Novi trend s TikTok-a opasan po zdravlje: Korisnici lijepe usne prije spavanja

Piše: Azra

Novi trend s TikToka označen je opasnim po zdravlje, a radi se o lijepljenju usta tokom noći kako bi potaknuli disanje na nos tokom spavanja.

Video ima 24 miliona pregleda i obuhvata niz videa u kojima korisnici demonstriraju kako lijepe usne u pokušaju da potaknu disanje na nos tokom sna.

U jednom videu korisnica tvrdi da joj ovaj trik za spavanje pomogao da bolje spava te da disanje kroz nos, za razliku od usta, može spriječiti loš zadah i bolesti desni.

@isabelle.lux Mouth Tape Benefits #mouthtape #mouthtaping #antiaging ♬ original sound – Isabelle ⚡️ Lux

-Cilj je disati na nos dok spavate, a ne na usta, objasnio je na snimku Cory Rodriguez, trener čiji video ima oko 5 miliona pregleda. Dodao je da mu je to omogućilo bolju oralnu higijenu te smanjilo hrkanje i suha usta.

Britanska zaklada za spavanje otkrila je da nuspojave lijepljenja usta mogu uključivati iritaciju na ili oko usne od trake i poremećaj sna zbog otežanog disanja kroz nos.

-Nažalost, lijepljenje usta je ekstreman način poticanja disanja na nos koji ima ozbiljne zdravstvene rizike. Ako je to slučaj, lijepljenje usta će pogoršati vaše zdravlje i moglo bi doprinijeti ozbiljnijim problemima poput bolesti srca, hronične opstruktivne plućne bolesti i moždanog udara, posebno ako se primjenjuje, a vi patite od apneje za vrijeme spavanja, rekao je za Newsweek James Wilson, stručnjak za spavanje.

(S.B.)

Pročitajte još