5 odličnih savjeta koje svaka plavuša treba znati

Piše: Redakcija

Donosimo pet važnih pravila za njegu kose kojih bi se sve plavuše trebale pridržavati, a pogotovo one koje su to tek postale.

  1. Ne perite kosu prečesto

Zbog samog bojenja kose vlasište može biti suho, a onda često šamponiranje samo pogoršava situaciju jer uklanja prirodna ulja. Kako bi kosa povratila prirodnu vlažnost treba je rijeđe šamponirati i prati.

  1. Pažljivo birajte šampon za kosu

Ljubičasti šampon i regenerator bit će vam od ogromne pomoći kada je u pitanju održavanje plave boje. Takođe, birajte one proizvode koji u sebi ne sadrže sulfat i alkohol, jer oni mogu dodatno isušiti kosu.

  1. Redovno koristite maske za kosu

Maske su idealne za što bolji i što brži oporavak kose. Jednom nedeljno koristite maske za kosu, i to one za temeljnu i duboku regeneraciju kose.

  1. Budite strpljivi s bojenjem kose

Prelaz iz tamnosmeđe u plavu boju nije baš jednostavan. Reč je o procesu koji često zahtjeva nekoliko odlazaka frizeru kako bi se kosa što manje oštetila. Ako ste prava brineta, onda prvo započnite s plavim pramenovima pa se dogovorite s vašim frizerom o sljedećim koracima.

  1. Koristite proizvode za zaštitu kose

Osim boje, lomljenje i pucanje vlasi isto tako uzrokuje i toplina. Tačnije, visoke temperature prilikom sušenja i oblikovanja kose. Zato je korištenje proizvoda za zaštitu kose od topline izuzetno bitno. Također, smanjite temperaturu na alatima za oblikovanje kose.

Pročitajte još