Depilacija, brz put do glatkih i nježnih nogu

Piše: Azra

Koje metode za uklanjanja dlačica postoje, koje su njihove prednosti i mane i za koje dijelove tijela su prikladne, vječita je dilema. Borba s neželjenim dlakama je često problem s kojim se mnoge žene susreću, a čini se kako se nikada nije bilo lakše nositi se s tim nego danas.

Brijanje, epilacija ili uklanjanje dlačica laserom? Boli li? Koliko brzo će ponovno narasti? Pitanja su koja su bar jednom u životu mučila svaku ženu. Spektar metoda za uklanjanje dlačica je obilan. Uz više opcija na tržištu, može biti teško odlučiti koja je metoda najbolja za vas i vaše tijelo, ali kada jednom pronađete svoje rješenje, to je blažen krajnji rezultat. Istražili smo koje su najefikasnije metode prema mišljenju stručnjaka.

Krema za depilaciju

Ovi proizvodi sadrže hemikalije koje djeluju tako što razgrađuju disulfidne veze u keratinu kose, koje nakon što se prekinu, kosa je dovoljno slaba da je doslovno možete obrisati ili isprati s kože. Ovo je brz i bezbolan način, a budući da djeluje uglavnom iznad površine kože, dlačice će, vjerovatno, ponovno izrasti za nekoliko dana.

 

Epilacija – bez nereda i dugotrajna

Iako mnogi posežu za brijanjem kao najbržim načinom za uklanjanje neželjenih dlaka, epilatorom možete ukloniti dlačice bez povlačenja kože – što je manje bolno. Koža ostaje glatka dvije do tri sedmice. Epilatori su veća investicija u usporedbi s aparatima za brijanje, ali svakako je isplativo za dugotrajno uklanjanje dlačica kod kuće.

Depilacija voskom

Otopljeni vosak nanosi se na područje kože. Nakon što se ohladi i stvrdne, vi ili profesionalac iz salona čupate neželjene dlačice iz korijena. Rezultati mogu trajati čak nekoliko sedmica. Ako radite sami, rasporedite vosak u smjeru rasta dlačica za bolje rezultate.

 Lasersko uklanjanje dlačica

Ova visokotehnološka metoda koristi svjetlosne zrake za uništavanje folikula dlake. S vremenom će dlake koje ponovno izrastu obično biti sve tanje. No, lasersko uklanjanje dlačica može biti skupo, a bit će potrebno najmanje 6 ili 7  sesija da biste dobili trajne rezultate. Morat ćete posjetiti svog dermatologa radi održavanja jednom ili dva puta godišnje do svakih nekoliko godina.

 Elektroliza

Elektroliza, koja električnom strujom zatvara folikule dlaka, jedina je metoda uklanjanja dlačica koja se smatra trajnom. Odgovara svim tipovima dlake, međutim, može biti i bolno, a tretman traje satima, čak i na malim površinama. Preporučujemo da potražite stručnjaka koji je specijaliziran za ovu tehniku, ukoliko se za nju odlučite.

 Redovan piling

Piling nogu može ih činiti nježnijim i uglađenijim te im dati sjaj. Kad radite piling nogu, učinite to na siguran način, jer prečest ili prejak piling može izazvati crvenilo ili čak oštetiti vašu kožu. Ako koristite četku ili spužvu, koristite kratke i lagane poteze po koži. Nemojte raditi piling područja na kojima imate otvorene posjekotine ili rane ili ako imate opekotine od sunca. To može dodatno iritirati vašu kožu i izazvati nelagodu. Nakon što završite s pilingom nogu, redovno ih hidratizirajte.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti