Korak po korak: Kako da napravite parfem po vlastitom ukusu

Piše: Redakcija

Drveni i biljni, sa dodirom citrusa, ili cvetni i puderasti? Šta god da vam je želja, jer ovako možete da izrazite svoju kreativnu stranu i stvorite miris koji vas predstavlja.

„Postoji percepcija da su kolonjske vode za muškarce, a parfemi za žene, ali razlika je zapravo u koncentraciji ulja. Parfemska voda sadrži oko 15 do 20 posto mirisnog ulja, dok kolonjsku vodu ima između dva do četiri procenta“, kaže Melina Polly, izvršna direktorica i suosnivač komapnije Henry Rose.

-Sasvim je lako napraviti sopstveni parfem sa potpisom, jer sve što vam treba su alkohol, esencijalna ulja/apsolutni sastojci, voda, glicerin i fensi bočica sa raspršivačem, kazao je hemičar Matthew Mileo.

Šta vam je potrebno?

Mješavina esencijalnih ulja, koju pravite od tri eterična ulja: gornjeg, srednjeg, baznog.

Alkohol – Isopropyl alkohola

Glicerin – Koristite glicerin kog ima u biljnom ulju da biste svojoj formuli dali dugotrajnost i tako pomogli kolonjskoj vodi da ostane na vašoj koži

Destilovana voda

Flašica sa raspršivačem

-Možete čak da budete ekstra fensi i ubacite sušeni cvijet ili dva, predlaže Mileo.

Kako da napravite parfemisanu vodicu

Kada prikupite sve potrebne sastojke, formulisanje sopstvenog parfema je prilično jednostavno. Nemojte se plašiti, samo slijedite korake u nastavku.

Prvi korak: Naučite skalu mirisa

Carina Chaz, osnivačica DedCool-a, kaže da je važno razumjeti skalu mirisa kada mješate svoju formulu po mjeri.

-Gornje note će biti prva stvar koju ćete osjetiti u svojoj kompoziciji. Srednje će se pojaviti kada se gornja nota osuši, a baza će biti osnova mirisa. Miris zavisi od količine svake note, kazala je.

Mileo se složio i dodao da iako ne morate da znate da se snalazite u laboratoriji da biste napravili odličnu parfimisanu vodicu.

-Najbolji način da napravite miris koji ćete obožavati je da pratite osnovni piramidalni akord, koji čini 60 procenata baznih nota, 30 procenata srednjih nota i 10 procenata gornjih nota. Postoji mnogo oblika i konfiguracija mirisa, ali za ‘uradi sam’ početnike, ovo je dobra polazna tačka, kazao je.

Chaz predlaže da se koristi odnos od 20 posto na osnovu, 50 posto na sredini i 30 posto na vrhu. Na vama je da prihvatite formulu koja vama najviše odgovara. Eksperimentišite sa receptima kako biste stvorili miris koji obožavate.

Drugi korak: Pomešajte esencijalna ulja

-Sada je vrijeme da počnemo da se igramo. Zapamtite, ne idu sve note zajedno; ovdje dolaze u obzir pokušaji i greške. Ispustite nekoliko kapi ulja (jedno po jedno) i počnite da miješate. Koristan savjet: uvijek preporučujem da koristite ne više od 30 kapi ukupno i ako jedan miris je mnogo jači od ostalih, koristite manje“, kaže Chaz.

Kada dobijete željenu formulu, dodajte 60 mililitara alkohola.

Treći korak: Kuhajte

Sada parfimisanoj vodici treba vremena da se sjedini.

-Dozvolite da se miris skuha i odstoji bar 48 sati. Ja ga uvijek držim bar dvije sedmice u frižideru. Zatim ga protresite tako da se molekuli mogu ujediniti, kaže Chaz.

Četvrti korak: Razblažite

Kada je miris spreman, potrebno ga je razblažiti. U flašicu sa raspršivačem dodajte dvije kašike destilovane vode i pet kapi glicerina. Ubacite svoju mješavinu mirisa po vašoj mjeri, polako i pažljivo. I to je to. Imate svoj omiljeni parfem.

Izvor: Byrdie.com

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti