultira lakšom iritacijom kože. Prirodna proizvodnja sebuma opada, tako da ovo može biti dobro vrijeme za povećanje hidratacije.

Sedamdesete godine +

Primarna briga: Rak kože

Sada dolazi era proaktivnosti i zakazivanja redovnih godišnjih posjeta vašem dermatologu. Zatražite potpuni pregled eventualnih simptoma raka kože od glave do pete. Jer, ukoliko ga pronađete u prvim fazama, tada je rak lako izlječiv.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti